ellenkérelem bérleti díj perben


Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.22. 09:36

Ki az a Ferenc úr?

sebastian # 2024.04.22. 06:08

Az alfórum neve "segítségkérés", eddig ezt Ferenc úrtól kaptam meg érdemben. Az elrettentés semmiképp nem segítségnek minősülő tényező, ennek megállapításához elég a 8 általános iskolai végzettség is. Az ellenkérelembe Ferenc úr által írottakat beveszem, és ismételten köszönöm a segítségét. De ha valakinek van még ötlete, ami használható, nem általános pervégre vonatkozó semmit mondó megnyilvánulás, azt tisztelettel megköszönöm.

Szomorú örökös # 2024.04.22. 04:21

sebastian

Az elbukás nem szerepel a tervek között, az ellenkezője igen.

Ahogy itt már a szakértő jogász is jelezte, nagy eséllyel el fogod bukni.
De ha mindenáron ezt szeretnéd, senki nem fog meggátolni benne. :-)

sebastian # 2024.04.21. 20:02

Az elbukás nem szerepel a tervek között, az ellenkezője igen.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.20. 10:45

Felesleges lenne. El tudod bukni egyedül is.

sebastian # 2024.04.20. 09:26

Eddig csak ő fizetett, például az eljárási illetékeket is legutóbb felperesként. Ügyvéd, jogi képviselő igénybevétele javasolt ilyen esetben?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.20. 07:38

Amit el tudsz érni az az, hogy fizetsz neki egy kis perköltséget is.

sebastian # 2024.04.19. 20:23

Szerény személyem azért hisz az "aki mer, az nyer" elvben, a családomról van szó, úgyhogy mindent el fog követni, hogy ez az ember ne tehesse azt tönkre.

Tisztelettel,
sebastian

Szomorú örökös # 2024.04.19. 14:23

sebastian

poligráf használatát szívesen vállalom az általam mondattakra tárgyalás esetén
Na azt lazán el is felejtheted a bíróságon.

sebastian # 2024.04.19. 08:52

Hozzáteszem, poligráf használatát szívesen vállalom az általam mondattakra tárgyalás esetén, ha már az igazságügyi szakértő is szóba került, valamint nem tudom, kérhetem-e ellene is majd szükség esetén? Az öt apámra küldött emberre gondolok elsősorban most.

sebastian # 2024.04.19. 08:49

Köszönöm szépen a választ!

A pert ő kezdeményezte tehát. Édesapámnak nincs haszonélvezeti joga, egyszerű tulajdonos csak. Viszont én leszek a meghatalmazott az eljárásban, ezért felmérném a helyzetet előre, és köszönöm az ebben való segítséget. Az ellenkérelmet május 6-ig kell benyújtani a bíróságon. Az illető tavaly nyáron nyújtotta be a keresetet, erre született ez a bírósági végzés, hogy ellenkérelmet nyújtsunk be 30 napon belül. Akkor ezeket beleveszem mindenképpen. Ügyvéd igénybe vétele javasolt, illetőleg, kérhető majd a tárgyalás?

drbjozsef # 2024.04.19. 07:42

sebastian,

Ha nem akart beköltözni, akkor a tulajdonostársa nem akadályozta meg semmiben, önként nem használja az ingatlanrészét.
Nincs alapja a követelésének, hivatkozz erre.
Esetleg arra is hivatkoznék a helyedben, hogy az árverési vevő lakottan szerezte a tulajdonrészét, annak tudatában vásárolt, hogy az ingatlanban laknak, minden bizonnyal az árverésen is ennek ismeretében kialakult, a beköltözhető piaci ár alatt szerezte meg a tulajdonrészt, ezért sincsen alapja a követelésének. Ha nem tetszett volna neki az, hogy lakott az ingatlan, akkor nem kellett volna licitálnia rá.

Viszont az várható (eleve ezt kellett volna tennie), hogy közös tulajdon megszüntetése iránti pert fog indítani. Ha azt megnyeri, akkor megveheti a másik felet is az igazságügyi szakértő által megállapított áron, és akkor édesapádnak nyilván ki kell költöznie. Viszont itt is meg lehet próbálni védekezni, ugyanazzal, amit fent írtam : hogy lakottan vette. Itt is az a bírósági gyakorlat, hogy a lakottan vásárló új tulaj nem kérheti a közös megszüntetését, mert ennek tudatában licitált az ingatlanrészre.

Apropó : haszonélvezete nincs ezen a másik felen édesapádnak?

drbjozsef # 2024.04.19. 07:33

Azzal bokán is lőné a saját védekezését.

Tekintve, hogy a körülmények megváltoztak - vagy legalábbis én erre hivatkoznék, akár ennél kifejezettebben is -, szerintem nem feltétlenül.

sebastian # 2024.04.19. 07:27

Köszönöm szépen a válaszokat először is!

Az ingatlan nem megosztható állapotú kis területű családi ház. Látta itt létekor, és közölte, hogy ő nem akar beköltözni, hanem megpróbálta rávenni az alperest (aki az édesapám konkrétan), hogy adja el neki a saját félrészét is, különben ráküld öt embert és pokollá teszi az életét. Így jelentette ki. Az ingatlanrészt 2022-ben lakottan árverezték el, és 2 millióért vásárolta meg az illető. A pert ő kezdeményezte amúgy.

Tisztelettel,
sebastian

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.19. 05:55

jegyezd meg (a biztonság kedvéért), hogy azóta a viszony annyira elmérgesedett, hogy már nem vagy hajlandó beengedni birtokon belülre.
Azzal bokán is lőné a saját védekezését.

Nem kellett volna ebbe a perbe belebocsátkozni.

drbjozsef # 2024.04.19. 04:54

sebastian,

Az alperes nem járult hozzá a közös ingatlanhasználathoz.
Jól értelek, hogy te, alperesként, használtad az egész ingatlant, a másik tulajdonost pedig kizártad a használatból?
Ez esetben jár neki többlethasználati díj, amelyet lényegében a piaci bérleti díjakkal arányosan szokott megállapítani a bíróság, DE : ez csak akkor jár, ha a felperes igazolhatóan felszólított téged az ingatlan használatának megengedéséhez, hogy be akar költözni, és ezt te megakadályoztad, visszautasítottad. ONNANTÓL jár neki a többlethasználati díj. Amíg "önként" nem használta, addig nem.
Esetleg ezt lehet beírni az ellenkérelembe. Ha nem volt ilyen felszólítás a felperes részéről, akkor írd bele, hogy ha kéri, te beengedted volna, ezért kéred, hogy a többlethasználati díj iránti igényét a bíróság utasítsa el, ugyanakkor jegyezd meg (a biztonság kedvéért), hogy azóta a viszony annyira elmérgesedett, hogy már nem vagy hajlandó beengedni birtokon belülre. Nehogy most be akarjon költözni.

Ugyanakkor megjegyzendő, hogy a felperes megfenyegette az alperest beszélgetésükkor, hogy öt embert küld rá. Kérdezném, hogy ez a tényező beírható, vagy számít-e ellenkérelem esetén, vagy más esetben.
Ha nem tudod bizonyítani, akkor felesleges.

Szomorú örökös # 2024.04.19. 04:04

felperes megfenyegette az alperest beszélgetésükkor, hogy öt embert küld rá
Kérdés, hogy miként bizonyítható ez az állítás?

sebastian # 2024.04.18. 19:53

Tiszteletem!

Egy elárverezett ingatlanfélrész ügyében kérnék segítséget! Az illető keresetet nyújtott be a helyi bírósághoz egy elárverezett félrész (házastársi végrehajtásból eredő) bérleti díjának megállapítására. A kért bérleti díj megállapításhoz 85000 HUF, késedelmi kamatok, stb. A bíróság a ház másik félrész tulajdonosának (tehermentes rész), az immáron alperesnek ellenkérelmet írt elő. Itt kérnék segítséget, hogy mit tehetek, mit javasolnak a megfelelő megoldásnak az ellenkérelem megfelelő megírásához. Az alperes nem járult hozzá a közös ingatlanhasználathoz. Ugyanakkor megjegyzendő, hogy a felperes megfenyegette az alperest beszélgetésükkor, hogy öt embert küld rá. Kérdezném, hogy ez a tényező beírható, vagy számít-e ellenkérelem esetén, vagy más esetben.

Köszönöm tisztelettel a választ!
sebastian