Európai Bíróság mikorra várható ítélet?


habfarago # 2010.09.30. 05:24

Hallihó,

Van az Európai Bíróság előtt egy ügy (C-253/09), amely engem vastagon érintene. Illetékügyben, 2009-ben indult a Bizottság és Magyarország között, és a kimenetele nagyban függ a Belgiummal szemben 2008-ban indított (C-250/08) ügytől.
Sajnos még a 2008-as ügyben sem látok a publikus iratok között semmit, csak azt, hogy Magyarországot beavatkozóként bevették az ügybe. A 2009-es ügyben 2010.09.23.-án volt egy tárgyalás, de az ott történtekről semmilyen dokumentumot nem találtam az EB honlapján. Pedig gondolom valami csak történt.

Mire lehet számítani, mennyi idő alatt születhet valamilyen ítélet? Illetve hol lehetne naprakészen informálódni az ügyek állásáról?

virag.kovacs # 2010.11.18. 10:01

http://curia.europa.eu/jcms/jcms/j_6/
Ez az európai bíróság magyar oldala. Ügyszám alapján lehet keresni jogeseteket. Ugyanakkor ha jól tudom, akkor csak már lezárult esetek kerülnek fel az oldalra. Azt, hogy mennyi idő alatt születik döntés egy ügyben, elég nehéz megmondani. Ez sok mindentől függ.
Olvastam viszont az Amnesty International oldalán, hogy most lehetőség lenne arra, hogy bizonyos esetekben emberi jogaikban korlátozottak külföldi bíróság előtt keressenek jogorvoslatot. Én ezt nagyon jó lehetőségnek látom, mivel sajnos a magyar jogrendszer nem működik megfelelően, sajnos nem elég hatékony, törvényeink nagy része elavult, vagy éppen annyi módosítást tartalmaz, hogy a jogászok sem ismerik ki magukat rajta. A legalapvetőbb társadalmi, kulturális, és szociális jogokat sokszor megsértik országunkban. Ez mindennapos probléma, pedig ezek a legalapvetőbb jogaink. Azoknak akiket jogtalanul szólásszabadságukban korlátoznak rendkívül jó lehetőség lenne külföldi bírósághoz fordulni. A pártatlanság abszolút megvalósulna, és ez talán a magyar bíróságokat is pontosabb és hatékonyabb munkára ösztönözné. Sajnos ezt a dokumentumot Magyarország még nem írta alá. Ez a szervezet, most aláírást gyűjt annak érdekében, hogy Magyarország is csatlakozzon ehhez a dokumentumhoz.Véleményem szerintem ez egy külső kontroll funkciót is betölthetne, és erre nagy szükség van most. (amnesty.hu oldalon lehet csatlakozni) Ha valaki úgy érzi, hogy egyetért velem az oldalon megtalálja a petíciót.