Magyar autósokra vadásznak Ausztriában?


Kacsa11 # 2008.09.19. 14:19

Az újabb hírek szerint a magyar hàzaspàrnak régi tipusú személyije volt, ami nem jogosít hatàràtlépésre...
hàt nem tudom - az osztràk rendörök/hatàröröl/gendarmerie sosem a rugalmassàgukról voltak hiresek.:)

régebben én is évekig heti/havi rendszerességgel jàrtam àt ausztriàba...amikor megbüntettek, akkor jogosan tették, söt! (40EUR-t fizettem mert 80-as tàblànàl 120-szal mentem szerintük...pedig sokkal gyorsabb voltam:) )
ezzel együtt nem kétlem, hogy a sógoroknak elegük van kicsit belölünk ("magyar ne lopj!" feliratok stb.) talàn ennek köszönhetö, hogy a hàzaspàr esetét több is követte...
asszem valamelyik magyar képviselö fel is szólalt az EU parlamentben az ismételt visszàssàgok miatt.

monalisa1 # 2008.07.10. 12:43

Javítva: "Amúgy tudok..."

monalisa1 # 2008.07.10. 12:42

Délelőtt én is olvastam arról a soproni házaspárról és a velük burgerlandban megesett esetről - szégyenletes. Lehet hogy az osztrák rendőrnek a napi büntetési kvótája még nem volt meg, így azt legkönnyebb "egálba" hozni ha egy külföldi autóssal kezd szórakozni. (A magyar rendőr is azért szívatja az osztrákot stb., mert 1. nemigen tudhat magyarul, 2. pénz valószínüleg van nála.)

A közterületfelügyelő "okosan" nem bírságol külföldit: gyakorlatila behajthatatlan a Mikulás csomag.

Amúgy tudod olyanról aki majd' 10 éve heti rendszereséggel jár Ausztria egyik keleti tartományába, de még soha nem állították le, semmiféle okból/ürügyből se.

Lehet, hogy az a burgerlandi rendőr is csak egy külföldre szakadt magyar család tagja - aki az intézkedés közben "nem tud" magyarosul...

Egyjogász # 2008.07.10. 11:27

Bocs, hogy saját magamra "reagálok", de azt hittem leesek a székről.

Beírásom után hallgatom most a rádiót, ahol előadják, hogy egy házaspárt a hétvégén azért bírságoltak meg Ausztriában, mert nem volt náluk az útlevelük.

A személyi igazolványt az osztrák rendőrök nem fogadták el, viszont addig nem adták vissza nekik, amíg nem perkálták ki a bírságot.

A rendőrök által átadott cetliben viszont az volt, hogy a bírságot a rendőri eljárás akadályozásáért (?) szabták ki.

Állítólag a házaspár is valami petíciót akar benyújtani az Osztrák Nagykövetségnek.

Közben nézelődtem az interneten is, több hasonló rémtörténet olvasható, úgy hogy lehet valami a dolog tendenciózus jellegében.

Ilyenkor a Külügyminisztérium nem tud csinálni valamit?

Vagy álljanak ki a magyar rendőrök is az osztrák határ körzetében, aztán viszonossági alapon bírságolják szét az osztrák autósokat, "ha van rajta sapka azért, ha nincs azért" alapon. (Hány osztrák kocsi ment már el mellettem az autópályán 200-250-nel, vajon azokat megbírságolták?)
Azt is olvasom egy másik topicban, hogy a magyar közterületfelügyelők a magyar autókat bírságolják, de az ugyanott szabálytalanul parkoló külföldieket nem...

Aztán ha az osztrák hivatalos szervek ezért elkezdenének reklamálni (az biztos, hogy előbb megteszik, mint a magyarok), akkor mondják el nekik, hogy OK., de akkor ti se szívassátok a magyar autósokat.

Egyjogász # 2008.07.10. 10:49

Elnézést, ha erről már esetleg volt szó a Fórumon, nekem a téma új.

Egy ismerősöm keresett meg azzal, hogy a hétvégén átmentek egy rövid autós túrára Ausztriába, és az osztrák csendőrök (?) mondvacsinált indokokkal megbírságolták 120 eurora.

Elmondása szerint ha itthon történik vele hasonló, elmegy a bíróságig is, de erre egy németet alig beszélő magyarnak Ausztriában csak igen korlátozottan és költségesen (osztrák ügyvéd fogadása, stb.) van lehetősége.

Ami az ismerősnek feltűnő volt, a megállított kocsik kizárólag magyar rendszámúak voltak, ill. mindenkinek helyben kellett fizetni, volt olyan is aki a másik autóstól kért kölcsön, mert azt mondták neki, hogy ha nincs pénze, ugorjon haza érte Magyarországra, de addig a kocsiját lefoglalják.

Ha valamelyik kollégának van hasonló jellegű ügyben tapasztalata, kérem ossza meg, mit lehet ilyen esetben csinálni, az ismerős annyira ki van akadva, hogy be akar jelentkezni az osztrák nagykövethez, de szerintem ennek nincs semmi értelme (és valószínűleg nem is fogadnák).