Kötelező kémény és fűtőberendezés használat


wers # 2018.04.13. 08:44

F. Laca
Ezt te se gondoltad komolyan. Vagy ha igen, az elég szomorú.

nanemaaa, neked is leírom, mi mindent kell figyelembe venni:

esős-borongós reggelre ébredtünk (na ez azóta változott), kettős fronthatás van (talán még holnap is így lesz), péntek 13. van (ez biztos, hogy egész napra kitart). És még a Hold is elfogyott (majd veszünk újat).

nanemaaa # 2018.04.13. 08:34

F. Laca
Ezt te se gondoltad komolyan. Vagy ha igen, az elég szomorú.

nanemaaa # 2018.04.13. 08:33

szgabor49
Ne a gázszerelőre, hanem a kéményseprőre hallgass. Egyrészt nincs igaza, másrészt nem az ő "hatásköre" a kémény megfelelőségének ellenőrzése. A kémény mellé ha raksz tetőkibúvót az azért jó, mert akkor nem kell kéményseprő járdát építened. De mindenképpen ilyen kérdéseket a kéményseprővel és ne a sarki fűszeressel vitass meg.

szgabor49 # 2018.04.12. 18:06

Kondenzációs Kazán csere előtt állok egy családiházban. A gázszerelő azt mondta a meglévő tégla kéményt, amely a tetőn 2 méterre áll ki, bontsam le 0,6 m-re (ez a hó határ) mert így a ventilátoros készülék nem terhelődik a magas kémény méret hosszall és a beépítendő cső is rövidebb lesz. Ez szabályos ez a lebontás? Mit fog hozzá szólni a kéményseprő?
A másik a kémény mellé nyittassak egy ablakot, így könyebb elérni a kéményt, pedig kivűlről látrával is könnyen megközelithető. Ezt lehet csinálni egyáltalán, megbontani egy stabil tetőt? van erre valami szabály?
Megköszönöm, ha valaki felvilágosit, mert ezt nem értem, és
már nem sok kedvem van a kondenzációs kazán cseréhez.

forumos # 2017.12.27. 14:17

Üdv.

Idén nyáron jött a katasztrófa védelem (kéményseprő státuszban), hogy kötelező kémény ellenőrzést végezne. Idén már ellenőrizték azt év elején, nem is értettem miért kell megint átvizsgálni. Nem voltam itthon egyik alkalommal sem, mert nyár közepén találták ezt ki juli és augusztusban a megismételtetett. Nem voltunk itthon, így nem tudtuk beengedni, mert nyáron vidéken tartózkodtunk. Most novemberben jött egy levél a katasztrófa védelemtől, hogy megrendeltem-e a pótszemlét, erről nyilatkozzak. Gondolom a lehúzásról szól már megint, hogy jól megvágjanak, ha nyilatkozom, hogy nem rendeltem meg. Azt is írja a levél, hogy nem vagyok köteles nyilatkozni, a nyilatkozatot megtagadhatom. Azt szeretném kérdezni, hogy van-e tapasztalat az ügyben, mi van, ha megtagadom a nyilatkozat tételt. A rendőrségi nyilatkozatoknál is volt, hogy megtagadtam a nyilatkozat adást, mert azzal magam, vagy más személyt vádoltam volna. Olyan mintha itt is ez a kiskapu lenne, de nem akarok ujjat húzni a hatósággal. Állítólag képesek a gázt is elzáratni, ha valaki nem engedi be őket. Van valakinek hasonló tapasztalata. Ráadásul most törlik el a kötelező kémény vizsgálatot. Gondolom a gyors bírság behajtás, lehúzás a cél addig, amíg még él a törvényük év végéig.. :((

Utána kijönnek, és az új házunkban mindent szétveretnének, hogy ez nem jó, az nem jó, miközben zárt égésterű kazán van és schidel kémény a legjobb technológiával. Ha abba nem köthetnek bele, belekötnek a szagelszívóba, az ablak szellőztetőbe az inaktív kandallónk mellett.. :(( lehúzás csak a lényeg.. miért kell bűnőzőnek éreznem magam egy új házban?
december 31ig kell nyilatkoznom, azaz két napom van.

Köszönöm az esetleges vélemények megosztását.

drbjozsef # 2017.12.18. 15:24

vinnie,

velem nem is akarnak egyeztetni, bedobták a papírt, hogy január 2-án jönnek.

Érdekes, hogy igaz, hogy az új törvény 2018.január 1-én lép hatályba. Nem találok semmi átmeneti rendelkezést, vagy pontos passzust arra, hogy most ilyenkor mi van. Van egy fogadásom, hogy ahova lehetett most szétszórtak kétmillió ilyen papírt még arra hivatkozással, hogy a még most hatályos törvény alapján erre joguk van akkor is, ha maga az ellenőrzés csak januárban végezhető el.

Nincs valakinek ettől pontosabn infója, mi van ilyenkor?

Mondjuk engem nem érdekel, tőlem jöhetnek, majd leszerelem előtte, amit le kell.

nonolet # 2017.12.04. 10:04

fellebezni fölösleges... a levegő ellátást kell megoldani.

nonolet # 2017.12.04. 10:03

jonagored

Igen! tehetsz...

Kérdezed meg, hogy milyen levegő bevezető cucc
kell MÉG !!!
a helyiségbe, hogy a kályha és a kazán levegő ellátása biztosított legyen az elszívó működésekor is!!!!

Hapciusz # 2017.12.04. 09:05

fellebbezel

jonagored # 2017.12.04. 09:01

T. Fórumozók!
Segítségre lenne szükségem!
A kéményseprő feljelentett a katasztrófavédelemnél a házunkban található szagelszívó miatt. Ez a készülék egy légtérben van a nappaliban lévő cserépkályhával, ráadásul a gázkazán is a szomszédos helységben üzemel. Nem tudom bizonyítani, hogy évente 2-3 alkalommal kapcsoljuk be, mivel nyári konyhánk is van. Kevés az, hogy figyelünk és vigyázunk, felelősen használjuk az eszközeinket ( pl. 2 db szénmonoxid jelzőnk van), a törvény értelmében a katasztrófavédelem minket óv és vigyáz ránk. Tehát ha nem bontjuk le a konyhánkba (kb. 15 éve) beépített eszközt, vagy nem hatástalanítjuk 30 napon belül, akkor 5000-től
500000 Ft-ig terjedő bírságot szabnak ki. Tehetek-e valamit a technikai megoldáson ( első ajánlat 40000 Ft) kívül.

vinnie # 2017.11.14. 14:08

Tisztelt Fórum! Egy elég erőszakos ügyintéző a kéményseprőktől mindenáron időpontot akar velem egyeztetni a mostanában esedékes kéményellenőrzésre. Felvetésemre, miszerint ennek kötelezőségét eltörölték azzal vág vissza, hogy az január 1-től lép hatályba. Lehet bármilyen szankció abból, ha elkerülöm velük az időpont egyeztetést?

sanyika61 # 2017.11.13. 12:13

Pontatlan voltam. A szilárd tüzelésű tégla kéményemet tiltották le-
Engem a 2018.01.01. utáni jogi helyzet érdekelne.
Használhatom ezen időpont után?

SolnesM # 2017.11.09. 15:40

sanyika !
Nem a kéményt tiltják le hanem szabálytalanság vagy veszély esetén a gázszolgáltatás szüntetik be. Azután lehet cigaretta füstöt fújni a kéménybe.
Egyébként mi a baja annak a kondis kazán rendszernek ?
nonolet topiktárs : van a duplacsöves rendszeren kívül egy másik is. Ez pedig az un. szétválasztott rendszer. Néha ez a jobb azon egyszerű fizikai probléma miatt, hogy koaxnál nagyon hosszú utat kell a levegőnek és az égésterméknek megtennie. vannak kazánok amelyek ventillátorai ezt nem bírják.
Pl. egy 5 emeletes társasház földszintjén lévő kazánhoz 25 m-t kell lefelé haladnia az égéshez szükséges levegőnek amit az nem akar, így a ventilátornak kell szívni és az égésterméknek a kazántól ugyan annyit felfelé. Ilyenkor jobb a szétválasztott rendszer. Tény, hogy az axiálisok vannak többségben.
Mellesleg emeletes házakban továbbra is lesz ellenőrzés.

sanyika61 # 2017.11.09. 14:51

Mivel biztosan eltörlik a kötelező ellenőrzést, mi lesz az eddig letiltott kémények sorsa 2018.01.01. után? Nekem javítási javaslatot sem tettek,mert van egy kondenzációs gázkazánom. Mellesleg panasszal éltem, de elutasítottak.

nonolet # 2017.09.27. 21:59

Fdani

Elnézve ezt a téglát, szerintem kell bélelni.

nonolet # 2017.09.27. 21:58

Kondenzációshoz ...

Vagy "dupla cső" (koaxiális) kell a kéménybe.
Belefér, belerakható?

Vagy a kazán helyiség homlokzati falán át kell/lehet friss levegőt behozni neki egy önálló csővel.
És a normál bélelt kéményen át megy ki majd.

Klusek # 2017.09.27. 18:47

Sziasztok! Akérdésem az lenne, hogy társas házban szeretnék a régi nyilt égésterű készüléket kondenzációsra cserélni. A kéményseprő meg is érkezett viszont az állítja hogy ő csak úgy veszi át a kéményt ha a levegőt a kazánnak a homlookzatról hozzuk be. A kéményunk egyedi nem gyűjtő. Teljesen jó állapotú. Simán bélelhető es a levegő bevezetésere alkalmas. 18 éves a társasház. Most van e törvényi előírás ami alapján ő csak az oldalfali megoldással veszi át a munkát? Segítsetek mert minden reményem oda. Nem elég hogy a kémény bélelés 1 vagyon de még a fél házon át vezessek 1 csövet ami beviszi a kazánnak a levegőt. A kémény hossza 10 méter. Köszönöm a válaszokat.

Fdani # 2017.09.25. 07:36

Továbbra is az lenne a kérdésem a kedves szakértőkhöz hogy kell e béleltetni kéménytéglából épült kéményt fatüzeléshez jelen pillanatban használatbavételkor.
A kémény középen 19cm belső átmérőjű kerek lyukkal bíró kéménytáglából készült.
így néz ki: https://goo.gl/images/agytgL

nonolet # 2017.09.20. 12:13

Igaz lehet...

Fdani # 2017.09.20. 12:07

Kedves Szakértők

Kell e kémény bélés Fatüzelésű kályha esetén ha kémény téglából (190mm átmérőjű kerek lyuk van az amúgy is üreges téglában)
A ház használatba vételéhez kell a kéményseprő hozzájárulása.
Úgy tudom a normál kisméretű tömör téglából épült kéményeket nem kell béleltetni ha fatüzeléses rendszer van rajta. De állítólag a lukacsos kéménytégla kéményeket ki kell bélelni.

igaz ez? vagy ez is mehet bélés nélkül?

Szomorú örökös # 2017.08.16. 04:13

Hapciusz

ha zárt égésterű kazánt akar berakatni, már közölték vele higy újra kell béleltetni ehhez is a kéményt. Kész káosz van, átverik az embereket.

Semmi káosz nincs! A zárt égésterű kazán a kéményen keresztül kapja az égéshez szükséges levegőt is, ezért duplafalú. A külső részen szívja a levegőt, középen pedig távozik az égéstermék, ezáltal egyben melegíti is a beszívott levegőt. Ha egy icike picikét is konyítanál hozzá, akkor nem állítanál ekkora hülyeséget és persze nem kavarnád a hangulatot feleslegesen, mint ahogy most is teszed. ;-)

nonolet # 2017.08.15. 19:04

Nincs katyvasz.

Lehet béleltetni...

Csak "hagyományos" gázra, vegyesre
ami
nem lesz jó a kondenzációshoz!!!

A kondenzációshoz ugyanis dupla cső kell.

Szóval: nem kéményseprő a hülye.
Hanem a tulaj kavarj a dolgokat.
(nomeg te is)

Hapciusz # 2017.08.15. 16:10

a tartósságot úgy értem, hogy papíron nem biztos hogy tartósnak számít, ugyalis egy ismerős a béleltetés után ha zárt égésterű kazánt akar berakatni, már közölték vele higy újra kell béleltetni ehhez is a kéményt.
Kész káosz van, átverik az embereket.

drbjozsef # 2017.08.15. 12:37

Az szerinted tartósabb is?

Hapciusz # 2017.08.15. 11:50

nem tartós és nem is olcsó (150 ezer átlagban)

utánajárásom eredményeképpen kéményvakolást is csinálnak, ami jóval olcsóbb