Vagyoni és nem vagyoni kártérítés - Mit jelent?


ObudaFan # 2012.10.23. 15:07

Lehetséges, semmi akadálya.

school # 2012.10.23. 14:55

Kedves Fórumozók, Hozzáértők!

Az lenne a kérdésem, hogy egy baleset következtében létrejött maradandó sérülés jövőbeni költségei milyen kategóriába eshetnek?

Hogyan kell egy perben megjelölni, lehetséges-e mindhárom kategóriát külön-külön, tehát van részben nemvagyoni is, vagyoni is (jelenleg számlával) és ezeken felül még általános kártérítés igény is a jövőben előreláthatóan időszakosan többször jelenkező, de összegszerűségben csak becsülhető költségekre?

(Feltételezve, a kártérítés igény megalapozott és a maradandó sérülés bekövetkezett, de a sérült kora, és élettani folyamatok miatt részbeni helyreállító beavatkozást nem lehet most elkezdeni.)

világesze # 2003.03.28. 15:29

Köszi szépen, felfogtam.

Egyre közelebb a jogi diplomám :).

Márcsak másfélezer fényév:).


Világesze, akinek problémája akadt a jog útvesztõiben

Béres-Deák Attila # 2003.03.28. 13:22

Csak pontosítani szereték. A nem vagyoni kárra vonatkozó rendelkezést (Ptk. 354.§) hatályon kívül helyezte az 1993. évi XCII. tv. A nem vagyoni kár kérdésköre átkerült a XXXi. fejezetbe. Ezen rendelkezés szerint : a nem vagyoni kár egyfajta kár, amely személyhez fűződő jogok sérelme esetén merül fel, s jogkövetkezménye a nem vagyoni kártéríítés.Tehát a polgári jog alanyait személyhez fűződő jogainak sérelme esetén ért hátrány, amelynekpénzbeli kifejezésének eszköze a nem vagyoni kártérítés.


attika

Két Lotti # 2003.03.28. 12:32

A vagyoni kártérítés a pénzben kifejezhető kár megtérítése, pl. eltört a lábad és ezért kimaradtál a munkából, akkor az elmaradt fizetésed, vagy a taxizásra fordított számlával igazolható költség.  

A nem vagyoni kártérítés az a kár, ami - bár nem emlékszem pontosan a ptk. szövegére - a társadalomba való beilleszkedéssel, az életkörülmények romlásával kapcsolatos.  Magyarul, ha a lábeltörés miatt súlyosan és huzamosan érnek téged olyan attrocitások, amik az életkörülményeidet jelentősen rontják.  a lábeltörés miatt maradandó károsodás ért, ami miatt mindig sántítani fogsz.  Ez ugyan nem pénzbeli hátrány, mert sántán is eljutsz oda, ahová akarsz, de ma egy sánta ember megítélése egy kicsit más mint egy egészségesé.

De mondok mást.  Tipikus az orvosi műhibák utáni nem vagyoni kár.  Mert ugye ha valakinek eltolják a kezelését, és ennek következtében nem lehet több gyereke pl. vagy abortál, vagy olyan csúnyán plasztikázzák, hogy már nem lehet helyrehozni, akkor ezek a károk nem fejezhetők ki 'pénzben', de azt mindenki elfogadja, hogy ezzel a károsult valamilyen kárt szenvedett.

A mai bírói gyakorlatban tarifák is vannak (bár morbid), egy láb elvesztése, egy kar stb... hányszáz ezer.  Sajnos milliókat még ma sem ítélnek meg, talán csak azért ha valaki a magzatát veszti el akkor.

Remélem, sikerült segíteni.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

világesze # 2003.03.27. 07:55

Sziasztok, mindenfelé lehet olvasni az újságban, hogy XY-t ennyi-annyi nem vagyoni kártérítésre kötelezték valami miatt.
Egyre jobban érdekel, hogy mit takar a vagyoni, és a nem vagyoni kártérítés. Mondjátok meg légyszi!

Köszi


Világesze, akinek problémája akadt a jog útvesztõiben