Egy ismerősöm jelenlegi problémája:
hosszabb ideje valaki állandóan zaklatja telefonon. Megkérte a telefontársaságot, derítse ki ki az, az le is nyomozta, de további információt nem hajlandó adni. Közben ismerősöm szüleit is elkezdték telefonon zaklatni. Mit tehet?
telefonos zaklatás
- 1
- 2
Szia!
Szerintem tegyen az ismerősöd feljelentést az ügyben.Nemrég hasonló esetben egyvalakit pénzbírságra itéltek zaklatás miatt, tudomásom szerint.
Üdv.Csabi
Hiába teszel feljelentést, hisz a Büntető Törvénykönyv nem ismer ilyen tényállást, hogy zaklatás. Már pedig ilyenkor felelősségre sem lehet senkit vonni.
Hát pedig kell legyen megoldás.Mert ezek szerint én egész éjjel kopoghatok valakinek az ajtaján, és még csak felelősségre sem tudnak miatta vonni?
Mert a telefonálgatás szinte ugyanaz.
Nem hiszem el,hogy semmit nem lehet tenni.Ügyvéd....,egy ingyenes véleményt megér a dolog.
Nekem is volt hasonló ügyem. A kerületi rendőrségen azt mondták, írjam fel pontosan, hogy mikor történt, és ha legalább három alkalommal megtörténik, akkor ÕK lekérik a tel.társaságtól a híváslistát, amit nekem kell kifizetni (párszáz Ft).
Továbbiakat nem tudom, többször nem hívott a zaklatóm.
Haza csak ott van, hol jog is van.
Kedves Dracaena! Nem tudom, hogy Te mikor jártál ezzel a rendőrségen, de én a mai napon hasonló ügyben fordultam hozzájuk (telefonos fenyegetés), és azt mondták, jobb lesz, ha számot cserélek, mert tavasz óta sem ők, sem a bíróság nem tehet semmit. Azt sem mondhatják meg nekem, hogy milyen számról hívtak! Valaki esetleg tudna segíteni?
Kedves szalead! Mi változott tavasz óta, amiért már nem lehetséges, hogy telefonos zaklatás miatt a rendőrség eljárhasson? Valóban csak a számcsere a megoldás? Egy ismerősömet érint a probléma.
Meg kell nézni a Btk. mely szakaszába ütközik, amit a zaklató művel, mert gondolom mond is dolgokat. Ennek tudatában kell feljelentést tenni ismeretlen tettes ellen, s majd a bíróságnak kiadják a hívó számot. Ismerősöm szintén így járt el, a "zaklatót" becsületsértésért marasztalta el a bíróság, előtte a rendőrséggel egyeztetés alapján felvétel készült moinden telefon hívásáról...Így ezt is elfogadták bizonyítéknak.
"a "zaklatót" becsületsértésért marasztalta el a bíróság, előtte a rendőrséggel egyeztetés alapján felvétel készült moinden telefon hívásáról...Így ezt is elfogadták bizonyítéknak"
"jobb lesz, ha számot cserélek, mert tavasz óta sem ők, sem a bíróság nem tehet semmit."
Ez tényleg ilyen nehéz?! És csodálkoznak a hatóságok/bíróságok, hogy az emberek inkább önbíráskodnak?!?!?
engem nagyon kiborított a zaklatóm (szexuális témájú hívások), így elmentem a rendőrségre, ahol gyakorlatilag lesajnáltak és közölték, hogy nincs ilyen tényállás, így ügy sincs. utált nagyon az ügyeletes tiszt, mert én akkor is ragaszkodtam hozzá, hogy vegyen fel legalább egy jegyzőkönyvet. nekem is levágta a „cserélje le a számát!” szöveget, de kifejtettem neki többször is, hogy nem látom értelmét a számcserének, mivel az ilyen alak legtöbbször egy ismerős, így úgyis tudná vagy legalábbis hamar megtudná az új számomat… ezt egyszerűen nem akarta felfogni!!! kifelé menet a kapuban álló rendőr kérdezgette, hogy mire jutottam, mondtam neki, hogy semmire, és akkor ő azt tanácsolta, hogy legközelebb azt mondjam, hogy az életemet fenyegette a telefonáló, ugyanis akkor utánanéznek a telefonálónak. ezzel csak az a gond, hogy később nem mondják meg, hogy ki az illető (még az ő jogait védi a törvény!!!). szóval, nem jutottam közelebb a megoldáshoz. közben kiderült, hogy két másik kolléganőm is kap hasonló telefonokat, ekkor már teljesen világos volt, hogy egy kolléga hívogat minket. volt egy pár nap, amíg mindenki gyanús volt. aztán, szépen „kapcsolati tőke”-n keresztül (több mobilcég) elkaptuk az illetőt, aki mint kiderült valóban kolléga volt... hozzátenném, egy teljesen normális, udvarias fiatalemberről van szó!
ha nincs kapcsolatod a mobilszolgáltatókhoz, akkor megoldás lehet egy magánnyomozó, ő (gondolom, nem hivatalos úton), de megszerzi az infót, és utána jöhet az „önbíráskodás”. én egy kanál vízben meg tudtam volna fojtani, de végül is csak orvoshoz küldtem… mióta lebukott, nem hív… persze lehet, hogy csak szerencsém volt…
Jaaslatom emeltdijassá kell tenni a telefont, a lehető legmagasabb tarifával.
Ha a zaklató telefonál akkor el kell vele részletesen beszélgetni mindenféléről, és hagymi kell hogy jól kibeszélje magát.
Sziasztok!
Adott egy céges telefon, amit egy ex-kollégámtól "örököltem", aki előttem töltötte be azt a poziciót, amit most én. Ezen a telefonon cirka egy éve elkezdett néhány ismert pénzintézmény erősen érdeklődni elődöm felöl -nyilván valami tartozás végett- aki kontaktként adta meg anno a céges számot. Eleinte havonta 2-3x kerestek, utóbbi időben ez megsürüsödött heti 2-3 alkalomra, és mostmár SMS-ekkel is gyakorta bombáznak. Én az ügyintézőknek minden alkalommal türelmesen, utóbbi időben egyre türelmetlenebbül elmondtam, hogy ez egy céges mobil, és akit keresnek, azmár idestova 1 éve nem dolgozik a cégnél, legyenek szivesek törölni listájukból ezt a számot, és a zaklatást befejezni. (az elődöm is értesült már ezekről a telefonokról) De a szavak ezeddig hatástalannak bizonyultak, én pedig már nem nagyon tudok átlépni a lassan mindennapossá váló kéretlen telefonokon és SMS-eken.
Mi a teendő? Ki jogosult eljárni az ügyben, a cég, vagy akár én is? Nem akarok komoly felhajtást, csak elérni, hogy békénhagyjanak.
Sziasztok
Látom nincs túl nagy mozgás ebben a témában, de azért írok, hátha beindul.
A problémám gyakorlatilag ugyanaz, mint az előttem hozzá szóló Royalnak, annyi különbséggel, hogy a telefonszámom egy privát szám, nem céges, előfizetéses. Ugyancsak hívásokkal és sms-ekkel zaklatnak egy számomra ismeretlen nő tartozásával kapcsolatban. Szóban többször megígérték, hogy törlik a számom a listából, de eddig a 2 év alatt nem sikerült nekik. Már írtam a cégnek e-mailt is, amiben kértem, hogy töröljék a számomat, de hatástalan. Lehet ilyen ügyben valamit csinálni, vagy egyszerűen kérjek a szolgáltatómtól másik számot (bár gondolom ez sem olyan egyszerű).
Várom válaszotokat!
A Zaklatás törvényi tényállása:
„176/A. § (1) Aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe, illetőleg mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, rendszeresen vagy tartósan mást háborgat, így különösen mással, annak akarata ellenére telekommunikációs eszköz útján vagy személyesen rendszeresen kapcsolatot teremteni törekszik, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.”
Csibe! Vedd fel a beszélgetést és hívd fel a figyelmét hogy nem te vagy a célpont és rossz helyen járnak! Aztán jelentsd fel, ha többszörre sem érti meg. ingyen van! :-)
Ha a párom kap éjszakánként és korán reggel smsseket,hogy azonnal menjen be a bankba és fizesse be a tartásdíj hátralékát,akkor az zaklatás vagy nem? A tárgyhóról van szó,aminek első felében a kötelezés fele át lett utalva.A hónap elejét túlfizetéssel kezdtük.Mikortól számít zaklatásnak a gyakorlatban?
(az ide illő jogszabályt már elolvastam,de nem egyértelmű nekem)Az is érdekelne,hogy mi van akkor ha a zaklatás az utóbbi 5 évben folyamatos,eddig levélben történt.Csak az számít,ami 2008 január 1. után történt?
Hát akinek hiányzik a pénz - vagy annak egy része - az bizonyára nem úgy éli meg a dolgot, hogy "zaklatja" a másikat, hanem hogy ekként hívja fel a figyelmét az időben történő és maradéktalan teljesítésre.
Persze ha az egyazonos tartalmú sms-ek ismétlődnek, akkor azt tényleg zokon lehet venni. Esetleges fizetési nehézség esetén válasz sms-ben lehet némi türelmet kérni, bár azt nem kötelező megadni, mert a fizetésre kötelezett akár a saját kárára is köteles a teljesítésnek időben és hiánytalanul eleget tenni.
A beérkező sms-eket egyébként akár olvasás nélkül is automatice ki lehet gyomlálni, az esetleges rosszaakaró (= zavaró) telefonhívását blokkolni.
Monalisa
laikus hozzászóló
És mi lenne, ha befizetné? Nem az lenne a legegyszerűbb megoldás? (bocs) :D
A zaklató soha nem úgy éli meg, hogy ő zaklatná a másikat, szóval ebből nem lehet kiindulni.
Szeretnék segítséget kérni az ügyemben hátha tudna valaki tapasztalatot cserélni velem.
Az "ügyem" röviden a következő:
8 éve tart hogy anyukám megbetegedett, mániás depresszióval kezdődött, ma már üldözési mániába csapott át.
20 évesen elköltöztem otthonról saját lakásomba, onnan az életem a mélypontra sülyedt.Anyukám, nem hagy szó szerint élni.( többször elvert, zaklat telefonon, munkahelyemen hivogat, ebből kifolyóan munkahelyeket cseréltem, testileg-lelkileg zaklat, és bántalamaz, trauma ügyeleten kötöttem ki, és mivel 8 napon belüli sérülést szenvedtem el, ezért papírt sem ítak róla, rendőrségen jártam azt mondták több eset, és "véres" eset kell ahhoz hogy lépni tudjanak.)
mindent kipróbáltam már, ami létezik, orvosi segítség, gyámhatóság...édesapám nem hajlandó lépni ez ügyben.
mit lehet ez ügyben tenni?
Kérek mindenkit aki tud segítsen, a mai napon közel 100 hívásom volt anyukámtól.
Még az egyszerűbb mobiltelefonokon is beállítható perc pillanat alatt a "rosszakaró" telefonszámok kizárása.
Rendben van ezt tudom, de mi van akkor ha relytett számról hív, s bárki lehet az, és a másik személyt is ezzel kizárom, és attól független, még megjelenik személyesen zaklatni az ajtómban.
Akkor a telefontémát kitárgyaltuk, illetőleg új telefonszámot kell kérni/használni - legalább is átmeneti időre.
Az ajtóból meg elzavarni, mi mást lehetne tenni. Vagy a sokadik eset után feljelentést lehet tenni a rendőrségen., "az" eset mínősítését majd ők megoldják, azon nem kell külön a fejedet törni.
Amúgy pár száz forintért kukucskálót fúrni az ajtóra, illetve 20 ezer forint körüli összegért lehet kapni mini ipari kamerát és hozzávaló belső monitort - így akárkinek nem kell ajtót nyitni.
A rendőrségen a feljelentést megteszem, csak senki nem fog egy lépést se tenni.
A kamera felszerelése jó ötlet, mivel talán azt is fel tudom használni a rendőrségen.
A telefonszámom, kb 10x volt már cserélve.
Mindenféle ürügyel, illetve sajnáltatással megtudja.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02