Bevittek az erdőbe


erdős # 2004.08.11. 18:21

Múlt év szeptemberében egy tulajdonosi közösség ajánlatot tett, osztatlan közös tulajdonú termőföldjének készpénzes megváltása tárgyában a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek. A NFA decemberben úgy nyilatkozott, hogy érdekli az ügylet, ezért felkérte a tulajdonosokat, hogy készítessenek értékbecslést az eladásra kínált földről. ( Az értékbecslést csak az NFA értékbecslői listáján szereplő, általuk elfogadott becslők végezhetik. Külsős becslő értékelését nem fogadják be.)
A közösség kiválasztott ebből a listából egy értékbecslőt és megrendelték a munkát.
Az, bár rövid határidőt adtak: elkészült. Ezt követően a megyei NFA behívta a tulajdonostársakat különböző iratokat és nyilatkozatokat is bekérve.
Azután telt-múlt az idő. Ez év májusában levélben értesítette a tulajdonosokat, hogy az értékbecslést nem fogadja el, válaszon a közösség a (NFA)listájukról újabb értékbecslőt és készítessen egy újabb
értékelést.
Már az is eléggé felháborító, hogy az eladó készítessen értékbecslést, azt bizonyítandó, hogy a vevőnek megéri a vásárlás, az meg már egyenesen vérlázító, hogy saját emberének munkáját nem fogadja el és még csak meg sem kérdezi, mennyi költségbe került az.
Több kérdés is felmerül:
Vajon az újabb értékbecslést elfogadják? esetleg azt sem?
Ki fizesse az értékbecslők munkáját ?
Nem kellene-e megtérítenie az NFA-nak az értékbecsklés elkészítése során keletkezett költségeket?
Törvényes-e, etikus-e az NFA eljárása?

Zoltán György # 2004.08.11. 18:59

Az elkészített értékbecslést alapul véve nem lehetne magánforgalomban értékesíteni a földet?

WWW.NFA.hu

Kossuth tér, FVM székház.
Ott személyesen is tudsz beszélni valakikkel...

szajbertattila # 2004.08.11. 19:33

szerintem a következőkből célszerű kiindulni:

  1. nem kötelező eladni, és nem kötelező megvenni sem,
  2. hogy áll most a piac: vajon válogatha -e a földalap az eladók között (túlkínlat van-e) vagy az eladók válogathatnak a vevők között.
  3. A földalapnak tudnia kell, hogy mennyit ér a föld, ezt szakértő mondja meg. A szakértő költségét valakinek állnia kell.

Úgy néz ki, hogy túlkínálat van, azaz inkább arról van szó, hogy ti akartok eladni, nem ők megvenni. A földalap nem fog pénzt költeni arra, hogy kiderüljön a végén, hogy nem is ér semmit a föld. Tehát nektek kell meggyúznötök őket, hogy ez igenis jó föld, és ezért érdemes fizetni annyit, amennyit. Meg kell előlegezni tehát a szakértői költségeket.

Másik szempont: ti szétdobjátok a szakértő költségét annyifelé, ahányan vagytok, így egyenként nektek kevesebbe kerül (biztos vagyokbenne, hogy pár ezer forintról vita tárgya/ember) - az alapnak viszont magának kellene benyelnie, hogy aztán az lenne majd a probléma, hogy szakértőre persze van pénz, a föld megvételére viszont nincs:-)) Tehát jó van ez így ahogy van, nincsen ebben semmi vérlázító. Ne add el, ha nem tetszik.

Ami viszont a második értékbecslést illeti: meg kellene tudni, hogy miért nem fogadták el - ehhez képest lehet, hogy joos, lehet, hogy nem jogos az újjabb értékbecslés. de a kérdés még mindig ott marad: el akarod adni vagy nem, többet nyersz -e az eladással, mint mondjuk a spórolással.

Ui.:
a topic segélykiáltó címéből ítélve azt hittem nagyobb bajod lesz - úgyhogy jól bevittél az erdőbe:-))