iskola és alkohol értékesítés


gitron # 2006.10.29. 06:49

Hozzátenném, hogy az iskola és a vendéglátó hely bejáratai között, közlekedési útvonalon kell a 200 métert mérni, illetve teljesíteni. (Ez azt is jelenti, hogy pl. ha kijelölt gyalogátkelőhely van, akkor azt kell figyelembe venni, hiába volna rövidebb útvonal.)
Ha melegkonyhával is rendelkezik a vendéglátóhely, akkor viszont nem vonatkozik rá ez a korlátozás. (Mármint a 200 m.)

unamuno # 2006.10.27. 13:16

Mivel a jogszabály közúti (közterületi) távolságot fogalmaz meg, ezért ezt úgy kell érteni, hogy magának a forgalmazó helynek kell 200 méteren kívül esnie. A bevásárlóközpont bejárata nem azonos a "forgalmazó hellyel", hiszen ott semmiféle forgalmazás nem történik, csak lehetőséget nyújt a bejárat arra, hogy a forgalmazás helyére el lehessen jutni; ezért ha a kimérés 200 méteren kívül esik, az engedélyezhető.

gabcsi # 2006.10.27. 12:23

Jogértőktől kérdem: Iskola mellett épített bevásárlóközpontban (Plaza) kaphat-e söröző alkoholos italok értékesítésére - korlátozás nélkül - működési engedélyt? A vonatkozó (4/1997) Korm. r. szabályozza, hogy alsó és középfokú oktatási intézmény bármely bejáratától számított 200 m-es közúti, közterületi távolságon belül a jegyző mérlegelési jogán múlik az ügy akkor is, ha az illetékes szakhatóságok ezt egyébként engedélyeznék (és akkor is csak az oktatási intézmény nyitvatartási idejét követően). Jelen esetben a bevásárlóközpont bejáratának kellene 200 m-en túl lennie, vagy elég az, hogy a bevásárlóközponton belül kialakított vendéglátó hely bejárata ezen a távolságon kívül esik? (Ez ebben az esetben nem közúti, közterületi távolság.)