csendháborítás


efi99 # 2017.06.12. 20:43

Aztatat valaki tudja-e, hogy miért kell az összes szabadtéri rendezvényen ordítania a zenének/speakernek ?
Disco, falunap, gyorsulási verseny, lagzi, utcabál, nyilvános kivégzés, mind egy kutya.
Egyedül azt tudom már csak elképzelni, hogy a DJ vagy a zenekar már süket, mint az ágyú. Jó eséllyel a műértő közönség is.

nonolet # 2017.06.12. 18:53

A zajvédelmi hatóság a jegyző...

A diszkónak KELL LEGEN zajvédelmi határértéket megállapító papírja.

HA attól hangosabb, akkor PANASZRA
a jegyző köteles elrendelni a zaj vizsgálatot.

NYILVÁNVALÓ esetben elég a mérés nélküli szubjektív megítélés alapján jegyzőkönyvezni a hatóságnak a határérték túllépést.

Nem nyilvánvaló esetben zajmérést kell végezni.

Ha van túllépés akkor e jegyző dolga az intézkedés.
Ami azonnali KELL legyen.

Kiszabhat büntetést is, különösen ismétlődés esetén.
Sőt zárva tartást is elrendelhet!

Szóval, bombázni kell a beadványokkal.
Sőt akár tüntetéssel is.
Amíg meg nem oldja...

Zizo10 # 2017.06.12. 14:32

Tisztelt Cím!

A következő problémám, problémánk van a településen ahol lakom, lakunk. Több szomszédom és szenvedő lakos nevében kérdezek.
A település ahol lakom, kb 2 km-re üzemel egy disco. Nyári időszakban, nem csak a benti helységekben, hanem a disco épülete előtt a szabadtéren is kitelepítenek egy színpadot és kinn is ordít a zene. Anyira nem véd bennünket semmi a hangtól, a falu szélén vagyunk a a legelső utcában. hogy este 22.00 - hajnal 06.00 nem tudunk pihenni, aludni még zárt ablakok mellett sem. Pici baba van több családnál, mindenki ki van már borulva. Milyen lépéseket tehetünk ezügyben és kit kell felkeresni ilyen ügyben? A disco egy város szélén van tőlünk kb 2 kmre. Elviselhetetlenül hangos és ezt már nem tudjuk elviselni. Kérem segítsen, milyen lépésekhez van jogunk.
Előre is köszönöm!

Tisztelettel: Zizo10

Whisper # 2011.07.13. 14:47

T. Gaben54!

Sajnos sem ha és sem amennyiben nincs rá lehetőség, aki indokolatlanul zajt okoz (lakott területen, épületben, telken, tömegközlekedési eszközön) és ez mások nyugalmát zavarja, az szabálysértést követ el, felmentés nem adható alóla. (a "megengedettnél nagyobb" szövegrészt az AB egyszer már eltörölte)

Egy lehetőség van, az "indokolatlan" szóba lehet belekapaszkodni, ennek értelmezése azonban egyéni helyzettől és körülményektől függ, még az is lehetséges, hogy egy esküvő, az indokolt zajjal jár, ezért az ott okozott zaj nem szabálysértés vagy legalábbis nem tényállásszerű.

Másik lehetőség, én már láttam olyan hivatalt, ahol engedélyeztek ilyet, tehát lehet, hogy meg lehetne érdeklődni, hátha :)

Üdv.

C a s a b l a n c a # 2011.07.13. 06:03

Ezt az illetékes települési önkormányzatnál kérdezd meg. Esetleg a település honlapján a rendeletek körében nézz utána.

Egyébként az esküvő, lakodalom mindig mentes a korlátozás alól...

Gaben54 # 2011.07.10. 10:14

Köztudott,hogy a 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet alapján a csendháborítás szabálysértésnek minősül. Én úgy tudom, hogy a területileg illetékes községi,városi, kerületi jegyzőtől lehet ez alól "felmentést" kérni, vagyis pontosabban fogalmazva engedélyt. pl. olyan esetben, amikor egy magánember rendez egy hangos esküvőt. Az én kérdésem az lenne, hogy ha és amennyiben van ilyen jogköre a jegyzőnek, akkor az melyik jogszabály alapján van?
Köszönöm előre is a választ!