Lakcim nélküli kijelentkezés

Lac5 # 2013.02.19. 09:55

Hogyan tudok kijelentkezni a lakcimemről, hogy ne legyen bejelentett lakcimem?

Az okmányirodában azt mondták, hogy olyan nincs, hogy valakinek ne legyen lakcime, vagy állandó vagy ideiglenes lakcimnek kell, hogy legyen.
Én viszont olvastam olyanról is, hogy valakit lakcim nélküliként kezeljenek. Nekem az kellene: hogyan tudom azt megcsináltatni (külföldről)? Ügyfélkapun lehet valahogy?

Whisper # 2013.02.20. 07:31

T. Lac5!

A polgárok személyi adatainak és lakcímének 4. § (2a) bek. "a külföldön élő magyar állampolgár adatai a nyilvántartásban akkor szerepelnek, ha

1. Magyarország területén kívül élő állampolgár kéri adatai nyilvántartásba való felvételét,
  2. Magyarország területét külföldi letelepedés szándékával elhagyó magyar állampolgár kéri meglévő adatai további kezelését, vagy
  3. az (1) bekezdés c) pontja szerinti külföldön élő polgár magyar állampolgárságot szerez.

2b) bek. "A külföldön élő magyar állampolgárok adatait kérelmükre - az archív adatok kivételével - a nyilvántartásból törölni kell.

26. § (1) A Magyarország területén élő, e törvény hatálya alá tartozó polgár [4. § (1) bekezdés] köteles beköltözés vagy kiköltözés után három munkanapon belül lakóhelyének, illetve tartózkodási helyének címét a járási hivatalnál nyilvántartásba vétel céljából bejelenteni (a továbbiakban együtt: lakcímbejelentés).

(2) A lakcímbejelentés a bejelentendő lakóhely vagy tartózkodási hely szerint illetékes járási hivatalnál teljesíthető.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott polgárnak azt a tényt, hogy Magyarország területét a külföldi letelepedés szándékával elhagyja, illetve, hogy három hónapon túl külföldön tartózkodik, a lakóhelye szerint illetékes járási hivatalnál vagy a konzuli tisztviselőnél kell bejelentenie.

(6) Ha a 4. § (2a) bekezdés a) és b) pontja szerinti külföldön élő magyar állampolgár a nyilvántartásba vételét kéri, akkor a külföldi lakóhelyét a nyilvántartásba vételt kérő nyilatkozatban be kell jelentenie.

(7) A magyarországi tartózkodási hellyel nem rendelkező külföldön élő magyar állampolgárnak a külföldi lakóhelye megváltozását a központi szervnél vagy a konzuli tisztviselőnél kell bejelentenie.

(8) A külföldön élő magyar állampolgár magyarországi tartózkodási helyét az illetékes járási hivatalnál jelenti be.

28. § (1) Magyarország területét a külföldi letelepedés szándékával elhagyó magyar vagy - a nyilvántartás hatálya alá tartozó - külföldi állampolgár, vagy hontalan személy lakcím ügyében a lakóhely szerint illetékes járási hivatal jár el.

(2) Az (1) bekezdés esetén a magyar állampolgár - külföldi letelepedési szándékának bejelentésével egyidejűleg - a járási hivatalnak nyilatkozik arról, kívánja-e, hogy a nyilvántartás továbbra is tartalmazza adatait.

Nos ebből lehet csemegézni :)

Üdv,