ittas vezetés


Vivien # 2023.01.30. 11:14

Az alábbiakban kérném segítséget, tanácsot, illetve mire számíthatunk

Férjemnek, 2023.01.28-án éjjel Budapesten a ittas vezetés okán bevonták a jogosítványát. Két sört ivott egész este, a legnagyobb gond, hogy a másodikat kb 45 perccel indulás előtt. Mikor megállított minket a rendőr férjem bevallotta a két sör elfogyasztását, természetesen meg kellett fújni a szondát. Háromszor kellett fújnia, először a szokásos picit. Mivel az pozitív lett, egy Drager típusú szondát kellett megfújnia, az 0,30 %-os légalkohol szintet jelzett. Fél óra múlva ismét meg kellett fújni, az már 0.24%os légalkohol szintet mutatott. Mivel az első érték meghaladta a 0,25%-os szintet, büntetőeljárást indítottak ellene. A Rendőr kollégák nagyon normálisak voltak, férjem pedig együttműködő. Láthatóan nem volt ittas állapotban, ezt a rendőrök is belátták, ennek ellenére a két sör sajnos kimutatható volt. Szerdára (02.01.) kaptunk idézést a VIII. kerületi Rendőrkapitányságra meghallgatásra. Az intézkedő Rendőr szerint, mivel a második érték már \"csak\" szabálysértési eljárás alá tartozik és láthatóan nem állt alkoholos befolyásoltság alatt, esélyes, hogy visszaminősíti szabálysértésre. Szeretnék információt kérni, hogy ennek valóban megvan az esélye? Mire számíthatunk?
Előre is köszönöm!

nanemaaa # 2023.02.01. 08:25

Rendőrök esetében soha semmit nem lehet biztosra tudni. Az biztos, hogy a vezetés időpontjában az alkoholos befolyásoltsága magasabb volt a határértéknél, ergo bűncselekmény.
Az, hogy később kezdett kijózanodni, és szabálysértési határérték alá került szerintem irreleváns. Ilyen alapon azt is mondhatnák, hogy másnapra kialudta magát, és már nem áll fenn az alkoholos befolyásoltság, így hangos bocsánatkéréssel visszaadják a jogosítványt. Azért lássuk be, ez már a népmesei kategória lenne.