Magánokirat vagy közokirat? - Mi a különbség definíció szerint?

Béres-Deák Attila # 2003.05.01. 07:02

Nagyjából ez a helyzet.

attika

világesze # 2003.05.01. 05:12

Várj Attila, megmagyarázom:) :

Szóval közokirat az, amit a nagyokosok készítenek ocsmánybélyeggel való illeték lerovása mellett, pl. személyi, jogsi, tulajdoni lap, útlevél stb...
Magán, amit itthon a nyomtatóval is elo lehet állítani, majd néhány érintett féllel aláíratni, stb...

Miért, nem egyszeru?
Vagy tévedek?

Világesze, akinek problémája akadt a jog útvesztõiben

Béres-Deák Attila # 2003.04.30. 22:29

Jó Neked Világesze!
Mert nekem nem.?!!!!

attika

világesze # 2003.04.29. 20:47

Köszönöm mindkettotöknek, ez így világos.

Nick Name # 2003.04.29. 16:44

Btk 274. § (1) Aki

1. hamis közokiratot készít vagy közokirat tartalmát meghamisítja,
  2. hamis vagy hamisított, illetőleg más nevére szóló valódi közokiratot felhasznál,
  3. közreműködik abban, hogy jog vagy kötelezettség létezésére, megváltozására vagy megszűnésére vonatkozó valótlan adatot, tényt vagy nyilatkozatot foglaljanak közokiratba, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Btk 276. § Aki jog vagy kötelezettség létezésének, megváltozásának vagy megszűnésének bizonyítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú magánokiratot használ, vétséget követ el és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

Nick Name

Béres-Deák Attila # 2003.04.28. 20:41

Kérdezz csak bátran. Legfeljebb úgy jársz, mint a székely gyerek.( Kérdezgeti az apját: Édesapám!Miért zöld a fű?- Nem tudom, fiam. Miért megy le a nap?- nem tudom , fiam. A mezőről nézve miért olyan kicsi a templom tornya?-Nem tudom, fiam.
Az anya megelégeli és szól a fiúnak. Hagydd már édesapádat békén! Megszólal az apa. Hadd kérdezzen csak a gyerek, hiszen abból tanul!)
Szóval a közokirat: olyan okirat, melyet közjegyző, bíróság vagy más hatóság ügykörén belül eljárva a megszabott alakban állított ki, amely teljes bizonyító erővel tanusítja a benne foglalt intézkedés, határozat illetőleg nyilatkozat tényét, ezek valódiságát, valamint a keletkezés idejét és módját. Az ellenkező bizonyításáig ezeket valósnak kell elfogadni.Az összes többi okirat magánokirat.

attika

világesze # 2003.04.28. 20:26

Bocs, hogy online itt végzem a jogi egyetem gyorsított képzését:) kérdezosködés útján, de világosítsatok fel bitte ebben a témában...

Mitol magán a magánokirat, és mitol köz(ös) a közokirat?

A bírósági tárgyalások tömve vannak e ketto hamisításának elkövetésébol származó ügyekkel. Melyiket szankcionálják komolyabban?

Kössszz. Ha meglesz a diplomám, beszkennelem :).