vadászati jog / vadásztársaság

csillus86 # 2008.05.09. 06:18

Jó reggelt!

S.O.S.-ben lenne szükségem arra, hogy van-e tv-i rendelkezés arra vonatkozólag, hogy vadászlestől, ill.etető,itató helytől milyen távolságra lehet túristautat kialakítani?!

Előre is hálás köszönet!!

Csilla

csillus86 # 2008.04.25. 07:56

Hmmmm..........mindenesetre köszönöm segítséged!

Üdv,
Csilla

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.23. 20:25

Ha a józan ész nem elég hivatkozási alap...

csillus86 # 2008.04.23. 19:26

Hmmm.............sajnos.
Reméltem van vhol vmi, ami alapján hivatkozhatnék, hogy miért ne legyen esélyes az illető.
Ezek szerint ilyen nincs?!
Hmmmmm.......... :((((((((

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.23. 13:42

Ez egy szabad ország. Ha egy közösség olyan embert kíván megválasztani egy feladatra, amely személy azt a feladatot borítékolhatóan nem képes ellátni, hát lelke rajta.

Ne mondd, hogy te még nem láttál eleve alkalmatlan polgármestert, önkormányzati, országgyűlési képviselőt! (Hogy a kómában fekvőkről ne is beszéljek.)

csillus86 # 2008.04.23. 12:46

Hmmmm....itt lenne a következő kérdésem:

Logikusan gondolva, nem választható meg olyan személy bármilyen tisztségre....gondolok itt pl. az ifjúsági és propaganda felelősre, aki az év nagy részében nem is tartózkodik Magyarországon?!?

Az ifjúsági és propaganda felelős feladatai:

• A vadászok természetvédelmi ismereteinek bővítése.
  • Gondoskodik a természetvédelmi előírások megtartásáról.
  • Kapcsolatot tart és együttműködik az illetékes természetvédelmi hatóságokkal.
  • Kapcsolatot tart a vadásztársaságok területén gazdálkodó szervezetekkel, a települési önkormányzatokkal, oktatási és kulturális intézményekkel.
  • A balesetek megelőzését szolgáló oktatások szervezése és nyílvántartása.
  • Szervezi a Vt. tagjai számára a vadászversenyeken és más rendezvényeken való részvételt.
  • Elősegíti és szervezi a hivatásos vadászok szakmai továbbképzését.
  • Gondoskodik a környezet tisztaságának megóvásáról, a környezetszennyezést jelenti az illetékes hatóságoknak.

Lehet nem is konkrétan a vadászati törvényben van erre válasz, csak arra lennék kiváncsi, hogy milyen tv-re ill. §-ra hivatkozhatnánk, hogy olyan személynek ne legyen tisztsége, aki azt nem tudná ellátni 100%-ban......

Köszönöm előre is..

Csilla

csillus86 # 2008.04.23. 12:30

Azt értem, hogy a mi alapszabályunk megfogalmazása szerint szerint összeférhetetlenségnek minősül....csak azt nem tudtam, hogy a törvényben, ill. a végrehajtási rendeletében is így van-e.........de akkor ezek szerint "csak" a mi vadásztársaságunk közössége "találta" ki ezt a szabályt.

Szabadjon részemről is megjegyezni, hogy egyetértek Veled, hogy nem szerencsés dolog.....azonban sajnos azt tapasztalom, hogy úgy a hatalomvágy és az irígység vezérel néhány személyt a társaságban, és a legfőbb probléma, hogy az egyik személy vezetőségi tag és a "cimboráit" szeretné "benyomni".....édesapámat azonban többen szívesen látnák a fegyelmi bizottságban, mert ő a társaság érdekeit tartaná szem előtt és nem azt, hogy ki kinek a haverja...
A szabály eltörlése nem történt meg és úgy sejtem nem is fog.

Nagyon szépen köszönöm válaszod! :)

Még sztem lesz néhány kérdésem a közeljövőben.... :)

Üdvözlettel,
Csillus86

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.23. 11:41

igazából nem is lenne köztünk összeférhetetlen­ség…

Már hogyne lenne. Magad idézted a szabályt, mely szerint az IB tagjai nem lehetnek az EB tagjainak közeli hozzátartozói.

Viszont a vadászati törvényben és a végrehajtási rendeletében nem találok olyan szabályt, amely összeférhetetlenségről rendelkezne, úgy látom, azt rábízza a vadászati közösség tagjaira.

(Szabadjon megjegyeznem, nem szerencsé dolog a jogszabályokat, szabályzatokat a mindenkori személyi viszonyokhoz szabni. Az az összeférhetetlenségi szabály teljesen fölösleges volt, ha az első alkalommal, amikor alkalmazni kellene inkább eltörlitek.)

csillus86 # 2008.04.23. 10:52

Az egyik kérdésem az alapszabályzatunkban szereplő rendelkezéshez kapcsolódik:

Vegyes rendelkezések

• Az Inéző Bizottság, az Ellenőrző Bizottság és az Fegyelmi Bizottság elnökei, tagjai és a Vt. alkalmazottai nem állhatnak egymással közeli hozzátartozói kapcsolatban. Közeli hozzátartozónak kell tekinteni:
    • a házastársat,
    • az egyenes ágbeli rokont,
    • az örökbefogadott, mostoha és nevelt gyermeket,
    • az örökbefogadó mostoha és nevelő szülőt, testvért, élettársat.

Akkor a körítés: jelenleg én vagyok a vadásztársaság elnöke, egyébként a titkár, csak az elnököt visszahívták tisztségéből. Szóval arra szeretnék megoldást keresni és találni, hogy milyen módon lenne megoldható, hogy édesapám is vállalhasson tisztséget......természetesen nem a vezetőségben (IB), hanem pl. a fegyelmi bizottságban. Az IB tagjai a következők: elnök, titkár, vadászmester, gazdasági felelős és EB elnök. Tehát igazából nem is lenne köztünk összeférhetetlenség...
Törvényileg van erre vmi megoldás vagy "szimplán" elég lenne az alapszabály móosítása??

Remélem jól értelmezhetően írtam....

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.23. 10:31

Tedd föl - azért van a fórum -, aztán majd meglátjuk.

csillus86 # 2008.04.23. 10:29

Üdvözlet mindenkinek!

Keresek vkit, aki tudna néhány tanácsot, megoldást több kérdésemre is.

Várom valaki visszajelzését nagyon.

üdv,
Csilla