Melegeket / nőket / romákat nem szállítok!


Derrick # 2022.08.06. 03:05

Sziasztok!

Az Oszkár telekocsi oldalon futottam bele egy profilba, aki ezt írta magáról:

"Utasként többször utaztam Oszkárral, most saját gépkocsival, magánszemélyként utaztatok. A kocsim nem dohányzó légterű, kakaóscsiga majszolás, szendvics eszegetés tilos. Hölgyeket, roma és román utaskört, melegeket, menekülteket, házi kedvenceket nem szállítok. Mindenki a maga nevében foglaljon! Lehetőleg, ha nem probléma mindenki előre fizessen, apróval a spórolós csak akkor fizessen, ha pontosan ad. Éppen már nincs még 50-100 Ft-om utas kerüljön. Nem a pénz miatt csak nem szeretem az így alkudozókat."

https://www.oszkar.com/…2-08-15.html?…

Először azt hittem vicc, de úgy tűnik komoly. Ez amúgy legális?

Szomorú örökös # 2022.08.06. 06:43

Derrick

Az Oszkár telekocsi oldalon futottam bele egy profilba.....Először azt hittem vicc, de úgy tűnik komoly. Ez amúgy legális?

Miért is ne lenne legális? Ez egy szabad ország, az Oszkár egy szabadon használható szolgáltatás és az illető szabadon eldöntheti, hogy ki szállhat be a kocsijába, mi több, ő ezt legalább előre tisztességesen le is írja. Pl. bármikor joga van ott mindenkinek akár törölni is egy-egy helyfoglalást. Gondolom voltak már bőséggel rossz tapasztalatai és teljességgel meg is értem a hozzáállását. Azt kell megérteni, hogy bár sok személyszállító vállalkozó is használja ezt az oldalt a szolgáltatásához, ettől még ez egy telekocsi-oldal, ahol a kocsiban található üres utazó helyeidet hirdeted meg, az illető pedig eldöntheti, hogy elfogadja a helyfoglalásodat vagy nem.

Engem anno amikor egy németországba tartó utamat hirdettem meg költségcsökkentés miatt üres helyekkel, akkor helyből figyelmeztetett az Oszkár, hogy gyakran használják migrán-csempészetre is ezt a telekocsi oldalt, figyeljek oda rá nagyon. Aztán láss csodát, nem sokkal később bejelentkezett egy nem magyar nevű, akivel nem lehetett egyszerűen kommunikálni. Kicsit tudott magyarul, alig válaszolt, én meg igyekeztem volna biztosra menni. Mikor a végén egy másik, sokkal biztosabb utas miatt töröltem a foglalását, egyből elfelejtette azt a kicsit is magyarul és elkezdett szitkozódni velem, lehordott a sárga földig, meggyanúsított, hogy tuti a pénz miatt csináltam, mert más többet fizetett, stb. Azt hiszem, hogy jó döntés volt. Sőt olyanról is hallottam már, hogy egy normál fehérbőrű emberke foglalta a helyet egy ismerősömnél, majd a találkozási ponton megjelent két arab meg egy néger...no comment.

Majordomus # 2022.08.06. 18:59

Na rendben,de ők nem tudják ezt az oldalt elolvasni.

nanemaaa # 2022.08.08. 07:34

Miért is ne tudnák? A gúgli alapból fordít, ha akarod. Szinte bármilyen nyelvre. Mondjuk roma nyelv azt hiszem nincs benne. ;)

osztap # 2022.08.08. 09:10

Ez amúgy legális?

Nem. Az utaztató előre meg nem határozott személyek számára tesz szerződés kötésére ajánlatot, ezért alkalmaznia kell az egyenlő bánásmódról szóló törvényt annak 5. §-a szerint. Utána közvetlen hátrányos megkülönböztetést alkalmaz a 8. §-ban felsorolt tulajdonságok egész sorára, konkrétan nem szolgálja ki őket. Ha valaki, aki ilyen tulajdonsága miatt hátrányt szenved, hatósági eljárás iránti kérelmet nyújtana be az alapvető jogok biztosához, az utaztató számíthatna egy vizsgálatra, minimum a jogsértéstől való eltiltásra, de akár bírságra is....
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Derrick # 2022.08.17. 08:44

Osztap

Akkor megkönnyebbültem. Én sem rajongok némelyik kisebbségért (romák stb.), de ez a kiírás kiverte nálam a biztosítékot.

drbjozsef # 2022.08.17. 10:24

osztap,

Alapvetően egyetértek, sőt, de speciel a 4.§.-ban nem találom a telekocsi szolgáltatást, vagy legalábbis egyik kategóriába sem tudom belerakni. Vonatkozik a köcsög hirdetőre ezen törvény hatálya?

drbjozsef # 2022.08.17. 10:37

osztap,

Bocs, tárgytalan. Sikerült értelmeznem az 5.§ részeit is. Benéztem.

gerbera317 # 2022.08.17. 11:14

Én nem látok kivetnivalót abban, hogy valaki előre megmondja, hogy mire nem hajlandó. Az itt sérelmezett magatartás akkor aggályos, ha az utazni kívánó személy csak a közvetítői díj megfizetése után, a beszálláskor szembesül azzal, hogy a sofőr őt nem akarja magával vinni. Ez egyértelműen szerződésszegés a sofőr részéről, és az ebből fakadó igényt - szerintem - a közvetítő társaság ellen lehet érvényesíteni; a közvetítő pedig érvényesítse a szerződést megszegő sofőr ellen.
De ha a sofőr előre közli, kit nem hajlandó magával vinni, akkor nyilván nem is közvetítik ki, vagy ha mégis, a közvetítéskor közli a korlátozó feltételeket is.

drbjozsef # 2022.08.17. 11:42

Én igen.

drbjozsef # 2022.08.17. 12:15

Mondjuk egy magasan képzett fehér középkorú heteroszexuális gerbera jelentkezne egy végrehajtói pályázatra, de abba beleírnák, hogy csak öreg roma melegeket vesznek fel, akár végzettség nélkül is, nem számít. Nehezményezné ez a képzeletbeli gerbera, hogy a minden objektív - szakmai - mérce szerinti sokkal nagyobb alkalmassága ellenére sem neveznék ki?

Szomorú örökös # 2022.08.17. 15:13

gerbera317

Az itt sérelmezett magatartás akkor aggályos, ha az utazni kívánó személy csak a közvetítői díj megfizetése után, a beszálláskor szembesül azzal, hogy a sofőr őt nem akarja magával vinni.

Az Oszkáron szó nincs közvetítői díjról. Mi több, a szolgáltatásért (telekocsi) általában utólag, megérkezéskor fizetsz.
Így még a jelentkező személy sem mondhatja, hogy „kifizettem a szállítást, olyan nincs, hogy nem visz el”.

Majordomus # 2022.08.17. 18:52

Legfeljebb a végén nem fizet!