Személyi ig. számmal való visszaélés lehetséges?

pazs # 2010.08.04. 12:09

Kenderice: igen, kb. ősz óta a 14 éven aluliaknak is lehetséges személyi igazolványt készíteni. EU-ban, útlevél helyett praktikus.

Kenderice # 2010.08.04. 12:05

3 éves gyereknek van személyi igazolványa???
Ilyet sem hallottam még...

noiln # 2010.08.03. 07:00

Segítséget szeretnék kérni!
Áprilisban megkeresett minket egy ismerős ember,azzal,hogy mivel nekünk van egy 3 éves kisfiunk kaphatunk rá az államtól 1 millió forintot,azzal a kikötéssel,hogy aki intézi kell neki belőle adni 200.000ft-ot.De ehhez kérte a gyermek eredeti anyakönyvi kivonatát,és a személyi igazolványát!
Sokat gondolkodtunk rajta,és mivel a környezetünen többen belementek így mi is csatlakoztunk a táborukhoz/sajnos/.Elkészíttettük a személyit,és odaadtuk ennek az embernek az anyakönyvi kivonattal eggyütt.Azt mondta innentől két hét,és Pestre kell majd menni a pénzért!/Kövezzen meg a butaságomért de szegény emberek vagyunk csábított a pénz minket,amit gyermekünkre szántunk volna!/Mindezidáig eltelt több mint három hónap és nem történt még mindig semmi sem!Azóta több verziót is mondott,pl.ezt a pénzt az Országos kissebbségi önkormányzat adja,aminek utánna játam és erről ők nem tudnak.Kérem mielőbb válaszoljon mit tehetnék,mert nagyon félek a következményektől!Nagyon sok rosszat hallani,és attól tartok valami nagyon rossz van a dologban!Visszaélhetnek a gyermekem adataival?Lehet butaságnak hangzik,de a gyermekemet nem engedem elvenni soha!Azt mondja ez az ember,akit nem nevezek nevén,hogy a papírokat viszaküldik amint elbírálják a pénz kifizetésést,de én már ebben nem hiszek,csak a gyerekemet féltem!Üdvözlettel Noémi

kismukk # 2010.08.02. 15:38

Hát, gyanús lehet. Tudomásom szerint banki átutaláshoz nem kell szig-szám.
Kompromisszumos javaslat: utánvéttel küldeni, ha nem veszi át, legfeljebb a postaköltség a veszteség. Vagy, küldje utalvánnyal a pénzt előre.

Ikres30 # 2010.08.02. 15:13

Köszönöm válaszodat!Te jogász vagy vagy csak a véleményedet közlöd?Bármelyik is vagy,megerősítetted gyanakvásomat.A furcsa még az,hogy egy ismert előadóművész nevével jelentkezett,egy tehetségkutató műsorból (ezt nem mondta h valóban ő az,de utána néztem iwiwen,és X helységben nem volt más ilyen nevű ember,csak az említett sztár).Kötve hiszem h ő akarna használt bébicuccokat vásárolni.Persze nem kizárt hogy más ilyen nevű ember is él azon a településen,bár elég jellegzetes neve van,nem hiszem h több tucat szaladgál szerte az országban.Mióta megmondtam neki h nem adom a számom,nem jelentkezett.Furcsa az ügy,persze lehet h nincs mögötte semmi rossz,csak így nem mer előreutalni,bár címem nevem megadtam,ha panasza van utólag,az alapján is megtalál.Már nem merek semmit hinni v gondolni,mert nagyon sokan támadtak ez ügyben.

kismukk # 2010.08.02. 14:57

Az adatokkal nyomtathat magának egy szig-t, amellyel pl. hitelt vehet fel, - közokirathamisítás. Vagy, hasonlóképpen árulhat a vaterán, - az apeh helyette téged fog megkeresni, személyi adatokkal visszaélés.
Ha ilyesmit tapasztalsz, rendőrségen feljelentés.

Ikres30 # 2010.08.02. 14:49

Üdvözlöm!
Feladtam egy apróhirdetést hogy eladjak pár babaholmit.Jelentkezett is rá egy illető,de az előreutaláshoz kérte,hogy adjam meg személyi igazolvány számomat,címem,tel. számom,nevem,számlaszámom(ez utóbbiak persze szükségesek a tranzakcióhoz).Kell- e tőle tartanom,hogy visszaél vele?Ahogy itt olvastam,visszaélésnek az minősül,ha kiadja harmadik személynek a számot,ill. ha nem a célnak megfelelően használja(?)Tehet vmit egyáltalán ezzel az adattal,pl. megkárosíthat anyagilag?