Bírósági végzés után...


Hozsu # 2005.12.13. 21:06

NYERTÜNK!!!!

Köszönöm még egyszer minden hozzászólónak - különösen mekkmesternek - a hasznos tanácsokat. Ma volt a tárgyalás és megszűntették az eljárást. Nem vagyunk vétkesek, nincs bírság.

Most már legalább azt is tudom, hogyan megy ez a gyakorlatban. Elmondhatom, hogy ilyet is láttam!

Hozsu

Hozsu # 2005.12.11. 22:05

Kedves mekkmester!

Köszönöm a válaszodat, még időben érkezett. Múlt héten el is küldtük a mi kis anyagunkat, egy csomó fényképpel. Vállaltam, hogy tanusítom sz indexelést, de a feleség tanutételét biztosan nem fogadják el, ugye?
Valamint kértük egy közlekedési szakértő megkeresését. Lesz, ami lesz, mit veszíthetünk? Lehet, hogy bele sem mennek, de legalább látják, hogy komolyan gondoljuk az egészet.
Na mindegy, majd kiderül. (13-án lesz)
Hozsu

mekkmester # 2005.12.06. 18:56

Kedves Hozsu!

Lehet, hogy már későn válaszolok: A bizonyitási inditvány bármiféle bizonyitási eszközre vonatkozhat (tanú, okirat, vagy az általad emlitett fénykép). Érdemes nektek begyűjteni, mert a biróság biztos, hogy nem fog kimenni a helyszinre. Az indexelés elmaradását nekik kell bizonyitani, ha nincs kivülálló (pártatlan) tanú, akkor nem fogják tudni bizonyitani.

Hozsu # 2005.11.24. 11:41

Sziasztok!

A helyzet fokozódik... :-)
Ma kaptuk meg a levelet, kitűzték a tárgyalás időpontját. Férjem éppen itthon lesz, azért a képviseletére vonatkozó kérdést ezzel megoldottuk.
Új kérdés azonban, hogy bizonyítási indítványt tehetünk - idézem - "késedelem nélkül, a tárgyalás előtt". Ez mit jelent?
Mi lehet benne?
Pl. Lefényképezhetem én a helyszínt, annak bizonyítására, hogy ott egyáltalán nem lehetett volna előzni szabályosan. El fogják ezt fogadni?
Nem lehet ugye azt tényszerűen bizonyítani, hogy indexeltünk - mert azt csak mi tudjuk, de nem tudjuk bizonyítani, akkor mit tehetünk. Azért karba tett kézzel mégsem lehet a bíróságtól várni, hogy bizonyítson, mert semmit se fognak tenni. Józan paraszti ésszel átgondolva, mert nekik az érdekük, hogy hozzájussanak a bírsághoz. Rosszul gondolom?
Segítsetek! Mi lehet a bizonyítási indítványban és meddig és hogyan kell eljuttatni a bíróságra?
Köszönöm a válaszokat.

mekkmester # 2005.11.04. 08:41

Köszönöm Lewho!

Igazad van, az Sztv. 48. § alapján tényleg lehet a nagykorú hozzátartozó is meghatalmazott védő. Én a Be.-ből indultam ki, ott ugyanis nem járhat el védőként a hozzátartozó. Bocsánat Hozsu, tehát, ha a férjed meghatalmaz téged, akkor Te is eljárhatsz a védelmében ,és neki nem kell megjelenni.

lewho # 2005.11.04. 07:50

hi!

bocs hogy belekotnyeleskedem, de miért nem képviselheti szabs-ban az eljárás alá vont személyt a nagykorú, írásban meghatalmazott hozzátartozója?

Pp engedi(ha nincs kötelező jogi képv, hogy a fél nagykorú hozzátartozója képviselje őt)
Be engedi(-ii-)
szvsz a szabs is engedi(48§ (1) védő

mekkmester # 2005.11.04. 07:19

Nem, sajnos nem képviselheted, a szabálysértési eljárásban uis. hozzátartozó nem képviselheti az eljárás alá vont személyt. Azt javaslom, mindenképp menjen el a férjed, mert egyébként úgy veszi a biróság, hogy visszavonta a tárgyalás tartása iránti kérelmét. Ha minden kötél szakad, akkor tényleg ügyvédet kell fogadni, aki a férjed megjelenése nélkül is képviselheti őt a tárgyaláson. Viszont tanúként Te is részt vehetsz az eljárásban. Sok sikert!

Hozsu # 2005.11.02. 21:37

Köszönöm mekkmester,
Ma feladtam levélben a tárgyalás kiírására vonatkozó kérésemet.
Mivel délelőttig nem kaptam itt választ, az egyszerűség és a gyorsaság kedvéért ma felhívtam magát a bíróságot és ott is kb ugyanezt mondták.
Akkor pedig, ha a másik "bemártásával" is lehet előnyhöz jutni, akkor tuti nyerők vagyunk. Ugyanis mindez egy vasuti átkelő utáni 50 m-en belül történt, ahol a kereszteződéstől vissza kb 5 méternyire ér véget a záróvonal. Tehát egyáltalán nem kezdhetett volna előzésbe a másik.
Szerintem ez már eleve egy elég jó érv.

Az a legviccesebb az egészben, hogy azért hívtunk rendőrt, hogy döntse el, ki a felelős, csak a biztosító miatt, aztán tessék itt ez a szabálysértés ügy...
Megvárhatják, hogy mikor hívok ilyenkor legközelebb rendőrt !!!!

Még egy kérdés. Férjemet képviselhetem én? Természetesen meghatalmazással, vagy csak személyesen megy? Külföldön dolgozik, elég nehéz lesz tárgyalásokra járnia. Évekig azért nem lenne jó húzni a dolgot, az állandó időpont halasztásokkal.

Még egyszer köszönöm

mekkmester # 2005.11.02. 18:45

Ja, és Hozsu!

Perköltség nincs, ez nem polgári peres eljárás, hanem 2. fokú szabálysértési eljárás. A férjed az eljárás alá vont, alperes, felperes nincs. Még egyszer: a férjednek csak az ártatlanságát kell bizonyitania (esetleg úgy, hogy a másik fél felelősségét bizonyitjátok). Például meg kellene vizsgálni, hogy azon a helyen szabályos volt-e az előzés, nem lépte-e át a sebességkorlátot, használt-e irányjelzőt stb.

mekkmester # 2005.11.02. 18:40

Kedves Kirobit!

Szerintem valamit félreértettél. Hozsu esetében egy egyszerű szabálysértési eljárást folytattak le, és az 1. fokú rendőrségi határozat ellen nyújtottak be kifogást. Gondolom, hogy nov. 2. a tárgyalás tartására nyitva álló 8 napos határidő vége. Úgyhogy itt nincs másodfokú biróság meg bűnügyi költség. Viszont, ha ma jár le a határidő, akkor tényleg még a mai napon (éjfélig) fel kell adnotok a tárgyalás tartására irányuló kérelmet. Szerintem ügyvédre nincs szükség, ragaszkodnotok kell ahhoz, hogy ti a közlekedési szabályoknak megfelelően vezettetek (tükör,irányjelző stb.). A biróságnak kell bizonyitania, hogy a férjed szab. sértést követett el, csak akkor tarthatja hatályban a birságot.

kirobit # 2005.11.02. 14:33

amennyiben nov. 2. az elsőfokú bírósági határozattal szembeni fellebbezési határidő, akkor az azt jelenti, hogy ma még írni kell egy két soros beadványt, hogy fellebbezni kívánsz és még ma postára kell adni az elsőfokú bíróság címére.

a fellebbezésed indokolását később is jogosult vagy beadni, ugyhogy arra lesz időd.

érdemes ügyvédhez fordulni.

elöljáróban annyit, hogy valószínűleg szakértő kerül kirendelésre, ha nincs semmilyen objektív bizonyíték, ami alapján bizonyítani lehetne, hogy nem szegtétek meg a KRESZT.
a szakértő költségét meg kell előlegezni.

a perköltséggel kapcsolatosan: másodfokú bíróság fog dönteni a bűnügyi költség viseléséről a jogerős ítélettől függően.

Hozsu # 2005.10.30. 23:55

Közlekedési baleset. Klasszikus balra kanyarodás vs. előzés esete. Mi (férjem vezetett) kanyarodtunk. Egyikünk sem ismerte el a felelősséget. Tanu nincs. Rendőrt hívtunk, csak a biztosítás miatt, hogy kinek a biztosítója fizet majd kinek. Felvette az adatokat, kérdezgetett, mi, hogy történt. "Majd jönni fog egy határozat". Jött is. Mindkét felet megbűntették 35 000 Ft-ra a Kresz vonatkozó balra kanyarodásról, ill. előzésről szóló szabályainak megsértése miatt. Bíróságnál kifogást emeltünk, hogy az nem is úgy volt, és nem vagyunk hibásak - szabályos index, lassítás, körültekintés, stb. - engedjék el a bírságot és vonják vissza a határozatot.
Bíróság helyben hagyta az elsőfokú rendőrségi határozatot, a végére biggyesztve, hogy még örüljünk, hogy nem a max 100 000-re bűntettek és a jogsit se vették el.
Kérdem én, mit tehetek, hogy bebizonyítsam az igazamat? Mivel jár, ha bírósági tárgyalást kezdeményezek? Kell ügyvédet fogadni, vagy képviselhetem magam? Per költséget kell fizetni? Kinek, csak a vesztesnek? Egyáltalán ki itt az alperes? A rendőrség? A másik fél a balesetben? Van esély egy ilyen perben a nyerésre? Vagy az egész procedúra többre jön ki, mint a büntetés?
Sürgős választ kérek, ha lehetséges, Nov. 2. a beadás határideje.
Köszönöm
Hoszu