Telek megosztás.


fókatilla # 2015.01.07. 20:10

Jaj!Tehát:A 312/2012(xl.8.) 4paragrafus értelmében ügyféli kör:ügyfélnek minősűl az építtető és azépítési tevékenységgel érintett,telek,építmény építményrész tulajdonosa.Az építmény fogalma:.....Ha én az építési tevékenységet folytató telek szomszédságában magánúttal rendelkezem(építmény)van e ügyfél jogosúltságom a jogszabály értelmében?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.07. 18:50

Én nem is értem, miről beszélsz.

fókatilla # 2015.01.07. 18:18

köszönöm a válaszod nanemaa!tehát ezek szerint a jogszabály csak ajánlás a hatóságnak,és nem betartási kötelezettséggel bír?mert ha nekem az utam rongálódik az akkor sajnálatos 3 évig húzódó polgári peres út,mert a hatóság kizárt az ügyféli jogkörből?

nanemaaa # 2015.01.07. 16:27

Azt hiszem a dolog ennél bonyolultabb. Magánút van közforgalom számára megnyitott és nem megnyitott. Te azt írtad, hogy nem megnyitott, ergo nem úgy közlekedik rajta senki, ahogy akar. Ez alapján nem tűnik megoldottnak, a magánútról közvetlenül megközelíthetőség kérdése. Ha nem megnyitott magánútról beszélünk, akkor valóban a telek tulajdonosának a joga azt meghatározni, hogy ki léphet a telékére. Képzeld el a szituációt, hogy pl neked megengedi a ráhajtást, de hozzád érkező ismerősök, látogatók, stb részére nem. És megteheti, mert az övé. Ha megnyitná a közforgalom számára, az már egészen más tényállás, bár akkor az útnak is meg kell felelnie az útügyi előírásoknak, amit az útügyi hatóságnak engedélyeznie is kell.
A szomszédok és érintettek kérdéskörét inkább ne tárgyaljuk, mert az messze nem úgy van, ahogy te gondolod. Az ügyfelek körét az építési hatóság fogja megállapítani.

fókatilla # 2015.01.06. 19:45

Köszönöm a választ,nanemaaa.a telek megközelíthető magánútról.elvileg!!de ha a telektulajdonosnak semmi jogosúltsága az útra a megosztás pillanatában,akkor később az új tulaj jogilag kényszerítheti az út tulaját tűrési szolgalmi jog alkalmazására?továbbá.:ha. Utad van az építkezés szomszédságában van e ügyféljogosúltsága az út tulajának?mert ugye:mindenki ügyféljogosúlt akinek épület,vagy építménye van a szomszédságban.az út pedig építménynek számít a jogszabály szerint.Amennyiben otthon vagy az ilyen dolgokban ,kíváncsi lennék a véleményedre,vagy más véleményére.

nanemaaa # 2015.01.06. 09:41

Ha a telek nem közelíthető meg közterületről, vagy magánútról, akkor nem minősül építési teleknek, ergo a másik telekre nem fognak építési engedélyt kiadni. Szolgalmi jog nem megfelelő megközelítés egy építési teleknek.
Őszintén szólva már azon is csodálkozom, hogy hogyan adtak ki rá telekalakítási engedélyt. Bár ha azt veszem alapul, hogy a földhivatal az engedélyező hatóság és az építési hatóság nem szakhatóság, akkor tulajdonképpen nem csodálkozom.

fókatilla # 2015.01.04. 05:28

Szolgalmi.(nem szorgalmi.)

fókatilla # 2015.01.03. 07:51

Tisztelt fórumozók!Nemrég vásároltam egy építési telket,amely megosztásra került két egyenlő arányban.Az egyiken építkezni (1)szeretnék,amásikat értékesíteni(2).A 2 telek csak az 1.-es telekről,vagy a szomszédságában lévő forgalom elöl elzárt magánútról(amelyre sem szorgalmi,sem tulajdonrész jog bejegyzésem nincs)közelíthető meg.A kérdésem:Amennyiben értékesítem,és építkezne az új tulaj,adhatok e neki szorgalmi jogot a telek megközelítésére,vagy a magánút tulaja kötelezhető.-e hogy térítés ellenében szorgalmi jogot,vagy tulajdon jogot adjon a tulajnak?sajnos az én telkemen magánutat nem tudok kialakítani,mert az építési engedélyen az épület,és a szomszédos magánút között a min 3 m lett kihagyva,és ezt magánútként valószinüleg nem engedik kialakítani,külön helyrajzi számon bejegyeztetni.köszönöm a segítséget!!