állampolgárság igazolása


maci76 # 2005.04.20. 18:35

A következő kérdésben keresném a választ: Honosítási okirattal, igazolni lehet-e a magyar állampolgárságot?
Otthonteremtési támogatást szeretnék igénybe venni, de a helyi polgármesteri hivataltól nem kaptam meg a megfelelő igazolást, azzal elutasítva, hogy a honosítási okirat – amit a BM adott ki, és a köztársasági ellnők írt alá, nem elegendő a magyar állampolgárság igazolására - érvényes személyi igazolvány vagy útlevél szükség (természetesen ez folyamatban van, csak időigényes, mivel a születési bizonyítvány honosítására is szükséges van).
Választ előre köszönöm.

Law1 # 2005.04.21. 07:12

Valóban nem elegendő a honosítási okirat, hisz időközben le is mondhattál az állampolgárságról. Érvényes útlevélre vagy személyigazolványra van szükséged. Amennyiben nincs, akkor állampolgársági bizonyítványt – mely napra készen igazolja, hogy magyar állampolgár vagy-e - kell kérned a BM Állampolgársági Főosztályán. Ennek a kiadása azonban hónapokig is eltarthat.

maci76 # 2005.04.21. 09:22

Szia,

Nem teljesen, győzött meg a válaszod, mivel , szerintem amennyiben lemondok a magyar állampolgárságról, bevonnak minden olyan okíratott ami bizonyítja az ellentétét.
Miután elküldtem a fórumban a kérdést, kutakodtam még az Interneten, és a Budapestportálon, találtam egy tájékoztatót „Eljárási útmutató ügyfeleknek és anyakönyvvezetőknek” és ebben a következő áll : „Mivel igazolható a magyar állampolgárság?

  • érvényes magyar személyazonosító igazolvánnyal, érvényes magyar útlevéllel, állampolgársági bizonyítvánnyal (ami a kiállításától számított 1 évig érvényes), illetve honosítási, visszahonosítási okirattal. „

, csak a megfelelő jogi háttért nem találom, amivel érvelhetnék az ügyintézőnek.
Az ügyintéző a 1993/ LV állampolgársági törvényre hivatkozott melyben az áll, hogy a magyar állampolgárság, érvényes személyi igazolvánnyal , útlevéllel , vagy állpolgársági bizonyítvánnyal igazolható. Tehát ebből kifolyólag, születési bizonyítvánnyal sem igazolható.
Szintén ugyanez a törvény, egy másik paragrafusa azt is írja, hogy a polgármester előtt letett eskü után, a honosított teljes körű magyar állampolgárrá válik. És az otthon teremtési támogatásban az szerepel , hogy minden magyar állampolgár jogosult rá , és arra nincs külön kitérés, hogy kimondottan a 1993/LV törvény , 10-12§ alapján kell igazolni – mert ez alapján minden kiskorúnak útlevele kellen-e, hogy legyen, vagy állampolgársági bizonyítványa ( mert hát ők még személyi igazolvánnyal nem rendelkeznek).

Szerinted van-e megoldás az ügyemben vagy meg kell várnom a 1,5 hónapot, hogy megkapjam a személyit. Az más dolog, hogy ha ezt tudom előre, nem kötöm meg az ingatlanra az adásvételi szerződést, viszont mikor érdeklődni voltam ugyanez a hölgy az mondta, hogy szerinte nincs akadálya az igazolás kiadásának, de ahhoz hogy ezt igényeljem szükségem van, az adás vételi szerződéshez. Mikor másnap bementem az igazolásért, közölte velem az ügyintéző, hogy a főnöke szerint, mégsem adhatja ki nekem az igazolást, és egyezkedjek az eladóval vagy a bankkal ….

pixel # 2005.05.22. 23:12

Pont jó lérdés!

Élettársam Szatmárnémeti születésű 8 éves kora óta lakik Mo-on.
Most azért nem tudunk háaságot kötni, mert bizonyítani kellene, hogy 8 éves kora előtt nem kötött házasságot Romániában.