Szeretnék választ kapni arra, hogy aki ügyvéd nélkül peres fél, csak akkor kaphat ingyen jkv. másolatot, ha költségmentessége van.
Az erre vonatkozó jogszabály vagy rendelet számát szeretném megtudni.
A trv.könyvben nem olvastam ilyet, és folyton fizetnem kell.
Ki módosíthatja a trv-ben foglaltakat, miszerint a peres felek megkapják a jkv. másolatokat hivatalból.
Polgáriperes eljárásban tapasztalom.
Köszönettel PIM.
jkv.másolat pénzért!
Sajnos kb. 2-3 éve alakalmazzák azt a pofátlan gyakorlatot az illeték tv-re hivatkozva,hogy 100 ft -ot kérnek egy lap másolatért, még ha költségmentes vag y akkor is .
Bárándy úrnak két év nem volt elegendő,hogy ezen kérdésemre érdemi választ adjon.
Ui. ha nem vagy ott a tárgyaláson ingyen kiküldik a jegyzőkönyvet
Üdv !!!
Polgár légy, ne alattvaló!
Nos ez érdekes...
Azt hogy az utólag kért plusz jegyzőkönyvi másolatról oldalanként 100 Ft/oldal fizetni kell - szuper fénymásolási tarifa... -, azt én is tudom, de azt, hogy a peres fél nem kap ingyenes példányt, ez számomra teljesen új?!
Akár van jogi képviselője akár csak egymaga. Ez újabban tényleg így van??!
Tehát én is kérném a hozzáértőktől a szíves ájékoztatást, ahogy a topicnyító tette ezt alant.
Akár van jogi képviselő, akár nincs, 100Ft/oldal.
Ezt úgy érted, hogy ingyenes példány sehogy sincs?
Nincs.
Na ne...
Én nem veled szemben vagyok értetlen, nem, hanem magát a dolgot nehéz értenem. Az előző jogvitáim során - legutóbb 2002-ben volt - minden egyes tárgyalási napról automatice járt a jegyzőkönyvről egy ingyenes példány - függetlenül az oldalak számától.
Ha volt a tárgyaláson jegyzőkönyvezető akkor egyből adta is a bíró az aláírt másolatot, ha csak magnóra mondta a dolgokat akkor a titkársága küldte meg néhány nappal később levélben a jegyzőkönyvi másolatot.
Ha netán új a módi, akkor mostanság hogyan jut a vidéken élő fél az őt megillető példányhoz?
A félreértést kerülendő nem az 100 Ft/oldal esetleges fizetnivalóval van problémám, bár és igaz, ezt csak akkor tartanám jogosnak ha pl. egy 1997-es per anyagát kérni ki az ember a bírósági irattárból.
Kedves fórumozók!
A mi megyénkben annak a félnek, akinek költségmentességet engedélyezett a bíróság, illeték nélkül adnak jegyzőkönyvet, ha kér.
De egy újabb érdekesség. Egy vidéki tárgyaláson jelen voltunk, de otthelyben nem adtak jegyzőkönyvet, hiszen köztudott, a bírók még stilarizálni szokták a szöveget.
Ezért levélben kértük az illetékes bíróság ügykezelő irodát, hogy az X ügyszám alatt folyamatban lévő per y napján készült jegyzőkönyvet számunkar megküldeni szíveskedjenek, illetéket posta fordultával megküldjük.
Meg is kaptuk a jegyzőkönyv másolatot a következő felhívással.
Fizessünk meg illetékbélyegben annyiszor 100 Ft-t, ahány oldal a jegyzőkönyv 8ez még eddig rendben is van) és plusz kaptunk egy csekket 100 Ft-ról, és azt írták, hogy munkadíj címén pedig a bíróság számlájára fizessük be!!
ildiko31
Tehát vissza a topicnyító kérdésre: megszünt a "hivatalból" járó egy példány térítésmentes jegyzőkönyvi másolat?
Tehát minden egyes tárgyalási nap után a félnek úgy kell kérnie a jegyzőkönyvet? És még a "költségmentes" fél is fizesse a fénymásolás 100 Ft/oldal illetékbélyegeket?
(Alapfok - másodfok, akár több tárgyalási nap is, és esetenként akár x oldalnyi az a jegyzőkönyv.)
És ha az ügyfél történetesen csak egy "mezei" (= járatlan) fél a bíróságon, aki tán nem is tudja, hogy kérhető jegyzőkönyv, akkor ő eleve egy hátrányos helyzetű??!
Mert nem valószínű, hogy a bíróság automatice mindenről tájékoztat...
Budapesten egyetlen bíróról tudok, aki minden tárgyalás után azonnal ad jkv-et mindkét félnek. Vidékről kaptam már ingyen kérés nélkül levélben, meg volt olyan is, hogy kérésre levélben, de rójuk le a 100 Ft-okat. A gyakorlatban minden előfordul.
Tehát akkor ahogy majd lesz...
Egyébként köszönöm.
...ha nem vagy ott a tárgyaláson általában ingyenesen kiküldik a jegyzőkönyvet.
A Miskolci Városi Bíróságtól ötször kérheted mire megmozdulnak...ha bemész hozzájuk..az iratok éppen bírónál vannak...aki házon kívül...
üdv.
a pkkb-n a polgáris irodán nem számít hogy van költségmentességed sőt még a magyar állam jogi képviselőjének is azt mondják: "attól hogy maguk illetékmentesek nehogy azt higgye hogy százával fogunk fénymásolni"
érdekes hozzállás
FB-n viszont van egy bíró, aki kérdés nélkül, minden tárgyalás után ingyen, mindkét félnek ad jkv-et.
Tisztelet a kivételnek általában minden bíróságon TÖRVÉNYSÉRTÕ MÓDON még a személyes költségmentességre jogosult ügyféltől is TISZTESSÉGTELEN NAGYSÁGÚ fénymásolási díjat szednek be.
a Holott a Pp.75. §-a pontosan meghatározza a Perköltség fogalmát-
- mindaz a költség, ami a felek célszerű és jóhiszemű pervitelével kapcsolatban ...merült fel (előzetes tudakozódás és levelezés költsége, eljárási illeték, tanú- és szakértői díj, ügygondnoki és tolmácsdíj, helyszíni tárgyalás és szemle költsége stb.).
A perköltséghez hozzá kell számítani a felet képviselő ügyvéd, jogtanácsos, illetve szabadalmi ügyvivő készkiadásait és munkadíját is.
A 84. § (1) bek.szerint azt a felet (ideértve a beavatkozót is),
aki jövedelmi és vagyoni viszonyai folytán a perköltséget fedezni nem tudja, jogai érvényesítésének megkönnyítése végett -
kérelmére - teljes vagy részleges költségmentesség illeti meg. A költségmentesség az alábbi kedvezményeket jelenti:
- illetékmentesség...
Sajnos a korlátlan felelőtlenség itt is fennáll a Bíróságok részéről.
Üdv
Mondjuk a perköltség fogalmának ehhez nem sok köze van, de az illetékmentességnek igen.
T.ObudaFan!
A perköltség fogalma
Pp.75. § (1) Perköltség .. - mindaz a költség, ami a felek célszerű és jóhiszemű pervitelével kapcsolatban akár a ...
5-6 tárgyaláson 10-15 tanú részvételével ugyancsak terjedelmes jegyzőkönyv születik.
Szerintem célszerű és jóhiszemű pervtelhez hozzátartozik az iratok tanulmányozása is.....ha nem tudod megfizetni a tisztességtelenül magas összegű fénymásolási költséget minden nap a bíróságon tanulmányozzad az iratokat????
Ez finoman kifejezve vagyoni helyzet szerinti diszkrimináció.
üdv
A perköltség fogalmának viszont csak abban a tekintetben van jelentősége, hogy a felek egymástól a per végén mit követelhetnek. A költségmentességből fakadó jogokat a Pp. külön meghatározza, nem utal a perköltség fogalmára.
A PKKB eljárása szerintem a legsötétebb az országban jegyzőkönyvmásolat ügyben..
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02