Csendháborítás#2

Keil Krisztián # 2003.06.05. 07:31

Üdvözlet Kedves Jogi Problémával küzdö 'kollégák', és jogi doktorok.

A helyzet a következö:

Egy családi házban lakok, a menyasszonyoméknál. A háztól kb       8m-re !!!! van egy sörözö. A probléma innentöl kezdve szerintem egyértelmü.
A kocsma nincsen kötelezve, hogy 22 órakor bezárjon. Sajnos ez nem az a fajta krimó, amelyikbe beülnek az emberek csendesen meginni a sörüket, hanem nagyon sok esetben éjjfélkor, vagy még késöbb is hangzavar van. Ettöl az egész családom tiszta ideg, és nem mellékesen közlöm, hogy van egy 11 hónapos kisfiam, aki ettöl elég rosszul alszik. A polgármesteri hivatal (szándékos a kis betü) már értesült a helyzetröl. Erre ök tartottak egy ilyen megbeszélést, ahol be volt rendelve az Apósom, és a kocsma tulaja. Ott született egy olyan megállapodás, hogy az ajtót 22 óra után csukni fogják, és amennyiben hangoskodás van, szólunk a tulajnak, és közösen véget vetünk a duhajkodásnak. Természetesen ez kb 1 hétig ment így. a tulaj most már azt csinálja, hogy ott hagyja a mobilját a kocsmában és ö meg elmegy. Persze mi próbálkozhatunk hívni.

Kérdés:

• Nincsen valamilyen rendelet, ami megtiltja, hogy non-stop nyitvatartása legyen egy lakóövezetben egy kocsmának ????
  • Kihez kellen fordulnom, hogy végre megoldódjon a dolog, mert már kezd rámenni a család igegileg !!!!!!

A Segítség elöre is Köszönöm

[b:07f1d175c3]Keil Krisztián[/b:07f1d175c3]
06-20-316-6787

Keil Krisztián # 2003.06.05. 07:21

Üdvözlet Kedves Jogi Problémával küzdö 'kollégák', és jogi doktorok.

A helyzet a következö:

Egy családi házban lakok, a menyasszonyoméknál. A háztól kb       8m-re !!!! van egy sörözö. A probléma innentöl kezdve szerintem egyértelmü.
A kocsma nincsen kötelezve, hogy 22 órakor bezárjon. Sajnos ez nem az a fajta krimó, amelyikbe beülnek az emberek csendesen meginni a sörüket, hanem nagyon sok esetben éjjfélkor, vagy még késöbb is hangzavar van. Ettöl az egész családom tiszta ideg, és nem mellékesen közlöm, hogy van egy 11 hónapos kisfiam, aki ettöl elég rosszul alszik. A polgármesteri hivatal (szándékos a kis betü) már értesült a helyzetröl. Erre ök tartottak egy ilyen megbeszélést, ahol be volt rendelve az Apósom, és a kocsma tulaja. Ott született egy olyan megállapodás, hogy az ajtót 22 óra után csukni fogják, és amennyiben hangoskodás van, szólunk a tulajnak, és közösen véget vetünk a duhajkodásnak. Természetesen ez kb 1 hétig ment így. a tulaj most már azt csinálja, hogy ott hagyja a mobilját a kocsmában és ö meg elmegy. Persze mi próbálkozhatunk hívni.

Kérdés:

• Nincsen valamilyen rendelet, ami megtiltja, hogy non-stop nyitvatartása legyen egy lakóövezetben egy kocsmának ????
  • Kihez kellen fordulnom, hogy végre megoldódjon a dolog, mert már kezd rámenni a család igegileg !!!!!!

A Segítség elöre is Köszönöm

[b:07f1d175c3]Keil Krisztián[/b:07f1d175c3]
06-20-316-6787

Kodyace # 2003.03.25. 09:00

Köszönöm a hozzászólásokat, most már rajtunk a sor, megoldjuk ezt az ügyet!

Üdv:
Koródi Gábor

hsdhsi # 2003.03.24. 15:44

Ez nem feljelentes, hanem birtokvedelmi hatarozat kerese. Amugy 30 nap a hatarido, es nem hiszem, hogy kimennek, hanem behivjak az erdekelt feleket, es targyalast tartanak. Esetleg egyezseg is szulethet, ami alapjan, annak megszegese eseten szinten kerheto vegrehajtas.

A pofozkodas nem megoldas, egyreszt, mert a testi sertes, becsuletsertes, esetleg a kenyszerites buncselekmenyi tenyallasait valosithatja meg, es kinek kell buntetoeljaras maga ellen? Masreszt a rossz szomszedsag 'torok atok', igy az sem jo, ha eszkalalodik a helyzet.

Kodyace írta - 2003.03.24 10:26
Sziasztok!

A fizikumommal nincs semmi gond, bár nem így szertnémn megoldani a problémát.
7 lakó aláírja a 10-ből a felszólítást. Remélem, hogy az önkormányzat tesz valamit ezügyben.
Esetleg még azt meg tudjátok mondani, hogy a feljelentés után, hány nappal jönnek kivizsgálni az esetet?

Üdv:
Koródi Gábor

dr. Horváth Sándor Domonkos

Kodyace # 2003.03.24. 09:26

Sziasztok!

A fizikumommal nincs semmi gond, bár nem így szertnémn megoldani a problémát.
7 lakó aláírja a 10-ből a felszólítást. Remélem, hogy az önkormányzat tesz valamit ezügyben.
Esetleg még azt meg tudjátok mondani, hogy a feljelentés után, hány nappal jönnek kivizsgálni az esetet?

Üdv:
Koródi Gábor

hsdhsi # 2003.03.24. 08:14

Nézetem szerint a dolgot a Ptk. 100. §-a alapján lehet rendezni. Erre és a Ptk. birtokvédelmi rendelkezéseire hivatkozva, birtokvédelmet kell kérni az illetékes jegyzőtől. Arra kell hivatkozni, hogy a szomszédjog alapján, a másik fél úgy él tulajdonjogával, vagy egyéb ahhoz tapadó jogával, hogy azzal a zavarja a Te nyugodt joggyakorlásod, tulajdonlásod, birtoklásod. A tényállás elemeit fel kell tüntetni, azaz le kell irni, miről van szó. Saját nevedben lépsz fel, tehát nem kell mások aláírása, de nem rossz, ha néhányan írásban tanusítják, hogy igazad van. Kb. kétezer forint körüli illetéket fizetsz, és kéred a szomszéd eltiltását a további jogsértő cselekménytől. Ha a jegyző meghozza az ilyen értelmű birtokvédelmi határozatot, azt a szomszéd megtámadhatja, ebben az esetben bíróságon folytatódik az ügy. Ha nem támadja meg, akkor a fellebbezési határidő lejártával jogerőre emelkedik. Ezután ha folytatódik a zavarás, akkor végrehajtást kérhetsz, ami feltehetően pénzbírság akár többszöri kiszabását fogja jelenteni, alkalmanként max. 100 ezer forint összegig.
Ha a jegyző nem itéli meg, akkor bírósághoz fordulhatsz. Érdemes a jegyzőnek azt írni, hogy a zavarás néhány hónapja tart, mert a Ptk.-ban írt bizonyos időn túl már közvetlenül bírósághoz kell fordulni, ami esetleg időigényesebb.
Az ügy indítása előtt érdemes elolvasni a Ptk. 100. szakaszt, meg a birtokvédelmi fejezetet, és az Állig. eljárásról szóló törvényt, különös tekintettel a végrehajtásra.

blossom # 2003.03.21. 22:02

Kodyace írta - 2003.03.17 14:46
Sziasztok!

A problémám röviden: 4 emeletes téglaházban lakom, ahova tavaly novemberben költöztem.
A pincében egy mosógépszerelonek van a muhelye, aki szintén a lépcsoházban lakik. Nos ez az illeto majdnem minden hétvégén kalapál, fúr, fest a lépcsoházban. Nem ritka, hogy vasárnap este hétkor hagyja abba a munkát. Mivel én lakom a földszinten, ez elég zavaró. Ha meg hozzáveszem, hogy sokszor tömény higító, és cigaretta szag van a lépcsoházban, -és emiatt az én eloszobámban- ez kezd kibírhatatlanná válni.
A közös képviselovel konzultálva sem jutottam elorébb. Megtudtam, hogy 1999 óta megy vele a huzavona, hogy hagyja abba a hétvégi munkát, illetve ne dohányozzon a lépcsoházba.(pláne ne akkor, amikor higítóval dolgozik)

A kérdésem egyértelmu. Mit tudok tenni? A közös képviselö szavaiból úgy vettem ki, hogy semmilyen felszólítás nem járt eredménnyel. Sajnos néhány lakó, nem hajlandó aláírni felszólítólevelet, mondván, hogy nem akarnak egy 'régi' lakóval kiszúrni.

Ha kihívom a rendort, az meg fogja büntetni a helyszínen? Mert ha csak rászól, akkor újra fogja csinálni, és nem lesz semmi értelme.

Az esetleges tanácsokat, és válaszokat elore is köszönöm!
Üdv:
Koródi Gábor

Hasonló esetem volt nekem is éveken át. Tapasztalat: ha gyenge fizikumu vagy akkor jó lesz ha befogod a szádat és türsz! A közös képviselö bólogat, hogy jólvan majd szólok neki - persze nem szól. A csendháboritó szomszéd meg úgy gondolja: neki áll feljebb és fenyegetni kezd, bosszút áll rajtad amiért rá mertél szólni (netalántán a zsarukat is kihivtad). A zsaruk rendszerint akkor érkeznek ki, amikor még a légy zümmögését sem hallani a házban.
Egyedül van ez a 'lakótárs' vagy vannak ott vele a 'mühelyben' mások is? Ha csak egyedül dolgozik ott, magad is elbánhatsz vele. Himnemü vagy, gyúrjál és verd be a képét - ez az egyetlen hatékony megoldás! Ha már társai is vannak, toborozz te is ellensereget!
Ha viszont már van családod (feleség/élettárs + kisgyerekek) akkor megint érdemes megfontolnod, hogy öket kitennéd-e az agresszió veszélyének...

blossom # 2003.03.21. 22:00

Kodyace írta - 2003.03.17 14:46
Sziasztok!

A problémám röviden: 4 emeletes téglaházban lakom, ahova tavaly novemberben költöztem.
A pincében egy mosógépszerelonek van a muhelye, aki szintén a lépcsoházban lakik. Nos ez az illeto majdnem minden hétvégén kalapál, fúr, fest a lépcsoházban. Nem ritka, hogy vasárnap este hétkor hagyja abba a munkát. Mivel én lakom a földszinten, ez elég zavaró. Ha meg hozzáveszem, hogy sokszor tömény higító, és cigaretta szag van a lépcsoházban, -és emiatt az én eloszobámban- ez kezd kibírhatatlanná válni.
A közös képviselovel konzultálva sem jutottam elorébb. Megtudtam, hogy 1999 óta megy vele a huzavona, hogy hagyja abba a hétvégi munkát, illetve ne dohányozzon a lépcsoházba.(pláne ne akkor, amikor higítóval dolgozik)

A kérdésem egyértelmu. Mit tudok tenni? A közös képviselö szavaiból úgy vettem ki, hogy semmilyen felszólítás nem járt eredménnyel. Sajnos néhány lakó, nem hajlandó aláírni felszólítólevelet, mondván, hogy nem akarnak egy 'régi' lakóval kiszúrni.

Ha kihívom a rendort, az meg fogja büntetni a helyszínen? Mert ha csak rászól, akkor újra fogja csinálni, és nem lesz semmi értelme.

Üdv:
Koródi Gábor

Hasonló esetem volt nekem is éveken át. Tapasztalat: ha gyenge fizikumu vagy akkor jó lesz ha befogod a szádat és türsz! A közös képviselő bólogat, hogy jólvan majd szólok neki - persze nem szól. A csendháboritó szomszéd meg úgy gondolja: neki áll feljebb és fenyegetni kezd, bosszút áll rajtad amiért rá mertél szólni (netalántán a zsarukat is kihivtad). A zsaruk rendszerint akkor érkeznek ki, amikor még a légy zümmögését sem hallani a házban.
Egyedül van ez a 'lakótárs' vagy vannak ott vele a 'mühelyben mások is'? Ha csak egyedül dolgozik ott, magad is elbánhatsz vele. Himnemü vagy, gyúrjál és verd be a képét - ez az egyetlen hatékony megoldás! Ha már társai is vannak, toborozz te is ellensereget!
Ha viszont már van családod (feleség/élettárs + kisgyerekek) akkor megint érdemes megfontolnod, hogy öket kitennéd-e az agresszió veszélyének...

Kodyace # 2003.03.17. 13:46

Sziasztok!

Üdv:
Koródi Gábor