Kiengednek-e az országból, ha...


Benedek # 2004.04.06. 09:12

"Akit végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek,a büntetés kitöltéséig nem utazhat külföldre (1998. évi XII. tv. 16.§ /1/ bek. d./ pont/."

"Ez az elmélet. Gyakorlatban szerintem a személyi igazolvánnyal történő utazást nem tudják kiszűrni"

Mi törtenik a csatlakozas utan amikor mindenki szemelyivel utazik? Minden feltetelesen szabadult gond nelkul utazhat a tagallamokba?
Van erre valahol uj törveny?

Benedek

krisz # 2003.12.10. 21:32

"Mivel a feltételes szabadság tartama alatt a büntetés nincs kitöltve, ezért az alatt sem. Annak a legrövidebb tartama azaonban 1 év. Tehát az utazási tilalom a példában 9 hó + 1 év."

Tehát ilyenkor ha 12 hónap börtönből 9 hónap után feltételesen szabadságra bocsátják, 3 hónap után még nem telik le a büntetés csak egy év múlva?


krisz

Nick Name # 2003.12.10. 19:42

Akit végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek,a büntetés kitöltéséig nem utazhat külföldre (1998. évi XII. tv. 16.§ /1/ bek. d./ pont/.

Mivel a feltételes szabadság tartama alatt a büntetés nincs kitöltve, ezért az alatt sem. Annak a legrövidebb tartama azaonban 1 év. Tehát az utazási tilalom a példában 9 hó + 1 év.

Ez az elmélet. Gyakorlatban szerintem a személyi igazolvánnyal történő utazást nem tudják kiszűrni.


Nick Name

krisz # 2003.12.10. 17:01

Ha valaki 12 hónap letöltendő börtön büntetést kap (de mielőtt bevonul nem vonják be az útlevelét, viszont az érvényessége lejár amíg benn van), 9 hónap kitöltése után kedvezménnyel szabadul, a fennmaradó három hónap alatt nem is tudja meghosszabbíttatni az útlevelét? Ha már az új típusú személyi igazolványa van azzal sem tud addig (3 hónapig) külfölre utazni (persze ahová elfogadják azt)?


krisz

Okoskatörp # 2003.12.09. 09:01

"Egyébként akinek érvényes útiokmánya van, annak kiléptetését nem lehet megtagadni. "

Azért ez nem egészen így van. A határregisztrációs rendszer (meg majd a SIS, Schengen Insformation System) lényege éppen az, hogy kiszűrjék a körözött személyeket, akik nyilván érvényes útiokmánnyal akarnak lelépni. Lásd Rejtő E. Tibor esete...

Bongo esetében nyilván nem erről van szó. Nem tudom, ki vitte perre a dolgot a MÁV-val, de a peres felek valamelyikének meg nem jelenése a tárgyalás elmulasztásának minősül, s legfeljebb peche lesz...

Bongo! Itt a törvény:
1998. évi XII. törvény a külföldre utazásról

III. Fejezet
Külföldre utazást korlátozó rendelkezések
16. § (1) A 18. §-ban foglalt kivétellel nem utazhat külföldre,
a)

  1. aki a büntetőeljárás keretében előzetes letartóztatásban, őrizetben, kiadatási őrizetben, kiadatási letartóztatásban van, illetőleg ideiglenes kényszergyógykezelés alatt áll;
  2. aki lakhelyelhagyási tilalom, házi őrizet vagy úti okmány elvételének hatálya alatt áll;
  3. akit végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek, büntetésének kitöltéséig vagy végrehajthatósága megszűnéséig, illetőleg akinek a bíróság a kényszergyógykezelését rendelte el, a kényszergyógykezelés tartama alatt;
  4. akinek jogerős határozattal megállapított - legalább 10 millió forint összegű - adóhiányból vagy vámhiányból, avagy bevallani elmulasztott járulékból, illetve hozzájárulásból származó tartozása áll fenn, a tartozás megfizetéséig vagy arra a (3) bekezdés szerint kezdeményezésre jogosult szerv által elfogadott biztosíték nyújtásáig;
  5. akinek úti okmánya elvételét háromévi vagy ennél súlyosabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt indult büntetőeljárás keretében elrendelték.

(2) Az (1) bekezdés e) pontjában foglalt rendelkezés alkalmazásában nem tekinthető jogerősnek a hiányt, a járulék vagy hozzájárulás bevallásának elmulasztását megállapító határozat, ha a bírósági felülvizsgálat megindítására nyitva álló határidő még nem telt el, illetőleg a határozat felülvizsgálatára irányuló bírósági eljárás jogerősen nem zárult le.
(3) Az (1) bekezdés e) pontja esetén a külföldre utazás korlátozását az adóhatóság, a vámhatóság, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, továbbá az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság igazgatási szerve kezdeményezheti.
17. § A fegyveres szervek hivatásos állományú tagja, továbbá a katonai szolgálati kötelezettség alapján szolgálatot teljesítő személy és a besorozott hadköteles külföldre utazása esetén a rájuk vonatkozó törvények rendelkezéseit is alkalmazni kell.
18. § (1) A 16. § (1) bekezdésének d) és e) pontjában meghatározott korlátozás hatálya alatt álló állampolgár kérelmére az útlevélhatóság különös méltánylást érdemlő okból meghatározott időtartamú külföldre utazást engedélyezhet. Az utazás engedélyezéséhez a 16. § (1) bekezdésének b)-c) és f) pontjában foglalt esetben a vádirat benyújtásáig az ügyész, azt követően a bíróság, d) pontja esetében a büntetés-végrehajtási bíró, az e) pont esetében pedig a 16. § (3) bekezdésében meghatározott szerv hozzájárulása szükséges.
(2) Az útlevél hatóság külön törvényben meghatározott kötelezettség teljesítése érdekében a korlátozás hatálya alatt álló állampolgár részére az útlevelet hivatalból is kiadhatja.
19. § (1) Az útlevél hatóság az úti okmány kiadását megtagadja vagy az úti okmányt visszavonja, ha

  1. a 16. § (1) bekezdése alapján külföldre utazást korlátozó rendelkezés áll fenn;
  2. azt jogosulatlanul használták fel vagy meghamisították;
  3. az állampolgár az arra való jogosultság megszűnését követően az úti okmányt nem adta le.

(2) Az útlevél hatóság a külföldön élő állampolgár részére a visszavont útlevelet kiadja, ha a büntetőeljárás során az ügyész vagy a bíróság által megállapított biztosítékot letétbe helyezték.
(3) A kiskorú úti okmányát vissza kell vonni, ha azt

  1. bármelyik szülő azért kéri, mert az úti okmány kiadásához való hozzájárulását visszavonta;
  2. a szülői felügyeleti jog gyakorlására jogosult szülő azért kéri, mert a másik szülő - akinek a szülői felügyeleti joga megszűnt vagy szünetel - a kiskorú úti okmányát a felügyeleti jog szünetelése alatt vagy megszűnését követően nem adta át.

(4) Az őrizetbe vétel elrendelése esetén az úti okmányt el kell venni. Ha az őrizetbe vétel úgy szűnt meg, hogy az ügyész, illetőleg a bíróság előzetes letartóztatást, ideiglenes kényszergyógykezelést, lakhelyelhagyási tilalmat, vagy a büntetőeljárási törvény alapján az úti okmány elvételét nem rendelte el, az úti okmányt vissza kell adni.
20. § Érvénytelen az úti okmány, ha

  1. a személyazonosság megállapítására alkalmatlan, betelt, megrongálódott vagy meghamisították;
  2. az útlevél hatóság visszavonta;
  3. azt nem az arra jogosult használja fel;
  4. érvényességi ideje lejárt;
  5. a használatára jogosult meghalt.
the big cat # 2003.12.03. 19:05

Ha a neten megtalálhatók lennének a törvények, akkor miből élnének a jogtárak kiadói...?
A könyvtárakban mindenhol rendelkezésre állnak a közlönyök, ám ember legyen a talpán, aki ki tudja azokból szambázni egy jogszabály hatályos szövegét.

A közlekedési birság szabálysértési ügy, a MÁV tartozás viszont polgári peres ügy. Polgári perese eljárás miatt senkinek nem vonhatják be az útlevelét, de szerintem szabálysértés miatt sem teszik meg.

Egyébként akinek érvényes útiokmánya van, annak kiléptetését nem lehet megtagadni.

bongo # 2003.12.03. 14:05

...valakinek peres ügye van, pl. közlekedési bírság be nem fizetése vagy más jellegű perek ( pl. perre vitt MÁV tartozás...)?

Vagy ezek polgári peres ügynek számítanak, s csak büntetőjogi per esetén tartanak vissza?

és amúgy neten megtalálhatóak valahol a törvények?

kösz: bongo