Oktatatási díj

asdas1 # 2009.06.22. 15:40

Tisztelt ügyvéd úr
A mai napon kaptam egy levelet egy behajtó cégtől, amiben felszólítanak az elmaradt tanulmányi díj kifizetéséről. A felszólítás végülis jogos, mert a tanulmányi szerződésben fel van tüntetve, hogy abban az esetben ha meg kívánom szüntetni a szerződést akkor ezt írásos formában rögzíteni kell. A tanulmányaimat elhalasztottam, de ezt csak telefonon jeleztem, még a vizsga időszak kitűzése előtt, családi okokból, és abban maradtam a hölgyel, hogy a következő vizsgaidőre jelentkezni szeretnék. Azóta eltelt 1 év és nem kaptam semmilyen felszólítást sem vizsgaidőszakkal, semmilyen más üggyel kapcsolatban. A családi problémám nem oldódott meg, azóta született egy kisbabám is aki 4 hónapos, és a mostani pénzügyi helyzetre való tekintettel szándékomban állt a szerződést felmondani, de ez még nem történt meg. Lehet ezt a helyzetet valahogy orvosolni, és ne keljen kifizessem a fennmaradt összeget? A tanfolyam 1 éves volt, és ebből én talán 4-5 órán voltam bent, ezt a jelenléti íveken is meg lehet nézni szerintem!
Mellékelem a Tanulmányi szerződés azon részét ami a szerződés felbontásával kapcsolatos:

1. a tanfolyamról történő kimaradás szándéka esetén a szerződés felbontására irányuló írásos kérelmet nyújt be az EFEB Felnőttképzési Központ Kft. Ügyvezető igazgatója felé- személyesen az ügyfélszolgálati irodában, vagy postai úton ajánlott tértivevényes levélben az intézmény címére.
  2. a tanfolyamról való kimaradás esetén a kérelem a kézhezvételtől számított időarányos képzési díjat, valamint a hátralévő időszakra eső képzési díj 50%-át meg kell megfizetnie.

Az elmaradt összeget amúgy június 25.-ig be kéne fizessem, de amennyiben ezt lehet meg szeretném úszni. Mi történhet akkor, ha azt mondom, hogy nem kaptam meg a levelet, elvégre egy normál levélként volt feladva, és nem ajánlott levélként. Megcsinálhatom azt, hogy most jelzem az oktatási központ felé a felmondási szándékom, elvégre szándékomban állt csak az időzítés nem volt megfelelő…

Köszönöm szépen előre is a segítségét!
Tisztelettel

gyula1981 # 2009.07.08. 08:05

Tisztelt Szakértők!

Az én problémám is az EFEB-bel kapcsolatos, ebben kérném a segítségüket!

Barátnőm jelentkezett 2008. december 6-án induló tanfolyamra az EFEB-nél. Az interneten a tájékoztatóban azt olvasni, hogy 2 féléves a tanfolyam és három hetente szombaton van a távoktatás, ami jól is jött volna, hiszen vidékiek vagyunk, 1,5-2 órába telik oda eljutni tőlünk.

2008. december 6-án a helyszínen mondták el, hogy a 2 félév valójában 3 és a három hetente szombati oktatás valójában össze-vissza, hol egymást követő szombatokon van az oktatás, hol 1 hónapig semmi (és nem iskolai szünet idejében). Persze barátnőm aláírta a szerződést, mivel ha már ott van, akkor kezdje el, majd összehozzuk valahogy.

Időközben úgy alakult, hogy ki kell lépnie, mivel nem tudjuk fizetni a részleteket.

A tanulmányi szerződésben az van, hogy:
"Kilépés esetén a KÉPZÉSI DÍJ 50%-át meg kell fizetni."

A képzési díj áll egy tanfolyamdíjból és egy OKJ-s vizsgadíjból, mely a szerződés köveketző oldalán áll.

Időben kilépett barátnőm, írt is nekik e-mailt, el is fogadták, ám azt akarják, hogy az OKJ-s vizsgadíj felét is fizessük ki, mivel az is a képzési díj része.

Úgy tudom, hogy nekik egy fillérbe sem került barátnőm, mivel időben kilépett, még nem jelentkeztették vizsgázni, mivel a kilépés 2009. márciusában volt, a vizsgára jelentkezést pedig 2010. február 15-ig kell megtenniük, úgyhogy közeltávolban sem volt még az az idő, hogy jelentkeztessék a vizsgára.
Úgy tudom, hogy ebből kifolyólag nem is kérhetik el az OKJ-s vizsgadíjat, mivel - mint írtam - nekik egy forintjukba sem került.

Természetesen a tandíjból fennmaradó rész felét kifizetnénk, mivel azt jogosnak tartjuk.

Kérdésem, hogy van-e rá mód, hogy ne fizessük ki az OKJ-s vizsgadíj felét (csak a tandíj fennmaradó részének a felét), ha igen, akkor ezt jogszabállyal vagy törvénnyel alá tudom-e tamásztani, hogy miért nem kérhetik el?

Köszönöm a segítségeket!!!!!!