mobiltelefon függetlenítés


Doggystyle # 2004.03.09. 16:09

és hol van ez a téma?

Doggystyle # 2004.03.09. 16:03

Kedves Doggystyle!

Kérem a kérdést tegye fel egy témába vágó topikban, másoktól pedig azt kérem, hogy itt ne válaszoljanak erre a kérdésre. Tartsuk tisztán a fórumot.

Sz.K.

[„Szevasztok! Egy nagy problémám lenne.
Elkaptak az ellenőrök egy hamis bérlettel(tudjátok a dezodorral lefújom módszer). Mondták, hogy feljelentést tesznek, beidéznek a bíróságra meg minden. Ha ez tényleg így van és így történik, akkor milyen büntetést szabhatnak ki rám, ha egyáltalán eljárás indul? Segítségeteket előre is Köszönöm.
”]

djuice # 2004.03.09. 15:02

Sziasztok!
Szeretnék annyit hozzátenni a témához, hogy van egy olyan lehetőség is, miszerint nem töröl, vagy módosít a programon hanem hozzáad pluszban egy kódot amivel lehet más szolgáltató kártyájával is használni. Ez már külföldön elfogadott dolog. Itt van pár link azokról a hivatalos weboldalakról ahól ingyenesen lehet ezekhez a kódokhoz hozzájutni (ez itt törvényes)
http://www.trycktill.com/…biledct3.asp

és

http://www.uniquephones.com/unlock/

Ezt csak azért tettem fel, hogy megkérdezhessem. Ha a fenti weboldalak valamelyikének segítségével végzek el egy "műtétet" a telefonomon az bűncselekménynek számít?

Előre is köszönöm a válaszaitokat.

Leiterjakab # 2004.03.03. 20:26

Mostanában egyre ritkábban...
Igyekeszem megnézni majd.


Leiterjakab

Béres-Deák Attila # 2004.03.03. 20:25

Olvasol napi lapokat?


attika

Leiterjakab # 2004.03.03. 20:19

Mert mit módosítottak?


Leiterjakab

Béres-Deák Attila # 2004.03.03. 19:59

Nem kell JAKI! A műszaki része világos, csak a jogi része volt hoályos ezidáig. Azt vettem észre, hogy a "NAGYOK" által kifüggesztett baromságokra a jogilag értelmesek is ugranak és behódolnak.
JAVASLOM! Nézzétek meg a két nagy obil szolgáltató napokban közzétett ÁSZF módosításait. Megdöbbentő. Én úgy tanultam, hogy ilyenkor felléphet "actio popularis"-sal miniszter , érdekvédő, Atyaúristen. Kiváncsi vagyok ki lép fel. Egyáltalán Kollégák! Szerintetek i a hiba bennük?


attika

Leiterjakab # 2004.03.03. 18:53

Azt hiszem nem ártana, ha kirendelnénk ide a fórumra egy igazságügyi műszaki szakértőt! Ki fogja letétbe helyezni a várható költségeket?:-))


Leiterjakab

Béres-Deák Attila # 2004.03.03. 18:34

"Nem ér fekáliát sem!" Ez nem helytálló , hanem a kolléga rossz nyomon járt . Ezért nem szabad bántai. Tanulság legyen neki, hogy egy témát, ha közzé tesz, akkor sokszor körbe kell járni és megfontoltan kell véleményt nyilvánítani. Ugyanis csak apró szépséghibája van az okfejtésének. " A MÁSIK RENDSZERBE TÖRTÉNIK A BELÉPÉS:"


attika

Béres-Deák Attila # 2004.03.03. 18:34

"Nem ér fekáliát sem!" Ez nem helytálló , hanem a kolléga rossz nyomon járt . Ezért nem szabad bántai. Tanulság legyen neki, hogy egy témát, ha közzé tesz, akkor sokszor körbe kell járni és megfontoltan kell véleményt nyilvánítani. Ugyanis csak apró szépséghibája van az okfejtésének. " A MÁSIK RENDSZERBE TÖRTÉNIK A BELÉPÉS:"


attika

Béres-Deák Attila # 2004.03.03. 18:33

"Nem ér fekáliát sem!" Ez nem helytálló , hanem a kolléga rossz nyomon járt . Ezért nem szabad bántai. Tanulság legyen neki, hogy egy témát, ha közzé tesz, akkor sokszor körbe kell járni és megfontoltan kell véleményt nyilvánítani. Ugyanis csak apró szépséghibája van az okfejtésének. " A MÁSIK RENDSZERBE TÖRTÉNIK A BELÉPÉS:"


attika

the big cat # 2004.02.23. 16:38

Érdekelne, miért szegi meg a szerződési feltételeket az, aki függetlenít. kizártnak tartom, hogy a szerződésben az szerepelne, hogy kizárólag azzal a készülékkel teljesítheti a vállalt előfizeési időszakot. A prepaidnél már lehet más a helyzet, de ha van is iylen kikötés, az szerintem semmis kell, hogy legyen, hiszen a nem a készülék, ahnem vonal vagy az azon való beszélgetés számít.

Az pedig, hogy a szolgáltatók miért vezetik félre az embereket világos, nem? A tájékozatlanokat megtévesztik, ezzel célt érnek. Undorító, de ez van. hazudni még épp nem bűncselekmény. csak gondolj bele, mennyi mindent összehazudnak. A hipermarketek jognak álcázott tájékoztatói arról mit tehetnek meg a vásárlóval, hogy ellenőrizzék nem lop-e, vagy a BSA már-már hatóság színlelését súroló levelei, nem beszélve arról, hogy a munkáltatók hoygan ejtik nap mint nap át a munakvállókat jogaikat illetően. És nincs apelláta, jog nem ismeretére nem lehet hivatkozni.

Mr Ness # 2004.02.23. 11:51

Elég furcsa, hogyha nem bűncselekmény, akkor miért lehet, hogy a szolgáltatók félrevezetik az embereket vele?
Amúgy nem is kell a sw-t módosítani (felülírni), mert pl. az Ericsson telókon csak be kell billentyzűzni az NCK kódot és már kész is. A Nokiákon meg IMEI-ből kiszámítható, számítógép nélkül is.

De aki függetlenít, az mindenképp megszegi a szerződési feltételeket, így polgári pert lehet ellene indítani, nem?

Ha ez tényleg nem bűncselekmény, akkor a jogifórum dokumentumai közt az erről szóló írás szart sem ér?

Zoltán György # 2004.02.21. 09:01

Bocsi! Csak érdekességként, idetennéd azt az ítéletet? Hol islehet letölteni????

Béres-Deák Attila # 2004.02.17. 21:43

Az eljáró tanács felmentette a vádlottat, mert nem követett el bcs-t. Ezért is csodálom, hogy a Bubó által említett szöveg ott fityeg a WESTEL boltokban.


attika

Bubó # 2004.02.17. 21:07

Gratulálok Attila!
Találtál, de ne süllyedjen el, lész szíves kicsit avass bele a részletekbe is! Kösz.
Üdv.

the big cat # 2004.02.17. 21:05

Szerintem sem bűncselekmény. És hiredetik is. A neten százfelé.

Nem bűncselekmény, mivel te veszel egy teelfont kereskedelmi forgalomban, amibe a telefontársaság beletesz egy szoftvert, ami azt kizárja más hálózatokból. Csakhogy, semmi sem tiltja a kód oldását, még előfizetés esetében sem, sőt maga a telefontársaság, (pl. westel) is örömmel kikódolja neked, csak 10000 Ft-ért. te törlölsz egy szoftvert, amire nincs szükséged. Ez sokkal szembetűnőbb, ha előfizetésés vonalról beszélünk, ott a szerződésben vállaod a két évet, vagy akármennyit, de nem azt, hogy azzal a készülékkel fogsz két évet beszélni.

Ha a telefontársaság úgy gondolja, hogy a prepaid előfizetőket is magához akarja kötni, akkor ilyen feltétellel kellene eladni, persze a kutya nem venné, mert azzal a prepaid jelleg nagyrésze elveszne.

A készülék a tiéd, a szofver talán nem, de kit érdekel, hiszen úgyse kell neked, arra meg senki az ég világon nem kötelezhet hogy a saját tulajdonodat korlátozásmentesítsd, ha az egyéb polgári jogi kötelezettségeidnek eleget tettél, azza a készüléket kifizetted, a vállat beszélgetést lebeszélted. De alapvetően ez nem készülék, hanem vonalfüggő.

Ez sima parasztvakítás a westel részéről.

Béres-Deák Attila # 2004.02.17. 19:49

Nem bűncselekmény. Láttam felmentő ítáletet. Beeee!


attika

Béres-Deák Attila # 2004.02.13. 03:30

Azért csak az (1) és (2) . bekezdéseket idéztem, mert Te is ezeket hivatkoztad, hogy a Westelnél ezek vannak kiírva. Én nem védem a "kikódolókat", csak a jogi véleményemet írtam le. Ezzel kapcsolatos BH-val még nem találoztam. Egy jogerős ítéletre én is kíváncsi vagyok, de szerintem nem igen van.


attika

Bubó # 2004.02.12. 21:43

Kedves Attila!
A törvény szöveget pontosan idézted, bár szerintem még a (3) és (4) bekezdés is ide tartozik.
Nem tudom, a számítástechnika területén is ugyanolyan járatos vagy-e, mint a jogban. Engem, mindenesetre nem győztél meg.
Szerintem, alapvető tévedés az, hogy a köznyelv „kikódolásnak” nevezi azt a cselekményt, ami a valóságban a számítástechnikai rendszerben tárolt adat jogosulatlan megváltoztatása, törlése.
Miután ezt a dolgot a „kikódolók” anyagi haszonszerzés céljából követik el, ezért megvalósul a (3) bekezdésben meghatározott bűncselekmény is, ami akár 10 év szabadságvesztéssel is büntethető, a (4) bek. szerint.
Õk tudják, hogy a tilosban járnak, nem is hirdetik a szolgáltatásukat, pedig volna rá bőven fizetőképes kereslet. Vagy talán találkoztál már ilyen hirdetéssel?
Persze lényeges kérdés, hogy okoznak-e ezzel a cselekménnyel kárt a Westelnek?
Köztudott, hogy a mobilszolgáltatók a kártyafüggetlen telefon áránál lényegesen olcsóbban, árkedvezménnyel, és hűségnyilatkozat ellenében adják ezeket a mobilokat, annak reményében, hogy a törvénytisztelő ügyfél 1 vagy 2 évig az ő szolgáltatásukat veszi igénybe.
Ezzel szemben az ügyfél – a legelső dominó kártya lebeszélése után – belerakja a pannonos sim-kártyáját a saját készülékébe, de az így nem működik, ezért kikódoltatja. A tévedése a palinak az, hogy csak a készülék az övé, de a program az nem!
A készüléket, a hardvert – a szerződés korlátain belül – szabadon használhatod, rendelkezhetsz vele, azonban a hálózatfüggetlenítés ebbe nem fér bele. A szolgáltatóknak súlyos anyagi érdeke fűződik hozzá, hogy betartsd a szerződést, viszont a szoftvert másként nem, csak büntetőjogi eszközökkel lehet megvédeni.
Elnézést kérek, ha egy kicsit hosszú voltam.
Kíváncsi lennék olyanok véleményére is, akik már bírósági szakban is találkoztak hasonló esettel.
Üdv.

Béres-Deák Attila # 2004.02.12. 19:08

Bubó!
Magyarországon egy cselekményről, hogy bűncselekmény csak törvény -jelesen a Btk. - mondhatja ki. A törvényeket pedig még nem a WESTEL RT. hanem az országgyűlés hozza. Az idézett tv-i tényállás:300/C. § (1) Aki számítástechnikai rendszerbe a számítástechnikai rendszer védelmét szolgáló intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve, illetôleg azt megsértve bent marad, vétséget követ el, és egy évig terjedô szabadságvesztéssel, közérdekû munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendô.
(2) Aki

  1. számítástechnikai rendszerben tárolt, feldolgozott, kezelt vagy továbbított adatot jogosulatlanul megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz,
  2. adat bevitelével, továbbításával, megváltoztatásával, törlésével, illetôleg egyéb mûvelet végzésével a számítástechnikai rendszer mûködését jogosulatlanul akadályozza, vétséget követ el, és két évig terjedô szabadságvesztéssel, közérdekû munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendô.

Namár most: egy westeles kódolású telefonnal belép a Panonba, akkor nem jogtalan, mert a P. azt mondja "Gyere bátran, mert mától nekem perkázol! A kód az védelmet szolgál, tehát csak az (1) bek. jöhetne szóba, de ott csak a jogosulatlan belépés, vagy jogosultság túllépés a büntetendő.


attika

Bubó # 2004.02.10. 18:50

A szöveg:
A készülék csak Westwl előfizetői kártyával használható!
Aki a készülékbe programozott SIM-Lock kódot módosítja, illetve abban közreműködik, szoftverbűncselekményt követ el, amely a Btk. 300/C § (1-2) rendelkezései alapján 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetentő.
Üdv.

Mr Ness # 2004.02.10. 15:15

Ma elsétáltam egy Westel üzlet előtt és ki volt téve egy tábla az ajtaján, hogy aki a Sim lockot módosítja, szoftverrel való visszaélést követ el, ami bűncselekmény, stb..

Béres-Deák Attila # 2004.02.06. 21:12

Elolvastam. Engem nem győzött meg. Továbbra is fenntartom azon véleményemet, hogy nem büncselekmény. Ha a rendőrség vizsgálódik nem biztos , hogy fennáll a gyanu. Lehet előzetes adatgyűjtés is. Lehet taktika is. Látjátok, hogy takker barátunk is egyből megnyílt, pedig abban sem lehet biztos, hogy tényleg rendőrrel beszélt.


attika

Bubó # 2004.02.06. 19:06

Ha a rendőrség vizsgálódik, valószínűleg fenáll a bűncselekmény gyanúja.
Nem tudom, hogy az 1978. évi IV. tv 300/C vagy 300/E § alapján nem bűncselekménynek minősül-e a mobiltelefon "kifüggetlenítése", figyelembe véve a 300/F § értelmező rendelkezését?