albérlet

Rexor # 2003.04.28. 18:13

Az APEH-os részéhez annyit tennék hozzá, hogy mint magánszemélynek nem kell ehhez külön bejelentkezni az APEH-hez, és adószámot sem kell kérni, mivel magánszemély és nem társaság a bérlő. Viszont ha eddig nem tetted meg tényleg fontos, mint Hekatee említette, hogy önellenőrizd az SZJA bevallásodat. Az önell. pótlék tényleg jóval kievesebb mint az 50 % adóbírság plusz a késedelmi kamat.

Én mondjuk egy 'informális utat' is kihasználnék az önkéntes jogkövetés kikényszerítéséhez:) Persze csak finoman...

Két Lotti # 2003.04.28. 10:52

Megkaptam a magánban írt mail-t, is de látom, hogy Hekatee tökéletes választ adott:-).

Még talán annyit tennék hozzá, hogy ebben az esetben a bérlők kimerítették azt a lehetőséget, hogy a felmondásod szinte azonnali hatályú legyen. Természetesen az írásos felmondásban a felmondás okára utalni kell. És a felmondási időnek legalább 15 napot kell hagyni, illetve csak a hónap utolsó napjára szólhat.

Ha nem mennek ki, akkor ügyvédi felszólítás, vagy direktben per.  Sajnos más lehetőséget (mármint jogit) én sem látok.

Ügyvéd - Társasági szakjogász

Hekatee # 2003.04.27. 14:17

Mindneképpen fel kell mondani a szerződést, szabályosan, ahogyan az a szerződésben szerepel.(kell -e okot közölni, vagy az ok közlése nélkül is lehetséges a felmondás. mit irtál a szerződésbe?)
Ezt követően, _határidőben_  a Lakástörvény szabályai szerint eljárva pert kell indítani az ingatlan kiürítése iránt.

Ebben a perben egyidejüleg lehet követelni a meg nem fizetett lakbérek összegét,valamint azok késedelmi kamatait, és a közüzemi számlák ellenértékét.
Bizonyítani kell tudni, a te nemleges állításod ellenére nekik, hogy átadták a lakbért.
Aki lakáskiadással foglalkozik, annek be kell jelentkezni az APEH-nál  ilyen tevékenységgel, és adót is kell fizetni utána. Ez a bejelentkezés megoldható bármikor, legfeljebb valamiféle önellenőrzési pótlék  féle dolgot kockáztat az ember, ami még mindig kisebb összeg, mint a bírság. ( de ezt adós szakértőtől tudd meg, ebben nem vagyok kompetens) És ettől kezdve fenygetőzhetnek amivel csak akarnak, te tiszta vagy.
Nem bántásként, csak mindannyiunk okulására mondom: legtisztább dolog az önkéntes jogkövetö magatartás, mert az ember nem válik zsarolhatóvá, és nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy saját jogai védelme érdekében félnivalója legyen a jogszerü és törvényes úttól.

Nem lenne célszerü az önkényes jogszolgáltatást választani, bár igen hatékony, ha segítséggel megjelensz, és segítesz összecsomagolni. De ebböl is csak kellemetelnséged lehet,mindneféle büntetö eljárást vonhatsz magadra, tehát nem tanácsolom.
Mindenképpen ügyvédhez fordulj, aki majd ügyel a szigorú határidökre és hosszas eljársá után, de végülis sikeres lesz a per.( aztán már csak végre kell hajtani, de arra meg ott a bírósági végrehajtó.) Sok sikert.

Székely F # 2003.04.26. 22:09

Segitségüket kérem a következő dologban.
Vásároltam egy lakást,amit bérbe adtam egy régi ismerősömnek.Saját magam irtam egy megállapodást,amiben kikötöttem a havi bérleti dijat,rezsi költségeket,amit szintén neki kellene fizetnie.A megállapodásban az is benne volt ,hogy a felmondási idő 1 honap,mind két fél részéről.Ezt a megállapodást,ő is,én is, és 2 tanú is aláirta.A problémám a következő.3 honapja nem fizet sem lakbért,sem pedig a rezsi csekkeket.Mikor én ezt szová tettem,azt felelte hogy én őket ne ba.....am,ne járjak a nyakukra.,és ha sokáig jár a szám feljelentenek az Apeh-nál,meg a rendörségen,hogy zaklatom és fenyegetem őket(ez persze nem igaz).A multhéten kaptam tőlük egy ajánlott levelet,amiben követelik,hogy adjak nekik elismervényt,vagy számlát a már kifizetett lakbérről.Ha ezt nem teszem meg akkor ők feljelentenek az Apeh-nál.
A levélben az is benne volt,hogy ők átadták nekem a lakbért és a rezsi költségeket.Én telefonon közöltem velük hogy amit a levélbe leirtak,az hazugság,
és ők mutassanak valami papirt hogy ők átadtak nekem valami pénzt,vagy olyan papirt amin én elismerem hoy átvettem.Ilyen papir persze nincsen.Ma személyesen odamentem,mire ők (férj,feleség)azt mondták hogy takarodjak onnan,majd az apeh,biroság és a rendörség igazat tesz.Mit tegyek???
jelentsem fel őket?HOL?Rendörségen?Kell-e nekem felmondo levelet irni,amiben 1honapos felmondási idő van?Vagy tulerővel visszavehetem a lakást,mivel ők sem tartották be az irásbeli megállapodásban foglaltakat.Vagy hogy küldjem el őket?Hogyan jutok a bérleti dijhoz,és a többhavi rezsiösszeghez?Mi legyen az első lépésem,mivel az emberi hang nem tul meggyöző számukra.
Előre is köszönöm a segitséget.