Disznótartás Szigetszentmiklóson

Gy.Tibi # 2003.06.02. 18:14

Kertesházban lakom Szigetszentmiklóson
(Város bár úgylátom csak a nevében )1 16 m széles telken. Van 1 szomszédom aki 8 méterre a konyhámtól épített 1 kb 60 m2 disznóólat melyben 14 disznó és kb 100 csirke található ( Állatorvosi helyszíni szemle jegyzőkönyve ). Elviselhetetlen a büz és mostmár jönnek a legyek is. Tavaly júniusban bejelentést tettünk az Önkormányzathoz melyet 4 szomszéd is aláírt rajtunk kívül. Ök. ügyintézője Maszlag Úr ( innen is tiszteltetem )a nyilvánvaló jogsértések ellenére sem erőltette meg magát. Elunva a várakozást írtunk az ANTSZ-nek . Akik megállapították hogy nincsenek meg az állattartás feltételei és erről értesítette a Maszlag urat is aki továbbra sem tett semmit. Hozzátartozik hogy az állatokat házi kimérésre tartja ami szintén szabálysértés és tudtommal az Ö.k. részéről üldözendő .Erre felhívtuk az Ö.k. figyelmét és tanukkal igazoltuk.
Továbbra sem történt semmi. Ekkor bepörögtem és bemente a jegyzőasszonyhoz
aki helyszíni szemlét tartott, megállapította hogy büdös van és a többi fent leírt dolgot ami már tavaly is megált és hozott egy határozatoz hogy június 20 -g el kell tüntetnie a disznókat különben végrehajtást eszközöl.
Sajnos úgynéz ki a dolog hogy le se sz*rja.
Kérdéseim : mit tud tenni az Önkormányzat ha nem hajtja végre?
Perelhetem -e , érdemes-e azért mert nem tudom szellőztetni a lakásom , nem tudok kiülni a kertembe, + van 1 boltom amit a vevők már úgy emlegetnek a büdi bolt. (Itt már a bevétel kiesés is megáll (nem élelmiszer bolt mielőtt bárki rosszra gondol  :)) )
Perelhető e az önkormányzat vagyoni kárra mert 1 év alatt szüntette meg a jogsértést ?
Előre is köszönöm a válaszokat.

Gy.Tibi # 2003.06.02. 18:18

Lemaradt : a disznóólra nincs építési engedély , nem fizet utána adót ( Miklóson ) mezőgazdasági épületek után kell de ez az ÖK-t valamiért érdekes módon nem érdekli.Elgondolkodtató valyon miért ?

Lili01 # 2003.06.03. 10:24

Kedves Gy.Tibi!

Sajnos ezt a lehtetlen állapotot csak úgy tudjátok elkerülni, ha minden lehetésge eszközzel 'harcoltok' az állattartó ellen. Már volt több ilyen eset, amikor az Önkormányzat kötelezte az állattartót, hogy külterületi ingatlanra helyezze át állattelepét.

Az Önkormányzati határozat ha jogerős, kérj végrehajtási segítséget, kérjenek kitelepítési határozatot, amely már végrehajtható bírság kiszabása mellett.

Gy.Tibi írta - 2003.06.2 20:18
Lemaradt : a disznóólra nincs építési engedély , nem fizet utána adót ( Miklóson ) mezőgazdasági épületek után kell de ez az ÖK-t valamiért érdekes módon nem érdekli.Elgondolkodtató valyon miért ?

Lili

Leiterjakab # 2003.06.23. 14:23

Kedves Gy.Tibi !

A végrehajtást a kérelemre indul államigazgatási eljárás esetén neked kell kérned, a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül.

Üdv.,

Leiterjakab

Gy.Tibi # 2003.07.25. 06:22

Elősször is köszönöm a hozzászólásokat.
Fejlemények :Szomszédom megfellebezte a jegyző határozatát.Ezután tetületi ülésen tárgyalták az ügyet (állítólag heves viták közepette, innen üzenem a disznótertó támogatóinak hogy ennél jobb levegőben mint amit Én szívok a saját telkemen soha ne legyen részük  :))((   )és végül elutasították
a fellebbezést és helybenhagyták az eredeti határozatot.Eredeti határozat a disznókat 2003.június20-ig el kell tüntetni.Szerintetek mit tegyek mert szóban olyan infókat kaptam az Ö.k-tól hogy ők mostmár tehetetlenek.A szomszéd
teherautóval hozza az etetnivalót + a szalmát tehát nagyívben a határozatokra. Látszik esze ágában sincs abbahagyni.

Lili01 # 2003.07.25. 15:59

Kedves Gy. Tibi!

Az Önkormányzat nem tehetetlen ahogy mondták, hiszen az általuk hozott határozatot a végre kell hajtatniuk.

Fordulj kérelemmel az örkormányzathoz, a határozat végrehajtása iránt, azaz hozznak olyan határozatot - ha még nem hoztak - hogy naponta xy bírságot kell fizetnie addig az állattartónak amíg ki nem telepíti onnan az állatokat, vagy normális állatartási körülményeket nem alakít ki. Úgy látom elég erélytelen a helyi önkormányzat, á'állj a sakadra'. Az állatvédők is segíthetnek neked, hivatkozhatsz az állatok rossz tartási körlményeire.

Üdvözlettel:

Lili

Gy.Tibi írta - 2003.07.25 8:22
Elősször is köszönöm a hozzászólásokat.
Fejlemények :Szomszédom megfellebezte a jegyző határozatát.Ezután tetületi ülésen tárgyalták az ügyet (állítólag heves viták közepette, innen üzenem a disznótertó támogatóinak hogy ennél jobb levegőben mint amit Én szívok a saját telkemen soha ne legyen részük  :))((   )és végül elutasították
a fellebbezést és helybenhagyták az eredeti határozatot.Eredeti határozat a disznókat 2003.június20-ig el kell tüntetni.Szerintetek mit tegyek mert szóban olyan infókat kaptam az Ö.k-tól hogy ők mostmár tehetetlenek.A szomszéd
teherautóval hozza az etetnivalót + a szalmát tehát nagyívben a határozatokra. Látszik esze ágában sincs abbahagyni.

Lili

Gy.Tibi # 2003.07.25. 22:29

Köszönöm válaszod.
Érdeklődtem hogy miért nem szabnak ki bírságot - mire a válasz - hát nem 1 módos ember. Hétfőn megyek a hjegyzőhöz hogy adja ezt írásba mivel telefonon közölték a nejemmel.

Gy.Tibi # 2003.09.02. 04:02

Sziasztok !
Újabb fejlemény : kiszabtak neki 20000 Ft nevetséges bírságot ( 1 disznón többet keres ) 15 napos határidővel mely valamikor aug 2X -án lejárt (nem találom a dossziét ).
Érdeklődésünkre a jegyző közölte , hogy majd csak most fog utána nézni mert szabin volt. ( Én is kimennék a SAJÁT kertembe )
Mikor lejárt a határídő aznap beadtam 1 végrehajtási kérelmet 4 szomszédommal együtt. Kérdésem megtagadhatja -e a jegyző a végrehajtást. ? Elkövetett-e a jegyző mulasztásos jogsértést, hogy a 30 napok helyett már több mint 1 éve húzódik az ügy ?

Gy.Tibi # 2003.09.02. 04:05

Lemaradt: Azóta űújabb 5 malacot vett.