Érdeklődés - előfizetői szerződéssé válása

pimre # 2026.02.03. 17:50

Németországi cég digitális nyelvtanulói lapot ajánlott. Kíváncsi voltam, és kértem tőlük az ingyenes bemutató lapszámot. Aztán nem mélyedtem el benne, úgy gondoltam, hogy nem az, ami érdekel, és nem foglalkoztam vele többet.

Akkor megírták, hogy érdeklődésemet szerződéskötésnek tekintik, és "jogom van 14 napon belül ingeynesen lemondani". Ezzel sajnos nem foglalkoztam, ezért követelik az elküldött első lapszám kifizetését. Ki tudnám fizetni, de nem tartom jogszerűnek, hogy egy érdeklődés automatikusan fizetési kötelezettséggé válik lemondás hiányában. Elfogadható az ilyen technika a nemzetközi jogben?

Az érdeklődésre kapott válaszlevél kezdete a következő volt:

"Tisztelt ...... úr!

Köszönjük megrendelését és üdvözöljük a ZEIT-SPRACHEN családban. Mostantól élvezheti a Deutsch perfekt Digital összes digitális tartalmát: az eMagazine-t, a digitális audio-trénert és a digitális gyakorlófüzetet.

A szállítás a 013/2025-ös kiadással kezdődik, 2025.10.24-én.

Egy kiadást ingyenesen kap, és 14 napja van arra, hogy kipróbálja. Ha a próba meggyőzi, és 14 napon belül nem jelzi ellenkezőjét (egy rövid e-mail vagy telefonhívás is elegendő), az előfizetés automatikusan meghosszabbodik. A Deutsch perfekt Digitalért félévente csak 69,93 eurót fizet, és bármikor felmondhatja az előfizetést a következő szám megjelenéséig. A számlázás előre történik – pénz-visszafizetési garanciával a már kifizetett, de még nem szállított számokért.
...

VISSZAVONÁSI JOG

Visszavonási jog:

Önnek joga van 14 napon belül indoklás nélkül visszavonni ezt a szerződést.

A visszavonási határidő 14 nap attól a naptól számítva, amikor Ön vagy az Ön által megjelölt, a fuvarozótól eltérő harmadik személy átvette az első árut.

A visszavonási jog gyakorlásához egyértelmű nyilatkozatban (pl. postai levélben vagy e-mailben) kell értesítenie minket (DPV Deutscher Pressevertrieb GmbH, Koreastraße 7, 20457 Hamburg, Tel.: 089-121 407 10, E-Mail: abo@zeit-sprachen.de) egyértelmű nyilatkozatban (pl. postai levélben vagy e-mailben) tájékoztatnia kell minket a szerződés visszavonására vonatkozó döntéséről. Ehhez használhatja a mellékelt visszavonási nyilatkozatmintát, amely azonban nem kötelező.
..."

eulimen # 2026.02.03. 19:01

na látod.
Így, hogy most utólag el tudtad olvasni elejétől a végéig, ezt akkor is megtehetted volna.
Talán a Zeit Sprachen tehet róla, hogy nem törődtél a leveleikkel?

és kértem tőlük az ingyenes bemutató lapszámot.” vs „de nem tartom jogszerűnek, hogy egy érdeklődés automatikusan fizetési kötelezettséggé válik
Tehát úgy "érdeklődtél", hogy nem tudtad, a GOMB lenyomása mivel jár, mert azt sem olvastad el.

Szomorú örökös # 2026.02.03. 19:34

pimre

A szállítás a 013/2025-ös kiadással kezdődik, 2025.10.24-én......Ki tudnám fizetni, de nem tartom jogszerűnek, hogy egy érdeklődés automatikusan fizetési kötelezettséggé válik lemondás hiányában.

Hogy te mit tartasz jogszerűnek, az egy dolog.
De jó eséllyel ott voltak a feltételek is, amelyekkel nem foglalkoztál.
Most erre csak azt lehet mondani: „Adós fizess!” Ezt hívják tanulópénznek!