választójog


földpolgár # 2005.12.08. 10:45

Mint említettem, pl. Ausztriában nem gond, hogy több helyen lehet szavazni a helyi önkormányzatra. Tehát ez megoldható.
Az önkormányzat egyébként igenis kap az általam fizetett idegenforgalmi adóhoz kiegészítést, annál többet, minél többet fizetek. A trükk azonban ott kezdödik, hogy az idegenforgalmi adó messze nem bevétel vagy nyereségarányos, van un. ingatlanrésze nm alapon ( max 900 FT/nm !). Nem az a problémám, hogy adót kell fizetnem, valóban vannak költségek amihez hozzá kell járulni. Az infrastrukturát azonban a helyi lakosok értelemszerüen többet veszik igénybe, de - mint irtam - maguknak kedvezményeket adatnak. A gondot alapvetöen abban látom, a jogok és kötelességek nem járnak együtt. Erre pedig ki kellene találni valamit.

magus # 2005.12.08. 08:38

Nem gondolom, hogy jogszabálysértő lenne, inkább erkölcsi problémákat vet fel, igazságtalan lehet.
De ha végigondoljuk: te nem ott élsz . utánnad az önk. nem kap normatívát, de amikor ott vagy használod az önk. által biztosított egyes szolgáltatásokat pl. használod az utakat, hulladékszállítást, közvilágítást stb.
Ha kiadod a nyaralódat, bevételed van - megfizeted az idegenforgalmi adót (de ezt a vendég fizeti).
Ha van épületed - építényadót fizetsz. stb.
Ha ez a helyzet a saját településeden áll fenn, otthon fizeted meg ezeket.
A Balaton mellett ez fokozottan érvényesül - szerintem.
A tv. rögzíti a szabályokat, egy adótárgyra egyféle adót kell fizetni, az adó felső határát rőgzíti a tv. (adómaximum), év közben nem lehet súlyosítani az adóterhet, a beszedett adó összegéről tájékoztatja évente a lakosságot stb. Ha az önk. a tv. szerint jár el, a helyi adó bevezetése, alkalmazása nem joszabálysértő.
Annak nincs akadálya, hogy jelezd az aggályaidat az önkormányzat felé, akár meg is fontolhatják a javaslataidat.
A választási törvényt úgy igazítani, hogy ott is szavazhat az ember, ahol helyi adót fizet, az lenne a probléma. Ha tíz nyaralód van, tíz szavazatod lenne, tíz helyen?
összefoglalva: jogos a felháborodásod, de ezen nincs segítség.
üdv

földpolgár # 2005.12.07. 20:57

Köszönöm. A kérdést úgy is feltehettem volna konkrétabban, hogy a választási törvény ebben az értelemben alkotmányellenes-e. Ehhez persze jó lenne, ha a demokrácia fogalma definiálva lenne. Van egy sor törvénnyel, rendelettel ilyen problémám. Elhatároztam, megnézem mit lehet ellenük tenni. Ha már a jogásztársadalomnak, AB-nek stb. nem tünnek fel. :)

magus # 2005.12.05. 14:55

Érdekes a felvetésed! "Az adózás képvselet nélkül zsarnokság"-mondta vmi amerikai a függetlenségi háboró előtt.
Nem lehet tenni semmit. A polgármestert és a képviselőket is a helyi lakosság választja meg, mit érdekli őket az üdülőtulajdonos aki nem ott lakik, és nem is ott szavaz. Az "idegenektől" beszedett adóból vásárolnak szavazatokat.
Szerintem jogos a felháborodásod, de segíteni nem tudok.
Üdv

földpolgár # 2005.12.04. 21:43

Magyarországon mindenki csak egy helyen szavazhat az önkormányzati választásokon. Ebböl következöleg pl. egyes balatoni településeken néhány helyi lakos megválasztja a képviselötestületet. A képviselötestület aztán megszavazza a helyi adókat valamint azok alóli mentességeket. Nyílvánvalóan a nem helyi lakosokat igyekeznek lenyúlni, a választó helyi lakosoknak pedig a kedvezményeket - és egyéb juttatásokat - biztosítani. Az üdülötulajdonsoknak általában az állandó lakhelyén is érdeke füzödik az ottani szavazáshoz, tehát nem egyszerü a kérdés megoldása.
Igy tölem adót szednek, melynek felhasználásába sehogy nem tudok beleszólni.
Ez erösen demokráciaellenes.
Mit lehet tenni? Ausztriában pl. lehet valakinek több állandó lakhelye és a helyi választásokon több helyen is szavazhat.
Tud valaki megoldást?