Folyószámláról utalás


the big cat # 2004.04.08. 15:46

A banki utalást is a határnapon kell indítani, és nem egy nappal előtte, ha a kötelezett magánszemély.

És a posati csekket is vagy öt nappal korábban kell feladni, ha a kötelezett és a jogosult is gazdálkodó szervezet.

the big cat # 2004.04.08. 15:44

Kedves Bubó, ez egy ócska trükk az OTP-től, hogy egy napig a pénzed használja. Mivel a bankközi elszámolórendszer csak 16:00 óráig fogad aznapi értéknappal utalásokat ezért kizárt, hogy az OTP 18:00 óráig fogadjon aznapi értéknappal. Az OTP kitétele csak azt jelenti, hogy téged beterhelnek aznappal, de csak a következő nap fogják elutalni, így egy nappal kevesebb időre fogsz kamatot kapni.

Az OTP jó szokásához híven teljes kétségben hagy bennünket az irányban, hogy vajon mi lesz az értéknapja az átutalásnak, mindössze egy egy a neten nem található hirdetményre hivatkozik a "pénzforgalom lebonyolításról."

Viszont itt kiderül, hogy "általában a következő napon teljesül". http://www.otpbank.hu/…1020001.html?sid=

Feltételezem, hogy mivel VIBER-t is csak 14:30-ig fogadnak el, így normál átutalást talán még eddig se.

Más bankok tisztességesebben járnak el. A határidőn kívül befogadott átutalást következő értéknapi terhelésűre módosítják.

Bubó # 2004.04.08. 12:34

Kedves Emese33 és The Big Cat!

Köszönöm segítő szándékotokat és jóindulatú segítségeteket hozzászólásommal kapcsolatban a „folyószámláról utalás” témában.
A kérdés feltevője - zsuvi - pontos tájékoztatása érdekében megadom a következő címet, ahol az általam már két éve használt OTPdirekt internetes szolgáltatás Üzletszabályzata idevonatkozó pontját bárki megtekintheti.

http://www.otpbank.hu/…0000000.html?sid=

A III. Általános szerződési feltételek 8. pont első mondata az alábbi:

Az OTP HáziB@NK és az OTPdirekt WAP minden nap 0-24 óráig elérhető. A Szerződő fél bankszámláira vonatkozó megbízások - ide nem értve a Kártyafedezet biztosítására végzett tranzakciók - tárgynapi teljesítéséből az OTP Bank Rt. a rá háruló feladatok végrehajtását banki munkanapokon hétfőtől-csütörtökig 7:45-től 18 óráig, pénteken 17 óráig aznapi teljesítésként kezeli, de ez az időszak hosszabb is lehet.

Úgy látom, a további vitát érdemes befejeznem, nem várhatom el kedves Emese, hogy az általad nem kedvelt bank szolgáltatásaival tisztában legyél.

Üdv.

emese33 # 2004.04.07. 20:13

Kedves Bubó, valóban nem veszem igénybe az OTP szolgáltatásait mert egy vacak bank és drága is. Raiffeisen internetes bankot használok magáncélra, munkahelyemen meg másokat.
Big catnak igaza van Bubó, este hatkor te már nem fogsz aznapit utalni. Persze kérhetsz VIBER-t :-)

Kedves BIg Cat, arra nem tudsz magyarázatot adni, hogy a postai csekk befizetése miért aznapi teljesítés, hiába ér oda 5 nap múlva és a banki utalást meg egy nappal előtte kell indítani. Ezt soroltam a pénzügyi etika körébe, szokvány, hagyomány, ahogy tetszik, nem logikus de így maradt.

the big cat # 2004.04.07. 09:14

Kedves Bubó! Az internetes és telefonos megbízásokat ugyna abankok 24 órában fogadják, de egy bizonyos általuk meghatározott időpont után (ált. 14-16 óra) már csak következő napi értéknappal fogadják el, és ha te ezt így adod be, akkor bizony késedelembe esel.

A banki nyitvatartási idő pedig megint csak nem az aznapi értéknappal elfogadott megbízások határideje. Ha jól veszem ki akkor ez az OTP-nél a 14:30-ig beérkezett átutalásokat jelenti. (Természetesen a más banknál vezetett számlára való átutalásról van szó)

Bubó # 2004.04.07. 08:18

Kedves Emese33!

MAgánügyfélként egy banknak aznapra nemigen adhatsz megbízást már délután.” (idézet Tőled)

Akkor Te biztosan nem veszed igénybe az OTPdirekt Internetes szolgáltatást!

A szolgáltatás minden nap 0-24 óráig elérhető, de a tranzakciós szolgáltatások (pl. átutalás, betétlekötés) csak "nyitvatartási időben" működnek on-line módon.
A nyitvatartási idő: banki munkanapokon hétfőtől csütörtökig 7.45 - 18 óra között, pénteken 7.45 - 17 óra között.

Az internettel nemcsak a világ tágul ki előtted, hanem a banki nyitvatartási idő is!

Bár ez nem a reklám helye, csupán a pontosság kedvéért írtam ki az adatokat a házibank-szerződésemből.

Üdv.

the big cat # 2004.04.07. 05:31

Ha figyelmesen tanulmányozod az én hozzászólásomat, akkor a következőket találod benne:

  1. "ha a kötelezett magánfél, akkor a teljesítés akkor számít időben.." A lényeg a magánfél. Amit írtam magánszemélyekre vonatkozik. Mert azt kérdezték. Gazdálkodó szervezetk között a beérkezés számít a teljesítésnek, de ez itt nem volt kérdés. (Pl. Az ÁFÁ-t a cégnek egy-két nappal előtte kell átutalni, hogy ne essen késedelembe, de az SZJA-t március 21-én éjfél előtt egy perccel még be lehet fizetni a postán)
  2. "Az értéknap elfogadás miatti felelősség a kötelezetett terheli." Ez meg ugye azt jelenti, a többivel együtt amit írtam, hogy a feladó felellőssége, hogy a bankja aznapi értéknappal elfogadja-e az utalást. Úgyhogy ez nem csak pénzügyi etika, hanem jogszabály is, és ráadásul én már pontosan le is írtam, míg te ismétlés mellett még roszs információval is adsz.
emese33 # 2004.04.06. 20:55

Jogi szempontból! Én pénzügyes vagyok így nemtudom, mikor keletkezett az a törvény, úgy 3-4 éve lehet, hogy nem az utalás, hanem a megérkezés, azaz a teljesítés napja számít. Mit jelent ez? Pl. ha egy cég adót utal, a határnap 12-e és 12-re kell megérkezni a pénznek, azaz egy munkanappal előtte kell elutalnia. Ha figyelmesen tanulmányozol egy banki szerződést, abban is ezt találod. Csekken akár este 8-kor fizethetsz a postán és akkor aznapi. MAgánügyfélként egy banknak aznapra nemigen adhatsz megbízást már délután. Kössél csak egy valódi hitelkártya vagy bevásárló kártya szerződést és utalj aznap, rádvernek 45 napi kamatot! A Díjbeszedő a szaros kis 69 forintját akarja beszedni egy nap késésért. Utaláskor a pénz mindig a következő munkanapon odaér és a pontos indításért TE felelsz. Ez a pénzügyi etika.

the big cat # 2004.04.06. 16:22

Így van.

zsuvi # 2004.04.06. 08:18

Köszönöm a válaszotokat.

Összegzés:
Tehát mindegy, hogy postán csekken fizetem vagy banki időben utalom a határidő napján. Jogi szempontból részemről teljesítettem a kötelezettségem, bármelyik fizetési módot választottam.
Üdv.:
Zsuvi

the big cat # 2004.04.06. 05:22

Bankja válogatja, hogy bizonyos napon miylen időpontig fogad el aznapi értéknappal utalást. De a főszabály szerint, ha a kötelezett magánfél, akkor a teljesítés akkor számít időben megtettnek, ha a teljesítést a határnapon megteszi, azaz, a határnapon átutalja, postán befizeti, vagy kézpénzben maga fizeti be a jogosult pénztárába. Az értéknap elfogadás miatti felelősség a kötelezetett terheli.

Nem tudom, miért állított ilyet az ügyintéző, de állítása nyilvánvaló hazugság, mert az átutalás a következő banki napon mindenképpen odaér (ha nem, akkor már valamelyik bank hibázott), a PEK csekkek pedig öt-nyolc napig utaznak a rendszerben. lehet, hogy csak egyszerűn nincs tisztában azzal, hogy a pénz hozzájuk való beérkezése és a vevőszámlán való jóváírás között is idő telik el, a legtöbb szolgáltónál akár 5-10 nap is.

Az aznapi értéknapos utalásról való lecsúszást elkerülendő célszerű előre értéknapos utalást csinálni. Azaz amikor a számlát megkapod aznap a banknak az inteneten megadod a megbízást, hogy majd a határnapon teljesítsen. Így az is kizárva, hogy elfelejtesz véletlenül egy számlát.

Bubó # 2004.04.05. 21:17

Elektronikus számlámról én is hasonlóan, az interneten keresztül szoktam átutalgatni.
A tájékoztatásuk szerint a 18 óráig indított átutalásokat még azon a napon, a 18 után indított átutalásokat pedig a köv. banki napon, nyitáskor utalják.
Beszéltem már szolgáltatóval is, aki azt mondta, tele van a hócipőjük az internetes átutalásokkal, később kerül a bankszámlájukra a pénz, mintha az ügyfél postán adná fel.
De ez nem számít, csak az utalás napja, tehát 18 óráig az utolsó napon is lehet átutalni.
Üdv.

zsuvi # 2004.04.05. 13:11

Tisztelt olvasók!

Csekken fizetem a villanyszámlát, aminek fizetési határideje 2004.04.05.
Azt szeretném megkérdezni, hogy amennyiben átutalási folyószámláról egyszeri utalással kívánom kiegyenlíteni a számla értékét, akkor azt pontosan mikor kell megtenni. Amennyiben a számláról elutalom 2004.04.05-én abban az esetben történik-e részemről késés. Pontosan arra lennék kíváncsi, hogy van-e különbség a között, hogy csekken az összeget ma postán befizetem, vagy az összeget a lakossági folyószámláról telebankon keresztül ma elutalom.
Köszönettel várom a válaszotokat.
Zsuvi