A PKKB eljárása szerintem a legsötétebb az országban jegyzőkönyvmásolat ügyben..
Polgár légy, ne alattvaló!
A PKKB eljárása szerintem a legsötétebb az országban jegyzőkönyvmásolat ügyben..
A perköltség fogalmának viszont csak abban a tekintetben van jelentősége, hogy a felek egymástól a per végén mit követelhetnek. A költségmentességből fakadó jogokat a Pp. külön meghatározza, nem utal a perköltség fogalmára.
T.ObudaFan!
A perköltség fogalma
Pp.75. § (1) Perköltség .. - mindaz a költség, ami a felek célszerű és jóhiszemű pervitelével kapcsolatban akár a ...
5-6 tárgyaláson 10-15 tanú részvételével ugyancsak terjedelmes jegyzőkönyv születik.
Szerintem célszerű és jóhiszemű pervtelhez hozzátartozik az iratok tanulmányozása is.....ha nem tudod megfizetni a tisztességtelenül magas összegű fénymásolási költséget minden nap a bíróságon tanulmányozzad az iratokat????
Ez finoman kifejezve vagyoni helyzet szerinti diszkrimináció.
üdv
Mondjuk a perköltség fogalmának ehhez nem sok köze van, de az illetékmentességnek igen.
Tisztelet a kivételnek általában minden bíróságon TÖRVÉNYSÉRTÕ MÓDON még a személyes költségmentességre jogosult ügyféltől is TISZTESSÉGTELEN NAGYSÁGÚ fénymásolási díjat szednek be.
a Holott a Pp.75. §-a pontosan meghatározza a Perköltség fogalmát-
- mindaz a költség, ami a felek célszerű és jóhiszemű pervitelével kapcsolatban ...merült fel (előzetes tudakozódás és levelezés költsége, eljárási illeték, tanú- és szakértői díj, ügygondnoki és tolmácsdíj, helyszíni tárgyalás és szemle költsége stb.).
A perköltséghez hozzá kell számítani a felet képviselő ügyvéd, jogtanácsos, illetve szabadalmi ügyvivő készkiadásait és munkadíját is.
A 84. § (1) bek.szerint azt a felet (ideértve a beavatkozót is),
aki jövedelmi és vagyoni viszonyai folytán a perköltséget fedezni nem tudja, jogai érvényesítésének megkönnyítése végett -
kérelmére - teljes vagy részleges költségmentesség illeti meg. A költségmentesség az alábbi kedvezményeket jelenti:
Sajnos a korlátlan felelőtlenség itt is fennáll a Bíróságok részéről.
Üdv
FB-n viszont van egy bíró, aki kérdés nélkül, minden tárgyalás után ingyen, mindkét félnek ad jkv-et.
a pkkb-n a polgáris irodán nem számít hogy van költségmentességed sőt még a magyar állam jogi képviselőjének is azt mondják: "attól hogy maguk illetékmentesek nehogy azt higgye hogy százával fogunk fénymásolni"
érdekes hozzállás
...ha nem vagy ott a tárgyaláson általában ingyenesen kiküldik a jegyzőkönyvet.
A Miskolci Városi Bíróságtól ötször kérheted mire megmozdulnak...ha bemész hozzájuk..az iratok éppen bírónál vannak...aki házon kívül...
üdv.
Tehát akkor ahogy majd lesz...
Egyébként köszönöm.
Budapesten egyetlen bíróról tudok, aki minden tárgyalás után azonnal ad jkv-et mindkét félnek. Vidékről kaptam már ingyen kérés nélkül levélben, meg volt olyan is, hogy kérésre levélben, de rójuk le a 100 Ft-okat. A gyakorlatban minden előfordul.
Tehát vissza a topicnyító kérdésre: megszünt a "hivatalból" járó egy példány térítésmentes jegyzőkönyvi másolat?
Tehát minden egyes tárgyalási nap után a félnek úgy kell kérnie a jegyzőkönyvet? És még a "költségmentes" fél is fizesse a fénymásolás 100 Ft/oldal illetékbélyegeket?
(Alapfok - másodfok, akár több tárgyalási nap is, és esetenként akár x oldalnyi az a jegyzőkönyv.)
És ha az ügyfél történetesen csak egy "mezei" (= járatlan) fél a bíróságon, aki tán nem is tudja, hogy kérhető jegyzőkönyv, akkor ő eleve egy hátrányos helyzetű??!
Mert nem valószínű, hogy a bíróság automatice mindenről tájékoztat...
Kedves fórumozók!
A mi megyénkben annak a félnek, akinek költségmentességet engedélyezett a bíróság, illeték nélkül adnak jegyzőkönyvet, ha kér.
De egy újabb érdekesség. Egy vidéki tárgyaláson jelen voltunk, de otthelyben nem adtak jegyzőkönyvet, hiszen köztudott, a bírók még stilarizálni szokták a szöveget.
Ezért levélben kértük az illetékes bíróság ügykezelő irodát, hogy az X ügyszám alatt folyamatban lévő per y napján készült jegyzőkönyvet számunkar megküldeni szíveskedjenek, illetéket posta fordultával megküldjük.
Meg is kaptuk a jegyzőkönyv másolatot a következő felhívással.
Fizessünk meg illetékbélyegben annyiszor 100 Ft-t, ahány oldal a jegyzőkönyv 8ez még eddig rendben is van) és plusz kaptunk egy csekket 100 Ft-ról, és azt írták, hogy munkadíj címén pedig a bíróság számlájára fizessük be!!
ildiko31
Na ne...
Én nem veled szemben vagyok értetlen, nem, hanem magát a dolgot nehéz értenem. Az előző jogvitáim során - legutóbb 2002-ben volt - minden egyes tárgyalási napról automatice járt a jegyzőkönyvről egy ingyenes példány - függetlenül az oldalak számától.
Ha volt a tárgyaláson jegyzőkönyvezető akkor egyből adta is a bíró az aláírt másolatot, ha csak magnóra mondta a dolgokat akkor a titkársága küldte meg néhány nappal később levélben a jegyzőkönyvi másolatot.
Ha netán új a módi, akkor mostanság hogyan jut a vidéken élő fél az őt megillető példányhoz?
A félreértést kerülendő nem az 100 Ft/oldal esetleges fizetnivalóval van problémám, bár és igaz, ezt csak akkor tartanám jogosnak ha pl. egy 1997-es per anyagát kérni ki az ember a bírósági irattárból.
Nincs.
Ezt úgy érted, hogy ingyenes példány sehogy sincs?
Akár van jogi képviselő, akár nincs, 100Ft/oldal.
Nos ez érdekes...
Azt hogy az utólag kért plusz jegyzőkönyvi másolatról oldalanként 100 Ft/oldal fizetni kell - szuper fénymásolási tarifa... -, azt én is tudom, de azt, hogy a peres fél nem kap ingyenes példányt, ez számomra teljesen új?!
Akár van jogi képviselője akár csak egymaga. Ez újabban tényleg így van??!
Tehát én is kérném a hozzáértőktől a szíves ájékoztatást, ahogy a topicnyító tette ezt alant.
Sajnos kb. 2-3 éve alakalmazzák azt a pofátlan gyakorlatot az illeték tv-re hivatkozva,hogy 100 ft -ot kérnek egy lap másolatért, még ha költségmentes vag y akkor is .
Bárándy úrnak két év nem volt elegendő,hogy ezen kérdésemre érdemi választ adjon.
Ui. ha nem vagy ott a tárgyaláson ingyen kiküldik a jegyzőkönyvet
Üdv !!!
Szeretnék választ kapni arra, hogy aki ügyvéd nélkül peres fél, csak akkor kaphat ingyen jkv. másolatot, ha költségmentessége van.
Az erre vonatkozó jogszabály vagy rendelet számát szeretném megtudni.
A trv.könyvben nem olvastam ilyet, és folyton fizetnem kell.
Ki módosíthatja a trv-ben foglaltakat, miszerint a peres felek megkapják a jkv. másolatokat hivatalból.
Polgáriperes eljárásban tapasztalom.
Köszönettel PIM.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02