Kötelező kémény és fűtőberendezés használat


zellerke20 # 2015.04.12. 17:09

Kedves Fórumozók!
Szeretnék kérni egy kis segítséget szintén kémény kérdésben.
Családi házunkban meglévő (régen, kb 1970-ben épült), az utóbbi időben használaton kívüli, de rendben lévő kéményünkhöz szeretnénk csatlakoztatni egy mobil cserépkandallót. (eddig gázkazán működött az adott kéményről, de ezt most lecseréljük, a benne lévő alubélést eltávolítjuk) Az lenne a kérdésem, hogy kötelező-e ebben az esetben bármilyen béléssel ellátni a kéményt, van-e erre valamilyen rendelet, szabály?
Új kémény építése esetén úgy hallottam, hogy már kötelező egy saválló belső bélést beépíteni...ez vonatkozhat ránk?
Nagyon köszönöm előre is!Évi

nanemaaa # 2015.04.13. 07:02

Kérdezd a kéményseprőt. Elvileg, ha szilárd tüzelésű fűtőberendezést kötsz rá, nem kell a saválló bélés, mivel csak a gáz égéstermék savas hatású.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.13. 08:58

De kiszedni sem kell.

nanemaaa # 2015.04.14. 07:57

Megkockáztatom, hogy kiszedni nem is lehetne. Fizikai korlátai lennének.

gerilege # 2015.04.14. 11:37

Szerintem ha van rá lehetőség, érdemes kiszedni az alumínium bélést, bár attól függ, mit akarsz majd eltüzelni a kandallóban, és milyen közel van az alumínium bélés az égéstérhez, és így mennyit hűl a füstgáz. Nem megoldhatatlan, fölülről sokszor ki lehet húzni egy darabig, elvágni a már kint lévő részt, aztán tovább húzni.

zellerke20 # 2015.04.14. 11:40

A saválló kéményépítő szakember azt mondja, hogy a jelenlegi alubélést ki kell szedni, és helyette saválló belső szükséges...nyilván, ő be is építi jó pénzért. A kéményépítő kőműves szakember azt mondja, hogy nem kell bele semmilyen bélés (az alu sem). Emiatt zavarodtunk kicsit össze és ezért kérdeztem, hogy mi az előírás erre vonatkozóan. Tudom, hogy ez főként szakmai kérdés, de mindkét szakember az előírásokra hivatkozik, tudván egy nő úgysem ért hozzá...Ha nem kell, nem béleltetnék ki a kéményt potom 150 eFtért ;)

gerilege # 2015.04.14. 12:24

Amennyiben ez egy meglévő, a kőműves szerint jó állapotú kémény, amit nem kell magasítani, stb. és alapvetően fával fogsz a kandallóban fűteni, akkor szedesd ki az alu bélést és szerintem ne béleltesd újra más anyaggal.
A kéményseprők szerint újonnan már a vegyes tüzelésűt is bélelni kell, de én azt mondom, van még az országban pár százezer béleletlen vegyes tüzelésű kémény, amivel ha nagyobb gond lenne, biztos hallanánk róla. Te valószínűleg egy eredetileg vegyes tüzelésre épített, majd a gázhoz kibélelt kéményt alakítasz vissza vegyes tüzelésre.
Az alut azért érdemes kiszedetni, mert az olvadáspontja alacsonyabb. Gáz fűtés esetén ebből nincs probléma, de vegyes tüzelésnél - nem könnyen, de bizonyos körülmények összejátszása esetén - a füstgáz hőfoka közel lehet az olvadásponthoz, jobb a békesség.
Újra bélelni acéllal szerintem csak akkor lenne érdemes, ha mondjuk ezt a kéményt nagyon intenzíven használnád olyan anyagokkal, amik kevésbé tisztán égnek (pl. kerti zöldhulladék).

zellerke20 # 2015.04.14. 15:55

Én is valahogy így gondoltam...köszönöm szépen a segítséget mindenkinek! :)

Mikevac # 2015.04.29. 16:33

Tisztelt kémény ügyben nem jártas érdeklődök.

Alu bélelést ki kell szedni mindenképpen mielőtt vegyes tüzelésre térünk át! Nem megyek bele méretezési témába most ezen lépjünk túl! (Hiszen minden tüzelőberendezés cseréjénél szükség lenne rá hivatalosan.)
Miért is kell kiszedni az alumínium béleléscsövet? A vegyes tüzelésnél a kilépő füstgáz hőmérséklete lehet olyan magas hogy megrogyhat a cső,elzárva ezzel a huzatot,és visszaáramlás lehet.

Elvben ha ilyet lát az évenkénti két ellenőrzésnél a kéményseprő jelentenie kell.Neki a könyvben benne van,hogy eddig mivel fűtöttél,milyen berendezéssel.Ha ez változik(Besorolástól függően)Akkor kell csinálni róla jegyzőkönyvet,hogy meg-e felel annak a fűtési módnak a kémény.
Javasolom,hogy egyeztess róla a területi illetékes kéményseprő vállalatnál illetékessel.

Ha van további kérdésed írd meg és válaszolok.

vagyok1 # 2015.06.10. 16:55

Tisztelt Szakértők!
Februárban kijött a kéményseprő, mindent rendben talált a kéménnyel. A tavaly kifogásolt apróbb dolgokat orvosoltuk, így minden rendben volt, jól szellőzött a kémény is. Most júniusban küldtek egy papírt, hogy nem jó a kémény, ki kell béleltetni (nem eléggé tömör a szerkezete, vagy valami hasonló). Az a kérdésem, hogy honnan tudják, ha nem is volt kint senki? Mi történt február óta hogy akkor jónak találta aki kijött, most meg nem találta jónak aki nem jött ki? Mit tudok ilyenkor csinálni? Van ilyenhez egyáltalán joguk? Eléggé pénzlehúzásnak tűnik az egész, de hova lehet ilyenkor fordulni?
Köszönöm előre is a válaszokat!

vagyok1 # 2015.06.11. 05:02

Köszönöm a választ. A nálunk lévő papíron mindent rendben talált. Más nem is jött ki a házba csak aki a kéményseprést végezte amikor otthon voltunk. Szóval a kérdésem, hogy ilyenkor mi a következő lépés?

nanemaaa # 2015.06.11. 08:12

vagyok1
Egyrészt nem egy egyszerű papírt kaptál, abban nyilvánvalóan le van írva, hogy mit tehetsz, ha a döntésével nem értesz egyet.
Másrészt bemehetsz a kéményseprőhöz, viszed a saját jegyzőkönyv példányodat (nem adod ki a kezedből) és megpróbálod náluk tisztázni a "félreértést". ;)

vagyok1 # 2015.06.11. 09:37

Köszönöm!

lapinou # 2015.08.06. 11:44

Tisztelt Fórumozók,
mit lehet tenni abban az esetben, ha a kéményseprő a korábbi években általa is rendben talált kéményre most azt mondja, ezt újra kell béleltetni, mert az átmérője egy cm-rel lehetne nagyobb. Tavaly volt műszaki felülvizsgálat, ez eddig mindig érvényes volt, idén pedig közölte, hogy nem érvényes, pótolni kell. Minden évben volt ellenőrzés, most egy olyan dologba kötött bele, ami évek óta változatlan és rendben volt mindig. Volt vmi változás a szabályozásban?
Előre is köszönöm a segítséget.

Bea1 # 2015.08.06. 12:16

sajnos, mivel a bélelés a kémény teljes szélességét eléri, ezért az nem kivitelezhető. DE: huzatfokozót tudsz felszerelni. Szerintem csak az a baja, hogy habár szent Istvánról sokat hallott, mostanában keveset látja. Vagy a haza bölcséről, Deák Ferencről szeretne egy portrét. Ilyenkor általában megbeszélhetitek, hogy ki a legnagyobb magyar. Ebbe biztos belenyugszik.

hasi # 2015.10.17. 09:15

Tisztelt Szakértők!

Azt szeretném megtudni, mi számít kéménynek?
A kéményseprők olyan szellőzőket is annak minősít, amik WC-k, mosdók szellőzését biztosítja, nem volt az épület tervezésekor sem tüzelő berendezés használatára alkalmas.

Yeti # 2016.02.10. 21:17

Kedves Fórumozók!
Egy családi ház jó állapotú, de évek óta nem használt téglakéményét kötelező kibélelni egy fatüzelésű kandalló bekötéséhez? Köszönöm!

jehudyt@gmail.com # 2016.10.22. 16:04

Kedves Szakértők és Fórumozók,

Mit lehet tenni egy olyan esetben, ha úgy emlékszem, kaptam ebben az évben egy levelet, hogy béleltessem ki Zuglóban lévő kéményem 1016 dec.31-ig, de nem vagyok benne 100% ig biztos, hogy ez állt benne, mert nincs meg a levél. Kihez lehet fordulni érdeklődni? A Főkétűsz azt mondta, nem ők küldenek levelet... Ha valóban felszólítottak, akkor ha kijönnek ellenőrizni és nincs kibélelve, rögtön büntetnek, vagy kap az ember valamennyi haladékot? Külföldön élek, ezért sem egyszerű.
Köszönöm előre is!

fohász # 2016.10.23. 05:43

Nálunk is béleltetni kell, szintén Zugló és társasház.
A közösképviselőnél a figyelmeztetés, illetve levél.
Mi is kaptunk ujabb haladékot. De en bementem a főkétüszhöz és kat.védelemhez, tulajdonképp a szabály az szabály akkor is, ha nincs életveszély, a tanusitványon rajta van hogy szénmonoxid jelző használata nem szükséges. Emiatt fogom kérni az ujabb halasztásokat, vagy probálom felmenteni magunkat mert felettem nem lakik senki már, lapostető van.

nanemaaa # 2016.11.04. 07:45

Yeti
Csak gázkéményt kell bélelni, mert a gázégéstermék savas és szétmarja a téglát, maltert, illetve azok pólusain képes átszivárogni. Szilárd tüzelés égésterméke nem ilyen tulajdonságokkal bír.

wers # 2016.11.04. 09:58

nanemaaa, akkor miért kérik sok esetben mégis?

fohász # 2016.11.04. 20:09

Azt én sem értem, ha nem életveszélyes és felettünk nem lakik senki, még csak nem is dől jobbra/balra a kémény, akkor milyen jogon fognak büntetni vagy lezárni kéményt?

nanemaaa # 2016.11.08. 11:17

wers
Mert a tapasztalatuk azt mutatja, hogy építéskor "költség csökkentés" céljából inkább mindenki szilárd tüzelésű kéményt építene, de utólag mégis rákötnék a gázkészüléket. Ilyen nemzet vagyunk, akkor is trükközünk, ha belehalunk.

wers # 2016.11.08. 17:17

nanemaaa, tehát tapasztalaból, egy kémény, ami 70 éve működik cserépkályhával bélelendő, hátha esetleg gázkazánná alakul át a nappaliban. Ujjé. Van jobb öteled is? Vagy maradrunk a verselemzésnél, mire is dondolhatott a szerő?

nanemaaa # 2016.11.09. 09:45

70 éve működő cserépkályha kéményét nem fogják kibéleltetni. ;)