rendszám nélküli autó

foxtrott2 # 2008.04.10. 20:15

egy nagyon gyakorlatias kérdés.

Városunkban nagyon elszaporodtak az első rendszám nélküli autók. Mi a teendő, ha ilyet lát az ember? Mi lehet az ilyen e hiányosság szankciója?

kismukk # 2008.04.11. 07:27

Lehet hogy van útvonalengedélye (hogy ellopott rendszám esetén menjen rendőrségre, biztositóhoz stb.).
Útvonalengedélyt rendőrség adja ki.

Ha útközben rendőr megállitja és nincs engedély, büntetés (a nagyságát nem ismerem).

Traffic # 2008.04.12. 13:44

T. foxtrott2!

Teendő:

1. Ha rendőr vagy állítsd meg, fényképezd le és tegyél szabálysértési feljelentést.
  2. Ha nem vagy rendőr, akkor jegyezd fel a hátsó rendszámot és tégy bejelentést a rendőrségen.

Szankció:
Szabálysértési eljárás keretében pénzbírság. (Vagy 30, vagy 50ezer forintig terjedő, bár inkább az utóbbi.)

Traffic # 2008.04.12. 13:46

Jut eszembe: útvonalengedély ilyen esetre nincs, a rendszámtábla hiányát az okmányirodában vagy a rendőrségen kapott irattal lehet igazolni (be- vagy feljelentési jegyzőkönyv).

Kriszke # 2008.04.14. 11:42

Azért ez az egész annyira magyar ......
Miért fáj neked egy rendszám nélküli autó látványa? Volt egy szomszédom, aki csak azért képes volt bejelentést tenni az általa utált lépcsőházi lakótársa ellen, mert az szerencsétlen csupán neonfényezte az autó alját, és hogy ez bíz mennyire szabályellenes, na és ez neki valamiért nagyon fájt. A srácot berendelték rendkívüli műszaki felülvizsgálatra és stb ... csak érteném már egyszer meg az ilyen jóindulatú emberek lelkivilágát.
K

Maci Laci # 2009.09.23. 08:03

Üdv!

Sehol nem találom, hogy milyen jogszabály vonatkozik a rendszámtábla rögzítésére. Át lehet-e fúrni, ha igen, hogy szabályos?
Nem szeretném megint elhagyni, ezért érdekelne, de azt se szeretném, ha megbüntetnének érte.

Köszönöm!

Egyjogász # 2009.09.23. 08:12

"Miért fáj neked egy rendszám nélküli autó látványa?"

Nem a látványa fáj....

Nagyon sokan azért járnak rendszám nélküli autóval, mert így nem tudják gyorshajtás miatt lefülelni őket radarral, és nyugodtan száguldozhatnak mindenütt.

Nekem még ez sem fáj, csak az, amikor - megtörtént - egy rendszám nélküli autó úgy megy el mellettem 60-as sebességkorlátozásnál cca. 150-nel, hogy mi családostól majdnem az árokban landoltunk.

Én egyébként ezzel nem sokat xaroznék, aki rendszám nélküli autót vezet (és nincs hivatalos papírja aról, hogy ezt jogosan teszi), automatikusan 500eFt bírság és két év jogosítványbevonás.

honeybear45 # 2009.09.23. 08:26

Kedves Maci Laci!
Én úgy tudom, hogy ez hatósági jelzés rongálásának számít. Én azért sem ajánlanám mert ha lejár a műszaki érvényesség akkor a rendszámtáblával is be kell fáradni az okmányirodába, hogy az érvényesítő matricát ott felragaszthassák.

Maci Laci # 2009.09.23. 15:32

Kedves honeybear45!

Tudod a motoron 1db rendszám van, amit nem pótolnak, új rendszám, forgalmi csere, biztosítónak átjelenteni stb. nem kis macera. Ezt szeretném elkerülni, de mindenhol mást mondanak.
Ha átfúrnám és egy-két szegeccsel rögzíteném, nyugodtabb lennék, de ezt addig nem akarom, ameddig nem tudom a szabályokat.
Azt is mondták, át lehet fúrni, csak a csavarra kell tenni egy fehér kupakot, hogy egyforma legyen a rendszám színével.
Már átbogarásztam több rendeletet, a rögzítés helyére találtam utalást, de hogy kell, szabad rögzíteni, arra sehol.

82-es Robi # 2009.09.27. 09:18

Tisztelt Maci Laci!

Idézek egy Totalcar fórumból:
Most vettem át az új rendszámomat, a csomagolásban van felszerelési útmutató: Rögzítés rendszámtartó keretben, vagy átfúrva csavarozással, stb. Egyetlen kikötés, színazonos legyen a csavarfej a tábla átfúrt részén az éppen ott levő színnel. Tehát NEM rongálás!

A hozzászólást Jani néven írták 2008.08.27 09:15:23-kor. A teljes vita itt olvasható, bár nem a felrögzítésről szól: http://totalcar.hu/…an_mindenki/

Szóval, ha a csomagoláson rajta van, hogy átfúrható, nem köthetnek bele... esetleg be kell tenni a kesztyűtartóba a csomagolás ezen részét a biztonság kedvéért. Nekem is van ismerősöm aki lemezcsavarral rakta fel, még sosem szólt érte a kutya sem.

Remélem segítettem!

Üdv!

Maci Laci # 2009.09.29. 09:34

Tisztelt 82-es Robi!

Köszönöm, ez így már tényleges segítség! Én eddig csak csupaszon kaptam a rendszámot, soha nem volt becsomagolva.
Üdv: Maci Laci