sorozatos csendháborítás


Majordomus # 2023.06.13. 19:38

Hm. Ötletes. Hangágyuval a káposztarablók ellen.

Vaddisznóra is jó?
.
Nyúlra biztosan.

drbjozsef # 2023.06.13. 04:29

Jason,

Az otthonodban zavaró zaj kifejezetten birtokvédelmi kérdés, a bejelentést a helyi jegyzőnél kell megtenned.
A zaj hangerejét vizsgálják általában, de feltételezem, hogy az még az éjszakai időszakra vonatkoztatva sem haladja meg a határértéket, ugyanakkor nem csak a hangerő számít, egy folyamatos, rendszeres zaj már alacsonyabb hangerő mellett is lehet zavaró.

Jason # 2023.06.12. 20:56

Sziasztok!
A problémám a következő. Néhány hónapja lettem figyelmes arra, hogy a falu szélén fekvő utcán található házunk mellett, pár száz méter távolságból ágyúdörrenésszerű puffogások szűrődnek át a falon. Először azt hittem, valami hadgyakorlat folyik, aztán pedig, hogy a vadászok űzik így a vadakat. Végül fény derült a titokra: egy végtelenül figyelmes, pár házzal arrébb lakó úriember, akinek a falu szélén van földje úgy gondolta, hogy hangágyúkkal fogja elűzni a betolakodó vadállatokat a terménye közeléből. Ez az ágyúzgatás kb naplementétől éjfélig van időzítve, majd pedig reggel napfelkelte előtt (fél öt!) folytatódik, hozzávetőlegesen 7-10 perces időközönként. Ez nonszensz. Kérdésem, hogy hol érdemes ezt bejelentenünk, hogy tényleg történjen érdemi változás? Előre is köszönöm!

drbjozsef # 2022.07.15. 16:30

Közölte, hogy ilyenkor ő stúdiófelvételeket készít,

Ilyenkor vadul nyomod a csengőjét, vagy rugdosod dörömbölsz az ajtaján.
Ő se szeretne ezeket is belerögzíteni a stúdiófelvételébe.

A jogi megoldás a birtokvédelem. Keresd fel a helyi jegyzőt. Az majd eltiltja a tevékenységtől, ha az valóban meghaladja az adott helyen és adott napszakra adott zajterhelési határértéket.

Zsike # 2022.07.15. 16:26

Van-e jogi megoldás? Lassan egy éve, hogy a szomszéd lakást a tulajdonosa bérbe adta hazánk egyik jónevű jazz gitárosának és családjának. Én a saját oldalamról a közös falat profi hangmérnök által tervezetten hangszigeteltettem 8 éve, mivel tudható volt, hogy a szomszéd lakás vérbe lesz adva idővel. ( 2,5cm légrés, 5 cm nehéz kőzetgyapot, dupla gipszkarton, úsztatott parketta, ahogy kell) Ez a hangszigetelés a normál életvitel én élő előző bérlő esetében tökéletesen elég volt, egy házibuli alkalmával volt csak elégtelen. A zenész bérlő esetében viszont nem elég. Kihangosítva gyakorol, szerez zenét, lényegében akkor, amikor épp ahhoz van kedve. Beköltözött hangilag az otthonomba, programozza az életemet. Volt, hogy az egész hatemeletes ház zengett attól, amennyire kihangosítva játszott, Szóltam neki udvariasan, hogy ez így nagyon nem jó. Közölte, hogy ilyenkor ő stúdiófelvételeket készít, ez az ő munkájához tartozik, és még fog ilyet tenni. Igazat mondott, teszi. Kisebb hangerővel ugyan, de teszi. Beszéltem a feleségével, azzal könnyebb szót érteni. Ígérte szól, de semmit nem tud garantálni. Beszéltem a tulajdonossal, írtam a tulajdonosnak, jeleztem a problémát a közös képviselőnek. Nulla reakció. Készítettem decibel mérő el hangfelvételeket, melyeken leolvasható a teljes grafikon, és hallható is a felvétel. Tudom, hogy ez birtokháborítás, neki is mondtam, hogy társasházi öröklakást bérel, nem próbatermet és nem hangstúdiót. Ehhez képest kéne használni. Illetve: a zeneiskolákban is hangszigetelnek, szabad ezt tenni. Nem érdekli, senki, semmi, akkor, amikor éppen kedve úgy tartja, nekilát, és akár egész álló nap őt lehet hallgatni. Nagyon zavaró, nem átszűrődik, koncerttermi hangerő, hangosítással. Hangháborút is lehet vívni persze, én beteszem a széki csárdást négy hangfalra, de nem jó így élni. Emberi módon látható, hogy nem megoldható a probléma. Van-.e valami jogi lehetőség, ami megoldaná? Mégsem nekem kéne elköltöznöm a saját, egyébként szeretett otthonomból egy bérlő miatt, aki nyugodtan megengedhetné magának, hogy a saját tulajdonú lakásában lakjon ( van neki, bérbe adja). Vagy mit bánom én, nem az én dolgom megoldani az ő életét, de mindenesetre tud arról, hogy zavar mindenkit 6 emelet magasságban, (engem főleg, mint falszomszédot) , és önszántából ő ezen változtatni nem fog, nem érdekli. Van-e jogi megoldás? HA igen, mi az? Köszönöm, ha kapok szakmai választ.

Csendestárs # 2009.10.30. 21:48

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy ha a jegyzőtől birtokvédelmet kérünk rendszeres csendháborítás miatt, amit a szomszéd lakás egyik bérlője követ el (több bérlő is lakik ott, de csak az egyik ilyen agyament), akkor a bérlő ellen kell indítani a birtokháborítási eljárást vagy a tulaj ellen?
Ha a rendőrséget hívjuk ki, az ki ellen indít szab.sértési eljárást?

A bérlőt nem ismerjük név szerint, csak személyleírást tudnánk adni róla. A tulaj nevét tudjuk, már beszéltünk és leveleztünk is vele ez ügyben, de nem ő a zajongás fő okozója (max néha betársul a tivornyába).

A tulaj ellen szeretnénk menni, mert a bérlő egy nincstelen alkoholista, aki már az agyát is elitta, uh az ejnye-bejnye, bírság vele szemben semmit sem érne. Szeretnénk elérni hogy a tulaj rakja ki. Szóban, írásban meg is ígér mindent, de sajnos pár hét múlva kezdődik elölről a cirkusz odaát.

monalisa1 # 2009.09.20. 17:06

A csendháborítás nappalra is vonatkozik, vagyis aki zajos tevékenységet folytat azt nem teheti kénye-kedve szerint - a lakókornyezetére tekintettel. A fiatalember ellen az önkormányzat szabálysértési előadójánál lehet panaszt tenni - remélve nemhiába...

Szerintem akkor "próbál" amikor a szülei/hozzátartozói nincsenek otthon, mert ahogy te sem így bizonyára ők sem tudnák elviselni a non-stop dobolást.

Hangszigetelni a szobát ahol üti valamint egy hármas üvegezésű zárt ablak sok zajt elnyel, továbbá hatóságilag korlátoztatni a próbák tól-ig időpontját. (Az elsővel a kimenő decibelek engedélyszintje maximálható.)

Remélve nemsokára jobb elfoglaltsága is akad a srácnak...

Külön írom: egy ügyvéd által írt levél melyben figyelmeztetve, hogy a jobbnál jobb vevő-jelöltek mennek el őmiatta, ez pedig az ingatlan értékvesztését jelenti, emiatt pedig kártalanítási igényre kerülhet sor.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Sz.Katus # 2009.09.20. 13:00

Szintén segítséget szeretnék kérni.
Családi házban lakunk 4 éve a szemben lévő szomszéd fia dobolni tanul szintén 4- de lehet már 5 éve is.
Nincs időkorlátozás amikor éppen ráér. Szombat vasárnap, délelőtt, délben délután este amikor éppen úgy tartja kedve. Még az elején viseltem, de sajnos a dobhoz már cintányérok is párosultak és már úgy érzem magam, mintha egy zeneklubban élnék. Az ablakot nem lehet kinyitni mert a tv-t sem lehet tőle hallani.
Nekem is vannak gyerekeim igaz már nagyok, igaz nem voltak ilyen jellegű próbálkozásai inkább a kűzdősportok. Nos belátom, hogy szép a tehetség, de mire az ember eljut addig hát cseréljen le valaki végre!!!
Szívproblémáim vannak és az erős dobolás és cintányérozás egyszerűen felgyorsítja a szívverésemet.
Hallgattam, tűrtem, és próbáltam magam nyugtatni. Egy alkalommal igen rosszul voltam amikor a nyári nagy meleg volt az is elviselhetetlennek tűnd, de már nem bírtam hallgatni. Mindezt nyitott ablaknál tetőtérben teszi, és a házunk még szemben felerősíti a hangokat.
Átmentem megkértem gondoljanak a szomszédokra is és valamilyen zajfogó alkalmatosságot és csukott ablakot próbáljanak megoldani. Ez alkalommal abbahagyta, de másnak folytatta.
Döntésre jutottam el szeretném adni az ingatlant, de mivel nem tudom melyik időben ténykedik, nehéz olyan időpontot ajánlani az ügyfélnek, hogy ne hallja.
Tudom szemét vagyok, de valahogy én is így jutottam a vételhez.
Szóval már kb. 12 komolyabb érdeklődő is volt, de sajnos egyszer csak megszólalt a dob, a cintányér és mindkettő keveréke fokozott ütemességgel. Hát mit mondjak a tervem nem jött be.
Megkértem a fiatalembert adjon egy telefonszámot és kérem csak addig szüneteljen amíg az ügyfeleim háztűznézőben vannak. 2 alkalommal ment is a dolog, majd közölte, hát ez nem fog így menni, mit képzelek én, hogy ő akkor fog játszani amikor nekem tetszik.
Hát ez összesen 2 alkalom volt, a következő ügyfélnél már nem is szóltam és ismét gőzerővel üzemelt.
Hát mit tudnék tenni, van e valamilyen segítség?
Nem akarom a tettlegességet, mert mindkét fiam úgy betakarná, hogy 10 évig dobverőhöz sem tudna nyúlni.
Viszont szeretem a békességet, ezért még a gyeplőt kézben tartom. Nagyon kérem, ha van valakinek bármilyen ötlete amely eredményes szívesen veszem.
Előre is köszönöm maradok tisztelettel SzKatus

Rokob # 2009.08.26. 08:53

A néni a 10. emeleten lakik. Akkor én is jelentsem fel a szomszédomat,mert üvölt reggeltől estig, az alattam lakó főiskolásokat,mert heti 2 alkalommal otthon melegítenek be a bulira? Ez lenne az együttélés szabálya? Végülis lehet,hogy igazad van.....

kadaj01 # 2009.08.26. 08:36

Rokob álszent vagy, főleg utolsó pár mondatodban. Én úgy látom neked az együttélés szabályairól neked fogalmad sincs. A néni feljelenthet(és tegye is meg), ha az ablaka alatt motoroznak, főleg öt-hat 3 és 5 év közötti gyerekek... (??????????).

Rokob # 2009.08.26. 08:29

Sziasztok!
Kérdésem a következő lenne: 10 emeletes panelházban lakunk,a mi lépcsőházunkban van öt-hat 3 és 5 év közötti gyerek, akik a ház mögötti úton szoktak esténként biciklizni,motorozni.Hazudnék ha azt mondanám,hogy nem hangosak(természetesen szólunk,hogy ne kiabáljanak,halkabban stb), de a játszótéren nem lehet bicajozni és elvileg ez egy autók elől elzárt (anno játszótérként működő)a házunkhoz tartozó terület.A szomszéd lépcsőházban lakó idősebb néni feljelentéssel fenyegetőzik, ha mégegyszer meglátja a gyerekeinket.Én megértem a másik oldalt is, de itt lakunk, mi is alkalmazkodunk mindenkihez.Ha reggeltől estig lennt zajonganak a gyerekek biztos idegesítő,de a bicajozás egyébként nem mindennapos és esetenként kb másfél-2 óra. Van erre valamilyen szabály? Tényleg feljelenthet minket a néni, azért mert élünk? Nincs a gyerekeknek joga a szabad levegőn játszani ha nem családi házban élünk? Előre is köszönöm a válaszokat!

Egyjogász # 2009.07.08. 11:14

Szerinted? Majd ha valaki ír egy biztos módszert arra, hogy 4 együtt élő, játszó 5-8 éves gyereket (függetlenül attól, hogy afgán, magyar, néger, hottentotta vagy eszkimó) hogyan lehet "lehalkítani", írja meg, felterjesztem Nobel díjra.

Tegnap a gyógyszertárba bejött két 5-6 éves gyerek, és zsibongtak, ahogy két 5-6 éves gyerek szokott. Ez még nem lett volna baj, csak Anyuka rendkívül kellemetlen, a gyerekeknél jóval hangosabb fejhangon egyfolytában visítozott velük, hogy hallgassanak már el, itt nem lehet beszélgetni, a nénik nem tudnak tőlük dolgozni, kuss, stb.

Mikor kimentek a gyógyszerésznő megjegyezte, hogy a gyerekek alapvetően nem zavarták, de Anyukát szívesen pofán vágta volna.....

Alcot # 2009.07.07. 17:48

Kedves Fórumozók!

Nekem is lenne egy problémám mely a következő:

Kertes házban lakom családommal immár 11 éve, CSÖNDES környék volt egészen addig míg új (afgán származású) szomszédok nem költöztek mellénk.3-4 gyerek is van odaát 5-8 év körüliek lehetnek és napi 8 órában 10 perces szünetekkel "sikítanak", kiabálnak (vasárnap is).Anyukám szólt már nekik szépen is indulatosan is de egyikre sem voltak képesek visszavenni a hangerőből.Természetesen a figyelmeztetés a szülők felé irányult hisz nekik kellene rászólniuk a gyerekekre hogy legalább picit halkabban vagy kevesebbet, de semmi változás.Ez megy már fél éve, ráadásul nem csak bennünket zavar hanem a szemben lévő szomszédot is.Tanácsot szeretnék kérni, mit lehetne tenni?Előre is köszönöm a hozzászólásokat.

Üdv.:
Balázs

pézsmaTulok # 2009.05.28. 14:03

Sziasztok!

Hasonló problémával küszködök, csak van benne egy kis csavar.

Felmentem a felettem lakóhoz, aki hetente több alkalommal zongorán gyakorol. Hangosan. Ahogy egy zongora szólni szokott. Kértem, hogy ne csinálja, mert a párom otthon dolgozik. Erre az volt a válasz, hogy a társasházi alapító okirat szerint lehet gyakorolni reggel 8 és este 10 között (!?). Mondtam, hogy nem hinném, hogy ilyen van benne, de akkor legalább ne délutnán gyakoroljon, hanem délelőtt. A válasz az volt, hogy az zavarja a földszinti lakót, aki szintén zenész és éjszaka jár haza, és különben is, délelőtt ő dobol a pincében. Remélem mindenkinek összeállt a kép.
Délelőtt dob, délután zongora. Mondtam, hogy menjen próbaterembe gyakorolni, amire pedig azt a választ kaptam, hogy még ha én(!) ki is fizetném neki a próbaterem költségét, akkor sem menne oda, mert az neki időkiesés elmenni oda, neki erre nincs ideje.

Szerintetek mehet neki egyből a feljelentés? Vagy mit tegyek?

Üdvözlettel:
Fiebre

Egyjogász # 2009.02.06. 10:52

No ezért jó ez a Fórum.

Pár hete ugyanis pont az volt valakinek a problémája, hogy a szomszédjában (lakóépületben) valami zenész egyfolytában gyakorol (nem hajlandó zenetermet bérelni), és mit lehetne tenni, mert már idegösszeroppanást kapnak tőle...

Ő is kapott jobbnál jobb jogszerű (feljelentés a jegyzőnél) és kevésbé jogszerű (pillanatragasztó a zárba, pofánvágás, hifi teljes hangerőn való bömböltetése a gyakorlás alatt) tanácsokat....

C a s a b l a n c a # 2009.02.05. 14:12

Kedves Fórumozók!

Azért a szomszédot is meg kell érteni, valahol igaza van, hiszen 24 órás csendrendelet van érvényben.
Egyeztetni kellene a feleknek, hogy mikor nem zavaró a gyakorlás.

monalisa1 # 2009.01.18. 14:37

Gyakoroljon a testvéd továbbra is de. 10 és este 8 között, valamint hétvégén délelőtt, ennyi zajhatást mindenkinek el kell tudni viselni - nem egy szomszéd nélküli tanyán élünk. Valamint a szobacserével megtettetek tőletek elvárhatóan mindent. A testvérednek lehet hogy az élethivatása lesz a muzsikálás, tehát szükséges az akár mindennapos gyakorlás.

A rokonságunkban van két testvér leányzó, az egyik hegedűs a másik mélyhegedűs- brácsista, ma már mindketten Zeneakadémiát végzett művészek., mondanom sem kell mit gyakoroltak évek/évtizedek óta és azóta is nap mint nap. A szomszédaik beletörődtek... Ugyakkor nem múlik el soha egy névnap egy karácsony stb. - vagy csak úgy, hogy ne vinnének át egyik-másik szomszédnak egy tál saját készítésű sütit és valami kis ajándékot is - éppen a remélt békesség érdekében.

lazye # 2009.01.18. 12:01

Sziasztok!

Nem szeretnék új témát nyitni, viszont SOS segítséget szeretnék kérni!

Mi egy 2 részes ikerházban lakunk, tehát lakik itt rajtunk kívül még egy család, akiktől gyakorlatilag 1 fal választ el minket. Az ikerház 3-4 éves konstrukció, teljesen új nyílászárókkal, stb. A tesóm zenél egy rézfúvós hangszeren, és szinte minden nap kell neki gyakorolnia. Volt hogy az újévi koncertre, de van hogy éppen vizsgára gyakorol.

Minket nem zavar, már 8 éve zenél ezért megszoktuk, de a kedves szomszéd eléggé ingerlékeny, és általában veri a falat kalapáccsal, ordibál és káromkodik, ha tesóm gyakorol. Természetesen nem este 8 után, és nem reggel 10 előtt szokott gyakorolni a tesóm, és nem "állatkodik" a hangszerrel, hanem kultúráltan gyakorol. Most hallottam hogy a padláson (ami közös) az apámat milyen szinten küldte el a a k.a-ba, ezért döntöttem el hogy írok ide, hátha valaki tud megoldást, mert ezt nem lehet már bírni.

Itt jegyezném meg, hogy nem csak a zenélés zavarja, hanem az is ha a mi lépcsőnkön futva jövünk le, de volt már olyan hogy az utcában lakó kutyák zavarták és éjszaka (hajnali 2-3 fele) kinn állt hálóingben és üvöltözött a szembeszomszéd kutyájával (ami erre természetesen mégjobban ugatott). Mióta megkért minket hogy legyünk halkabbak, azóta szinte csak osonunk le a lépcsőn, hogy ne zavarjuk a nyugalmát..

Ugye a testvéremnek gyakorolni kell, ez nem is kérdés, mivel elég színvonalas zenekarban játszik, de mellette suliba is jár, és nem cipelheti egésznap magával a hangszert hogymáshol gyakoroljon. Elég sokat fúj a zeneiskolában, de itthon is kell gyakorolni (főleg így vizsgák előtt).

Komolyan mondom néha félelmetes a szomszéd hogy miket tud mondani és csinálni, pedig eleinte normálisnak tűntek. Természetesen mi korrekten nem anyáztunk neki, amikor a fia éjjel 11kor teszteli az autójában a ház mellett a basszust, amitől szabályosan remegnek az ablakok, vagy amikor reggel 5 -6 fele szabályosan félórán át bömbölteti a trabantját a ház előtt.. Lehet ez a gond, és azt hiszi hogy neki mindent szabad.?

Szeretetek mit csináljak? Azt olvastam a jogszabályban hogy csak az indokolatlan zaj miatt tehetnek feljelentést, és ugye ez szerintem nem indokolatlan mert gyakorolni kell tesómnak. Már szobát is cseréltünk, és így mostmár ő nem a szomszéd melletti falnál gyakorol, hanem a szomszédtól legtávolabbi szobában.

Várom az ötleteket, vagy a tapasztalatokat, ha valakinek van hasonló témában. Köszönettel!

Tristen # 2008.06.18. 08:22

A srácnak egy csajt kell beszerezni, és máris vége a kalapálásnak! :) Amúgy nem bagatelizálom el a dolgot, és együttérzek Veled!

monalisa1 # 2008.02.01. 22:23

Egy 15 éves kamasz már nem gyermekkorú, adott esetben miért ne lehetne éjszakára magára hagyni?

Valamit bütyköl az a srác - nem tud aludni, unatkozik stb., hogy állandósággal nem az ágyát "szereli" az biztos. (Meg kellene nézni mi egyéb más van még az odujában.)

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.02.01. 21:47

Beszéljen az anyjával. El kellene mondani, hogy egy 15 éves gyereket nem lehet éjszakákra magára hagyni. A bejelentéssel nagy vihart fog kavarni. Gondolok itt a GYÁM ügyre.

mylady # 2008.02.01. 21:32

Kérem segítsen valaki!
Van egy szomszédom (társasházban), aki újabban éjjelente órákon át (2 óra a minimum) kalapál. Kb. két hónapja megy ez, nem minden éjjel, de hetente 2-3x előfordul. Lehetetlenné teszi az alvást, a pihenést.
A gondnoknak, illetve a közös képviseletnek hiába szólok. A többi lakót is zavarja, hallottam. Viszont senki nem csinál semmit, csak hallgatnak, és tűrik, mint a birkák.
Nemrég lementem, megkértem hagyja abba. Azt állítja, szétesik az ágya, azt szokta összerakni. Egyébként egy kb. 15 éves kamaszfiúról van szó, az anyja éjjelente dolgozik.
Nem tudom, mit lehetne tenni. Van értelme bejelenteni a rendőrségen? Ki fognak jönni?
Azt tudom, hogy a jegyzőnél lehet panasz tenni, de az gondolom sokáig tart. És valahogy nem hiszek benne, hogy pont akkor fognak kijönni ellenőrizni (ha egyáltalán kijönnek), amikor pont kalapálnak (pl. éjjel fél háromkor).
Mivel lehet az ilyen emberekre hatni?
Hogyan lehet elintézni, hogy gyorsan megszűnjön az éjszakai kalapálás? Már hulla fáradt vagyok és fogalmam sincs, hogyan tudnám elérni, hogy csend legyen.