Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni a jogi szakértőktől. Megkaptam az ítéletet, aminek alapján marasztalt a bíróság. 6 millió forint tőkét és annak 2022. január 1. napjától a kifizetés napjáig járóan, évi 3%+ a késedelemmel érintett naptári félévet megelőző utolsó napon érvényes jegybanki alapkamat 1/3-ának megfelelő mértékű késedelmi kamatát kellene megfizetnem. Ez pontosan mennyi, hogyan tudom kiszámolni? Kamatos kamattal vagy anélkül, tudtok segíteni? Előre is köszönöm!
Késedelmi kamat számítása
Laci423,
Ilyen esetben nem kell kamatos kamatot számítani.
Kiszámolod a pontos kamatot, ha szükséges félévenként, és azt mindig a tőkére vetítve kiszámolod minden fél évre, valamint ha a kifizetés félév közepére esik, akkor időarányosat számolsz a félév napjai és a tényleges kifizetésig eltelt időre. A teljes összeget megfizeted.
(megjegyzem, én nem értem, hogyan kellene kiszámítani a kamatodat. Adott félév első napján érvényes bank alapkamatnak a harmadát kellene venni és hozzáadni hármat? Biztos a harmadát? Fura.)
A bíróság általában középarányosan számitott kamatot állapít meg.
Az a kérdés ki tudod e fizetni a tőkét,és mennyi idő alatt?
Azt követően kell matekozni a kamaton.
6 781 460,- Ft, és a kamat naponta 1082,- Ft-tal nő.
(Ki találta ki ezt a 3%+az alapkamat harmada trükköt? Jól jártál vele. A törvényes kamattal 7,2M körül lenne már, és naponta majd 1800-zal nőne.)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02