birtokháborítás -JÓ PÉNZÉRT MANAPSÁG FÖLKÁBELEK IS TEREMNEK


szellemkutya # 2005.01.18. 21:10

Tisztelt jogértő fórumolvasók. A problémám a következő:

TÉNYÁLÁS RÖVIDEN: -------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • Tavaly januárban (egy igen gazdag) üzletember a felettem lévő telken építkezni kezdett. (A telek régebben természetvédelmi terület volt, aztán az önkormányzat eladta, mellesleg a rózsadombon az elhíresült SZOT üdülőhöz közel.) Az utcáról leágazva az én telkemen keresztül és az említett építkezésen keresztül áthaladva látta el egy légvezeték eddig egy harmadik társasházat. A légvezetékre egyébként semmiféle szorgalmi jog nincs sehol bevezetve, mivel az már a háború előtt is úgy állt.
Az építkező (más ingatlanos és banki ügyekben már mint elhíresült) gondolt egyet, és az én telkem közepén lévő villanyoszloptól a földben vezette el a kábelt. Az én telkemen kb. 17 m hosszon, majd a partfalán kívül egy másik szomszédos telek határán. Nagy nehezen sikerült beszélni a kivitelező ügyvezetőjével akik azzal hajtott el hogy az ELMÛ csinálta, nekik semmi közük a földkábelhez.

A polgármesteri hivatalnál birtokvédelmet kértem a Kivitelező és az ELMÛ ellen, majd kiderítettem hogy a földkábel magántulajdonban van, de a tulajdonos nevét az ELMÛ titokvédelemre (az én telkemen menő földkábelnek nem tudhatom meg a gazdáját ?). hivatkozva nem adta meg a tulajdonosát. Birtokvédelmet kértem a polgármesteri hivatalnál az adott számú földvezeték tulajdonosa ellen, és írásban kértem hogy kérjék meg hivatalosan a csatlakozóvezeték tulajdonosát.

A minap azt a levelet kaptam, hogy mind az ELMÛ mind KIVITELEZÕ ellen kért birtokvédelmet elutasították mivel azok nyilatkoztak hogy a földkábel fektetetéséhez semmi közük nincs. Az ügyet önkényesen LEZÁRTÁK, jelezve hogy fordulhatok a birósághoz ha kedvem tartja. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------
  • KÉRDÉSEM A KÖVETKEZÕ :

1./ Kikérheti-e birtokvédelmi ügyben az önkormányzati jegyző az ELMÛTÕL egy földkábel tulajdonosának adatait nyilvánvaló birtokháborítás ügyében. ( ha paragrafus számot tudna valaki adni az jó lenne)

2./ Lezárhatja-e önkényes határidőt szabva, az önkormányzat igazgatási irodája egy nyilvánvaló birtokháborítási ügyet (szerintem az önkormányzatnál már mindenkit lefizettek.

3./ Van-e felügyeleti szerv akik felügyeli az önkormányzatok (igazgatási, építészeti osztály) hivatali munkáját és panasszal lehet élni.

!! 4./ Elvághatom-e önkényesen a földkábelt ha annak nincs nyilvánvaló tulajdonosa

5./ Ötleteket, tanácsokat kérnék