Szeretnék segítséget kérni értékbecsléssek kapcsolatban
Kihez lehet fordulni akkor, ha a 30.000 ft ért dolgozó értékbecslő az ingatlant jóval az értéke alá becsülte, nem jól mérte fel a nm a szobákban, amit saját maga is elismert, valamint valótlanságokat írt le a vélemémyébe az ingatlannal kapcsolatba
amikor pedig telefonon rákérdeztem enyhén szólva elküldött a bús fenébe.
mi a teendő?
kitől remélhetek segítésget?
Értékbecslés
Másik értékbecslőt kell felkérni, bármelyik ingatlanközvetitő elvégzi lévén szakvizsgával rendelkeznek hozzá. Ameddig a megrendelő kezében nincs másik szakvélemény - összehasonlítási alap -, érdemben nem reklamálhat a pontatlanságok/valótlanságok miatt. (Mindig kockázat, hogy elsőre jó szakembert bízunk-e meg.)
Igen ez természetes, hogy fel kell kérni másikat, de az is 30.000 kp. és ha olyanra jön ki az értékbecslés, ami jóval feljebb értékeli az ingatlant, mint az első , akkor hol az a fórum ,ahol visszakövetelhetem a pénzem?
nincs egy megfelelő szabályzat, ami esetleg megakadályozhatná az üzérkedésüket?
Az értékbecslő hivatalosan megszerzett jogosítvány, engedély alapján folytathat tevékenységet. Meg kellene tudni, melyik szerv adta ki neki az engedélyt, és annál panaszt tenni. Nincs rajta az értékbecslési okmányon az aláirásánál, pecsétjénél engedélyszám?
Ne kapkodjunk. Azt se tudjuk, mihez volt szükség erre az értékbecslésre, egyáltalán ki rendelte meg. Amennyire én ismerem az ilyesmit, jellemzően nem az a megrendelő, akié a lakás, hanem a bank, amelytől klcsnt akar kapni.
Igen, egyik kollégám is mindig mondta: "nur nicht kapkodieren!"
30.000 Ft-ért dolgozó értékbecslő..., - ebből tényleg nem lehet tudni, vajon a kérdező fizette-e és ő a megbízó is?
De, aki megbízta az értékbecslőt, az talán számon kérheti tőle a minőséget.
Az értékbecslések nagyon szórnak - a neve is rávilágit csak egy becslés..
És mindig célhoz kötött - tehátpl. egy kölcsönnél a fedezetre , egy eladásnál/ vételnél a körülbelüli ár ismerésére.
Aztán a becslés nem csak egy szám, hanem egy rövid leírás is a becsült tárgyról, ami általában ingatlan , de lehet más tárgy is. Vissza az eredeti kérdéshez :
„értékbecslő az ingatlant jóval az értéke alá becsülte” Na látod Te tudod az értékét, mivel hasolítasz , így máris van két szám.
Azon viszont lehet reklamálni ha, mérhető dolgok valótlanok pl. a m2, de maga az ár nem - főleg ha nem te vagy a megrendelő.
Egy bank annyira becsülteti a fedezetül szánz ingatlant, hogy minden körülmények között nyerő legyen.
Viszont, ha irreális az becslés nem kell foglalkozni velük. Ja , hogy a bankok már akkor is pénzt kérnek, amikor még az üzlet nincs is kilátásba ? Hát ők ilyenek - !! Mohók a végteleségig.
Milyen paragrafus (hivatkozási alap) alapján kérhetem az értékbecslőtől vagy a hitelező banktól, hogy az ingatlan tulajdonos számára is adja ki, milyen jelentést írt a banknak? Joga van megtudni, de megtagadják. Segítsetek!Köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02