Nagy mennyiségben füstölgő szomszéd

HKJozsef1977 # 2025.08.17. 18:37

Zöldövezeti:

Sajnos pont a sarkon lakik, és pont a mi kerítésünk mellé rakta, euért csak mi érezzük. Ha kapna ilyen levelet, tudná, hogy mi vagyunk. Közben kiderült, elvileg székely-dézsa az eszköz neve.

Nem tudok ide képet beszúrni, de sajnos az a lényeg, hogy csak a mi életünket keseríti meg ezzel. A füstölője pont a szobám mellett van! Nem tudom szavakba önteni mennyire rossz.

drbjozsef # 2025.08.17. 18:32

Ez a Hkjózsi szomszédja vajon mennyi fórróvizet használhat, hogy állandóan megy tűzhelye?
Ha jól sejtem, ez inkább egy dézsa, amit fával (vagy rosszabbal) fűtenek, mert szeretnek a meleg vízben üldögélni.

A békésebb meg az, hogy orvoshoz megyek, szerzek papírt arról, hogy fáj a fejem tőle, aztán jegyző vagy önkormányzat, még nem tudom.
A jegyző az az önkormányzat - a polgármester nevezi ki. No, nem mintha tökmindegy lenne, melyikhez mész a fejfájásoddal.

Zöldövezeti11 # 2025.08.17. 18:07

Ez a Hkjózsi szomszédja vajon mennyi fórróvizet használhat, hogy állandóan megy tűzhelye?
Anno régen amikor az utcában füstölt egy mániákus szomszéd, névtelen felszólításban jeleztük, hogy figyelünk.

Mivel nem tudta ki a figyelmeztető némi habozás után abbahagyta.

Egy kertes házban sok szomszéd van

Jobb és bal oldali szembe 3 hátul szintén három (jobb és bal sarok (csücsök) és egy a kertlábnál.

Ha ennyien figyelik előbb utóbb idegileg felőrlődik és nem kíván kitűnni holmi renítenskedéssel.

HKJozsef1977 # 2025.08.17. 17:41

Akkor elnézést, félreértettem, azt hittem cinizmus. Azt nem írtam, hogy fél óra alatt kell. :)

Jelenleg ügyvédre nincs pénzem, az igaz, de füstérzékelőt kirakni már igen, és legális is. Ez lesz a kevésbé békés megoldás.

A békésebb meg az, hogy orvoshoz megyek, szerzek papírt arról, hogy fáj a fejem tőle, aztán jegyző vagy önkormányzat, még nem tudom.

drbjozsef # 2025.08.17. 16:55

Semmi rosszindulat nem volt ebben.
Ezek a tényszerű lehetőségeid.
Sajnos olyan nincs, hogy fél óra alatt, ingyen, valaki megváltoztatna mindent a környékeden jobbra.

HKJozsef1977 # 2025.08.17. 16:34

Ez nagyon sokat segít. Nem mindenki gazdag. Kérlek, ha nem tudsz segíteni, ne legyél rosszindulatú, én se ártottam neked semmit. Nagyon gyakran fejfájással kelek, még ablakot nyitni, teregetni se tudok. Gondolom túl nagyravágyó vagyok.

drbjozsef # 2025.08.17. 15:37

De, van még egy.

Elköltözöl.

HKJozsef1977 # 2025.08.17. 13:45

Képet nem tudok beszúrni, de itt látható, hogy hogy néz ki. Bármikor tudok új képeket csinálni, akár jobb szögből is.

https://www.reddit.com/…ent/n965hef/

HKJozsef1977 # 2025.08.17. 13:31

@drbjozsef

Beszéltünk már vele, de a házaspárból a nő gazdag, és rosszindulatú. Szerinte nekik egészséges a dézsában fürdeni, más nem érdekli.

A szélviszonyok mindig a mi irányunkba jönnek, a Duna parthoz közel élünk és onnan jön a szél. Foedítva nem szokott fújni.

Én nem akarok kicsinyes, gyerekes háborúkba belemenni, csak szeretném, hogyha ki tjdnám nyitni az ablakot, és tudnék teregetni a kertbe. Főleg, hogy nekünk nincs légkondink, nekik meg igen. Nekik sok pénzük és valószínűleg nagyobb humán tőkéjük van. Semmilyen megoldás nincs, a szomszéd elveheti a tiszta levegőhöz való jogot, és bele kell törődni?

drbjozsef # 2025.08.17. 06:05

HKJozsef1977,

Esetedben két békés megoldás lehetséges.

Az egyik, hogy beszélsz és megegyezel a szomszéddal. Bár nem írtad, hogy ezt próbáltad, de gondolom ezen túl vagy.
A másik, hogy pert indítasz ellene a bíróságon. Tekintve, hogy több mint egy éve áll fenn a zavarás, ezért a jegyzői birtokvédelmi út már nem járható (Ptk. 5:8.§(1)bek.)

Nincs más jogszerű megoldás. Én mondjuk lehet előkészítenék egy létrát meg egy autógumit, aztán ha ők szeretnének teregetni vagy kerti partizni, akkor belocsolnám benzinnel, és a kerítés mellett meggyújtanám, ha a szélviszonyok megfelelőek. Hátha átérzik a problémát. Szóval nem békés, harcolós lehetőséged van pár, bár ezek a jogszerűség határát finoman szólva is erősen súrolják. De van, akikkel szemben a szép szó nem használ, a per meg évekig is tarthat.

Sajnos az ilyen jellegű problémákra a legkevésbé alkalmas a jogi út.

HKJozsef1977 # 2025.08.16. 14:16

Üdv mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni. Van egy szomszédunk, aki telepített egy vízforralót a kerítés mellé. A vízforralónak hosszú csöve van és nagyon füstölög, a fajtáját pontosan nem tudom. Ablakot nyitni, teregetni nem lehet, mindenki belélegzi. Az udvarra nem lehet tőle kimenni, ha valakinek kerti állata van, az is ki van téve a füstnek. Nagyon tanácstalanok vagyunk, mert voltunk jegyzőnél és kértünk telekvédelmet, de nem lett belőle semmi. A rendőrség is ki lett hívva, nem történt semmi. Képem van róla, hogy hogy néz ki a cső vége. Ez ráadásul évek óta így van, de egy idő után nagyon zavarta őket a hercehurca (jegyző, rendőrök, hivatalos feljelentés pár éve) ezért abbahagyták a füstölést. Most újrakezdték. Sajnos valószínűleg ők kaptak igazat a jogi ügyben. A füst már kevésbé látványos, talán tehettek rá egy szűrőt, de ugyanolyan büdös. Közvetlen mellette van egy fa, és a cső vége és a fa lombkoronája nagyon közel van egymáshoz. Lehet valamilyen más jogi megközelítés tudna segíteni, pl. Tűzveszélyesség. Vagy háziorvoshoz elmenni, hogy adjon papírt, hogy ez mennyire egészségtelen, mert már túl megy a passzív dohányzáson, amit belélegzünk, emellett ha füstre kelek, és nem időben csukom be az ablakot, akkor fáj a fejem is tőle. Nem tudom, hogy számít-e, de sajnos tudják, hogy az ő anyagi forrásaik sokkal nagyobbak, mint a miénk. Köszönöm, ha valaki segít, nagyon tanácstalanok vagyunk.