Vagyoni és nem vagyoni kártérítés - Mit jelent?


drbjozsef # 2018.04.19. 06:51

BELÜLRŐL hőszigetelt fal, gipszkartonnal elrejtve? Ez a generálkivitelező vagy teljesen hülye, vagy téged vesz teljesen hülyére. Én azért az utóbbira mernék fogadni.

peter_23 # 2018.04.19. 07:50

Üdv!

Köszönöm a válaszokat!
A fal kivül is szigetelve van 5 cm-es Nikecell-el. A probléma többrétü: egyrészt a falon lévö belsö szigetelés hanyag felhelyezéséböl adódik, másrészt a betonnak nem elég 5-10 cm szigetelés (szerintem), harmadrészt a mellette lévö fal nem száradt ki, mivel egyszer egy nagy beázást kapott. Ha nem gyorsitják meg, akkor a szakértö szerint kb 20 év a kiszáradása. Kb mennyi lehet az a nem jelentös összeg? Azért érdekelne, mert ez a kb 3 m2 helyiség lezárhato lenne a szoba többi részétöl és felkinálnám ennek megvásárlását. (lemondva minden további követelésröl) Nekem az lenne a jo, ha ez megtörténne. Viszont olyan összeget kellene mondanom, hogy ne az esetleges kártéritési pert válassza. Ezesetben én csináltatnám meg normálisan a kapott pénzböl.

BoglarkaP # 2018.09.13. 08:31

Kedves Fórumozók!

A következő kérdésben szeretném a segítségüket kérni:
Munkába menet az autóm elé ugrott egy szarvas. Nekem nem lett bajom, de az autóban, ami saját tulajdon, jelentős kár keletkezett. Rendőrség is kint volt a balesetet követően. Az autót munkavégzéshez használom, de a munkahelynek nincs szabályzata ilyen esetre. Nem írattak alá velünk nyilatkozatot, hogy nem kérünk kártérítést. A munkáltató nem tudja mit tegyen, jár-e kártérítés vagy sem. Kérem Önöket, segítsenek ezen kérdés tisztázásában. Köszönöm szépen!

oligaliga # 2018.09.13. 09:14

BoglarkaP

Esetedben a munkáltatónak nincs köze a károdhoz.

A vadászható vad által okozott kárért az a vadászatra jogosult tartozik felelősséggel, amelyiknek a vadászterületén a káresemény történt, vagy vadászterületen kívül az a vadászatra jogosult, akinek a területéről a vad kiváltott.

Ptk. 6:563. § [A vadászható állat által okozott kárért való felelősség]
(1) A vadászható állat által okozott kár megtérítéséért az a vadászatra jogosult tartozik felelősséggel, akinek a vadászterületén a károkozás történt. Ha a károkozás nem vadászterületen történt, a kárért az a vadászatra jogosult tartozik felelősséggel, akinek a vadászterületéről a vad kiváltott.
(2) A vadászatra jogosult mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a kárt ellenőrzési körén kívül eső elháríthatatlan ok idézte elő.
(3) A kártérítési követelés három év alatt évül el.

Fermina # 2019.01.24. 20:19

Kedves Fórumozók!

Édesapám az egyik legismertebb budapesti kultúrális intézményben nekiment egy teljesen víztiszta, kb 3 méter magas vastag üvegajtónak, ami az előadóterembe vezetett, de sajnos zárva volt. Ha a szervezők nem nyitják ki az ajtót, akkor paravánnal vagy oszlopok között feszülő jelölőszalaggal hívják fel a figyelmet rá, így szerintük valószínűleg egy néző csukhatta be, aki Apu előtt ment át az ajtón és ők ezt nem vették észre. A hatalmas üvegajtó millió darabra tört, számos sebet ejtve édesapám fején és kezén, akinek az orra is eltörött. Óriási szerencse, hogy nem esett el, mert a milliónyi üvegszilánk még nagyobb sérüléseket okozott volna.

Jogosult-e édesapám kártérítésre a balesettel kapcsolatban? Előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.24. 20:42

Ezt első sorban az intézménytől kellene megkérdezni, aztán pedig a bíróságot.