Hulladékkezelés


T r a v e n # 2006.11.23. 13:00

Kedves Membeg!

A településeken kialakított hulladékszigetek, amelyek elvileg a szelektív gyűjtést szolgálják, valóban kiszolgáltatott helyzetben vannak abban az esetben, ha tévedésből, viccből stb. valaki nem a megfelelőképpen veszi igénybe.
Viszont megnyugtatásodra tudom írni, hogy hiába ömlesztik össze a szelektíves tárolóedények tartalmát, hiába nem gyűjti a lakosság szelektíve a hulladékot, ugyanis a hulladéklerakó telephelyen külön válogató üzem működik.
A válogató üzemben egyrészt modern gépi erővel, másrészt erre alkalmazott, védőfelszereléssel ellátott dolgozók külön válogatják a hulladékot, hogy a lerakótelepen a megfelelőképpen kerüljenek elhelyezésre, továbbhasznosításra stb.

A felajánlásod tehát

  1. csak elenyésző, minimális százalékát tenné ki az egész térség hulladékmennyiségének a szelektálását illetően
  2. "felesleges" problémát generálná magadnak. (Gondolj a hulladék fertőző, járvány- és közegészségügyi szempontból fellépő következményeire.)

Javaslom, hogy a hulladékgyűjtést, kezelést, feldolgozást a háztartási mennyiséget meghaladó mérték tekintetében bízd az arra illetékes és feljogosított szervekre.

Bíróság elé bizonyára nem kerülnél. Viszont, ha a hulladék következtében valamely betegséged, maradandó sérülésed stb. keletkezne, a felelősséget másra nem tudnád áthárítani...

Membeg # 2006.11.09. 18:01

Köszönöm a válaszokat!

Az én hibám, hogy rosszul tettem fel a kérdést és ebből félreértés adódott.

Nálunk is működik szelektív hulladékgyűjtés, a komposztanyag gyűjtése is és természetesen a települési szilárd hulladék gyűjtése is. A város több pontján vannak elhelyezve gyűjtőkonténerek külön a műanyagnak, papírnak, üvegnek - bárki számára hozzáférhető, valamint van külön komposztálótelep és hulladékudvar, ahol mindenféle hulladékot átvesznek.

Ezekkel a gyűjtőkonténerekkel csak az a probléma, hogy a szelektív gyűjtés - a lakosság hozzállásá lévén (tisztelet a kivételnek) - nem minden esetben valósul meg. Tehát mindent beledobálnak, amit el lehet képzelni, mint egy egyszerű köztéri szemetesbe. Így azoknak az erőfeszítése vész kárba, akik ezt tényleg komolyan gondolják.

Ezért gondoltam én/mi, hogy ennek lehetne az a "továbbfejlesztett változata", ha eleve a háztartásoktól gyűjtjük be. Ahogy korábban is írtam, ez már több magyar városban is működik. Igazából az önkormányzatnak és a vele szerződött közszolgáltatónak kellene "kapcsolnia".

Lehet, hogy túl idealista az elképzelés, de idővel a kommunális hulladékgyűjtésnek 100%-ban így kellene történnie. Én a magam szerény eszközeivel próbálnék ennek a felgyorsításához hozzájárulni.

Az infrastruktúra tehát adott. A kérdés csak az, hogy a városvezetés és a hulladékot szerződés szerint szállító, önkormányzati tulajdonban levő cég, esetleg a környezetvédelmi felügyelőség nem akarna-e bíróság elé citálni, ha én, mint magányos harcos, illetve az általam vezetett szervezet megszervezné mindezt és nagyobb tételben kezdené el az ő saját telepeikre kiszállítani a különböző anyagokat? (Engedély nélkül végzett hulladékgyűjtés, engedély nélkül végzett hulladékszállítás stb.)

Remélem nem tűnök túl értetlennek, de ezt azért jó tisztázni.

Bovary # 2006.11.09. 17:28

Kedves Memberg!

Tájékoztatásul az alábbiakat tudom előadni:

Szeged vonzásában megvalósul az

  1. települési háztartási szilárd hulladék gyűjtése,
  2. az ehhez kapcsolódó komposztanyag kísérleti jellegű gyűjtése (csak Újszegeden), ill.
  3. a szelektív hulladékgyűjtés.

A probléma forrása elsősorban az, hogy ahol Te élsz, valószínűleg nem áll rendelkezésre olyan, a hulladéklerakó telepen működő, EU-s normáknak megfelelő feldolgozó üzem, amely a szelektív hulladék (papír, műanyag, stb. )válogatását és újrahasznosítását lehetővé tenné. A szerves hulladékok (komposzt anyag = falevél, ételmaradék stb.) elkülönített begyűjtése és feldolgozása is külön, speciális feldolgozó üzem működése esetén realizálható.

Így bármennyire is tiszteletre méltó elképzelésed és felajánlásod, sajnos ezt a reális körülmények korlátozzák.

Hiába gyűjtenéd szelektíve házaktól a hulladékot, az egyrészt további válogatást igényel, másrészt olyan mennyiségű gyűjtőautóra vonatkozó rendszeres járatterv-igényt generálna, amelynek költsége (benzinköltség, munkaerő, amortizáció stb.), illetve a gépjármű üzemeltetésének környezetszennyező vonzata (kipufogó gáz) nem biztos, hogy arányban állna a környezet védelmével.

Javaslom, hogy a nagyobb kereskedelmi üzleteknél felállított "hulladék szigeteket" vedd igénybe.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.09. 17:12

Amennyire én tudom, az ország településeinek zömében működik szelektív hulladékgyűjtés. Magam is láttam 1500-2000 lakosú alföldi falvakban is a gyűjtőkonténereket.

Membeg # 2006.11.09. 15:01

Üdvözlök mindenkit!

Egy környezetvédelmi egyesület (illetve még csak alakulóban lévő egyesület) vezetőjeként szeretném megszervezni az otthonról történő szelektív hulladékgyűjtést.

Ez a rendszer több EU-s országban és hazánkban is jó néhány helyen (főként dunántúli városokban) már működik. Városomban (nevét nem mondanám, csak annyit, hogy kelet-magyarországi) a közszolgáltatónak ez még nem jutott az eszébe, szeretnénk meghonosítani, illetve ráirányítani a figyelmét a dolog fontosságára.

A dolog úgy működne, hogy az igénylők meghatározott időpontban kitennék a külön gyűjtött hulladékokat zsákokban, mi felszedegetnénk és rögtön vinnénk az átvevőhelyre, tehát a tárolást ezzel kiiktatnánk. Mindezt úgy, hogy az igénybevevőnek egy fillérjébe sem kerülne, ugyanis az egyesületnek van annyi anyagi forrása, hogy - legalábbis az elején - tudja finanszírozni.

A probléma a 2000. évi XLIII., a hulladékgazdálkodásról szóló törvényből következik, ami kimondja, hogy hulladékgyűjtést és szállítást csak a környezetvédelmi hatóság engedélyével, külön jogszabályban meghatározott feltételekkel lehet végezni.

A kérdésem az, hogy amit két bekezdéssel korábban leírtam, az hulladékgyűjtésnek, illetve hulladékszállítási tevékenységnek minősül-e, tehát engedély nélkül végezve vonhat-e maga után jogi következményeket?

Saját felfogásom szerint ez olyan, mintha egyszerű szívességet tennénk. Például mint, ha a szomszédom idős néni megkérne, hogy vigyem már el a PET palackjait az utca végi hulladékgyűjtő szigethez, mert ő nem tudja. Csak itt több embernek és egy kicsit messzebbre csinálnánk ugyanezt.

Előre is köszönöm a válaszokat!