Tanuló megszégyenítése

marcika # 2011.03.03. 14:47

Zoe710

A tanárral beszéltél már? Talán őt is meg kellene kérdezni.

efi99 # 2011.03.03. 14:33

A helyes válasz az lett volna: "Nem, a bunkó tornatanárom miatt lassítottam."

zoe710 # 2011.03.03. 14:07

Kedves fórumozók!

Szeretném kérni a tanácsotokat a következő esettel kapcsolatban.Fiam 6.osztályos tanuló.A torna órán lassított futóverseny közben.A tanár magához hívta és az egész osztály előtt megkérdezte tőle,hogy az apád nevelt ilyen bunkónak???? Majd a fiam közölte ,hogy a szüleim elváltak.Erre a tanár válasza " akkor az anyád nevelt ilyen bunkónak".
Mit lehet tenni,hol tudom feljelenteni őt?

Köszönöm előre is a válaszokat

Andi2 (törölt felhasználó) # 2010.12.03. 14:33

Sherlock...az a baj azzal amit javasolsz, hogy egy ilyen lépéssel a gyerek, az összes önkormányzati iskolában el lesz kaszálva, meg lesz bélyegezve, és anyuka nem fogja tudni tisztára mosni magát, gyerekét...Ez az a játék, amiben a jog nem igazán a barátunk, mert a gyerek aztán ott marad védtelen az iskolában, nem állíthatunk mellé napi 6-7 órában jogvédőt, rendőrt...ott raknak neki keresztbe ahol tudnak.

Sherlock # 2010.12.03. 11:09

*kötelezheted - közben beszéltek hozzám és nem figyeltem.

Sherlock # 2010.12.03. 11:09

Kedves dinnye7,

lehetőséged van a tanerőt személyhez fűződő jog(jóhírnév-becsület) megsértéséért beperelni - egyébként Ptk. 78. §. És a Ptk. 84. § (1) c) pontjára hivatkozva kötelezném a tanárt a nagy nyilvánosság(jelen esetben osztály) előtt történő nyilvános bocsánatkérésre.

84. § (1) c) követelheti, hogy a jogsértő nyilatkozattal vagy más megfelelő módon adjon elégtételt, és hogy szükség esetén a jogsértő részéről vagy költségén az elégtételnek megfelelő nyilvánosságot biztosítsanak;

Bár már valószínűleg voltál bent, nem gondolom hogy eredménye is lett(ha tévedtem az a jobbik eset).

Andi2 (törölt felhasználó) # 2010.12.03. 06:20

Legyél sokkal türelmesebb a padanénivel, mint a saját gyerekeddel:)
Az én gyerekem azért kapott osztályfőnökit, mert az egyik gyerek azt állította, hogy kijavította az ellenőrzőjében az egyest négyesre, mindezt a távollétében, további ellenőrzés nélkül.
Kettő hónapomba, közben sok találkába került mire az ellenőrzőt és a naplót egyeztetve kiderült, se egyese, se négyese nem volt egyik helyen sem. Egy másik gyerek javítgatta a jegyeit, csak összekeverte őket az árulkodó...

Legislator # 2010.12.02. 21:01

OFF
Ha ez így történt, akkor az ilyen nem pedagógus, hanem hisztérika, aki az Ecserin vette a diplomáját.
ON

Sunshine after the rain.

dinnye7 # 2010.12.02. 20:47

A témakörben én is segítséget kérnék. Tegnap és ma a nagyszülőknél aludtak a gyerekeink mert nálunk a kazánt kell kicserélni így nincs fűtésünk. A mama vitte a a 2. osztályos lányomat iskolába. Az első óra előtt az előkészületeknék egy másik kislány szólt a lányom (ezentúl Z)padtársára hogy
Hé xy, ne oda ülj, mert te mindig zavarod Z-t az órán.
Anyukám ezt érdekesnek tartotta és délután mikor a Z ért ment megemlítette a napközisnek, hogy ezt és ezt hallotta illetve tapasztalta reggel esetleg érdeklődne, vagy javasolja, hogy a gyerekeket el kellene ültetni egymás mellől..... Ja bocs az elején kimaradt, hogy a kislányom sns, kevert tanulási zavaros és diszkalkuliás, tehát sokkal fontosabb lenne neki a zavartalan figyelem a tanuláshoz...
Ma reggel ahohy a lányom elmesélte a tanárnő felállította őt a padban és az osztánynak azt mondta, hogy otthon Z azt mesélte hogy Ő utálja x y t és most tegye fel a kezét az aki ő, Z mellet akarna ülni. Egy kéz lendült, ekkor megkérdezte hogy ez szerinte sok, ha csak egyvalaki ülne mellette... totál megszégyenítette a 8 éves gyereket porig alázta, majd mikor az már sírt mint a zápor meg mérges volt és mondta hogy ő sosem mondott ilyet hazugmnak pulykának és hörcsögnek nevezte...,
mindezt az egész osztály előtt!!!!

De kiderült több alázó történet is. Holnap reggel be kell mennem. megvédenem a gyerekem,. MIT tehetek. MEDDIG MEHETEK EL?
köszönöm ha ír valaki!!!!!

monalisa1 # 2010.11.27. 15:36

Iskolalátogatási támogatást saját jogán az igényelhet aki... http://www.allamkincstar.gov.hu/rovat/130

Szóval van ilyen támogatás de ha figyelmesen elolvasod a tájékoztatót akkor az ott leírtak szerint ezen támogatás Rád valószínűleg nem vonatkoznak - szerencsére nem vagy árva, fogyatékos stb.

pici-baboka # 2010.11.27. 09:38

Jónapot mindenkinek. Lenne egy kérdésem, remélem valaki tud segiteni:) Szóval az a helyzet h tanulok, 22 éves vagyok nappali tagozaton tanulok. és ugye a családipotlékot már nem kapom mert leviték a korhatárt.De ugy halottam, h valami támogatást igyis igényelehetek, mivel tanulok, csak nem tudom mi neve, és ha valóban van ilyen hol lehet igényelni, meg hogyan. Ha valaki esetleg ezzel kapcsolatban tud valamit, kérem szépen irja le:) a segitséget előre is köszönöm:)

2fiúanyukája # 2010.11.25. 17:45

Andi2!
Nem kötekedés volt a szándékom,szerintem félreértettél.
A saját példánkat írtam le ami csak azért elszomorító,mert nem csak az Én gyermekem veri a rezidens gyermek és már sok szülő panaszkodott.
Én higgadtan kezelem ezt,nem esem neki sem a gyermeknek,sem a szüleinek,a tolerancia tovább jutatt ebben az esetben.Sőt majd egymás közt a gyermekek ezt hamarabb megoldják.
A tanárainkat sajnálom.Ennyi.

Andi2 (törölt felhasználó) # 2010.11.25. 16:21

Nem tudom kinek szántad mondandódat 2 fú anyukája, én azon az állásponton vagyok, mint megboldogult nagyapám: rossz gyerek nincs, csak türelmetlen felnőtt.:):)
Egy pedagógusnak elvileg tanítják, miként kell bánni a gyerekekkel, az első látásra kezelhetetlennel is. Ha nem boldogul, ma már szakemberek hada áll rendelkezésére, akár iskolán belül is. Ifjúságvédelem, iskola pszichológus, képesség és személyiségfejlesztő foglalkozások...ha tényleg kezelhetetlen, el is távolíthatják az iskolából...Sajnos mint írtam, nincs ez így az alkalmatlan pedagógussal, és sajnos szülővel sem:(

2fiúanyukája # 2010.11.25. 12:17

Tiszteletem!
Végigolvastam és tanulságos volt.
elég egy gyermek aki kezelhetetlen egy osztályba és a többi meg csak tűri.
Új iskolánkban a gyermekemet tanórán hasba vágta a tüneményes osztálytársa.A tanárt nem hibáztatom,hisz nem lehet 25 fele a szeme.Mint kiderült már teljesen külön előre van ültetve a rezidens gyermek és egy ülőhely van az Én fiam közt,mert már kezelhetetlen.
Kedves apukának próbáltak szólni,hogy hát nem éppen megfelelően viselkedik a gyermeke.Saját fülemmel hallottam,hogy azt mondta "Az Ő fiában csak a versenyszellem mozog!" Nevetnem kellett.
Pedig a pedagogusok mindent elkövetnek és nem tehetnek semmit.Az Én gyermekem csendes tipus,gondolom azért is ültették mellé.
Köszönjük Mi normális erkölcsre nevelő szülők,hogy nézhetjük egy-két nem éppen iskolai normáknak megfelelően viselkedő gyermek folyamatos álmokfutását.
Mert a szegény gyereknek több joga van,mint a tanárnak és a másik 25 gyermeknek!!

Andi2 (törölt felhasználó) # 2010.11.24. 19:07

Mintha magamat hallanám másfél évvel ezelőtt:):)
Én sok sikert kívánok, de merek veled fogadást kötni itt virtuálisan, hogy az osztálynyi szülőből, ha odakerül a sor, nem marad több 10-20%-nál.

Mi is úgy indultunk, hogy majd jól összefogunk, és a szabad tanárválasztás égisze alatt, leváltatjuk. Ez gyakorlatban egyáltalán nem működik, ha nincs mögötted minden szülő. Ha kevesebben vagy mint a fele, akkor Te vagy az osztály azon fele aki neveletlen, buta gyerekét maga sem tudja kezelni, te nem látod mit csinálnak ha nem vagy ott. Legvégső esetben a "kevés a fizunk" kártya kerül elő, amiért nem várhatod, hogy az általad elmulasztottakat ő pótolja....

Ha az igazgató kiáll a tanerő mellet, marad az önkormányzat mint fenntartó, aki annyit csinál, hogy megérdeklődi az igazgatótól, mi újság, hogy boldogul ezzel az emberrel stb. Kiküldenek egy tanfelügyelőt, aki előtte 3 héttel értesíti az iskolát/tanárt. Az vajon milyen ellenőrzés, amit előre bejelentenek???
Aztán konstatálják, minden rendben, a tanulók értékelése a pedagógusra van bízva, abba nem szólhatnak bele, a tanmenet rugalmas keretet ad, a lemaradásra van még két- három évük is akár, ebbe sem szólhatnak bele. Az hogy nem szimpi a tanár...hát vigyétek másik suliba a gyereket...

A minisztérium pedig nem foglalkozik személyi ügyekkel az oktatásban, ha nem vagy kisebbség, az ombudsman is csak egy udvarias levelet ír, miszerint a tanerőnek minden végzettsége megvan a tanításhoz, amit neked nincs jogod megkérdőjelezni.
És legvégül, egy önkormányzat által kinevezett tanárnak egyszerűen nem lehet felmondani, ha igen az olyan sokba kerül, hogyha nincs nagyon súlyos (bűncselekmény, bizonyított mentális probléma pld) ok a felmondásra, bele sem kezdenek.
Azért sok sikert kívánok!

andibandi02 # 2010.11.24. 16:58

Andi2
Szerintem akkor itt egy egész osztály tűnne el.Gyanítom hogy a tanerőnek mentális zavara keletkezett ami lehet hogy most vált olyan súlyossá hogy ellehetetleníti a tanítást.Nem hinném hogy nincs megoldás.Ha kell minisztériumig megyünk.Egy osztálynyi szülő eléggé nyomós érv,és ha egy kicsit jobban megkaparjuk az ügyet,gyanítom találunk még néhány panaszost.A most itt tanuló és a jövőben idekerülő tanulni vágyó gyerekek érdekében

Andi2 (törölt felhasználó) # 2010.11.24. 09:23

Andibandi02, tapasztalatból mondom, - tavaly az egész évünk ráment egy hasonló "nagyszerű" tanerőre - hogy hozd el az iskolából, és írasd máshova.
Semmit nem tudtok vele kezdeni! Mi 27 fős osztályból 5-en (a többit még csak nem is érdekelte a tanerő jellemromboló nevelési módszere) próbáltunk minden fórumon bebizonyítani, hogy a nevezett alkalmatlan kamasz gyerekek tanítására, - sőt személy szerint egy kóbor macskát sem bíznék rá - semmi eredmény nem született. Kijelentette nekünk szülőin, az igazgató füle hallatára, nem szeret bejárni tanítani, és idegesítik a gyerekek. Ennyiben maradtunk.
Hárman eljöttünk, kettőt most szeptemberben szó szerint kicsinált az iskolából.
Végül is mi jártunk jobban, az új suliban mind a három gyerek osztályelső, és megállapították, hogy a két éve elmaradt nyelvtanórák miatt nem fognak tudni leérettségizni nyelvtanból, mert hiányzik hozzá az elmélet. Azt ugyanis magyar órára fordította, és a nyelvtan jegy a helyesírásból született. Most pótoljuk...örülünk neki!:)

Berényi Miki # 2010.11.24. 08:34

Emlékszek, nálunk még egyszer repült egy "naplós", néha "körmös", pedig én mér '90 után jártam iskolába. Senki nem akart reklamálni.

Az a baj, hogy a Magyar Bálint féle elk*rt oktatási rendszer gyermekei ma már dolgoznak, többek közt tanítanak, így bizonyos esetekben nem tartom lehetetlennek a tanár alkalmatlanságát se.

Egyjogász # 2010.11.24. 08:24

Mi pl. amikor elkéstünk, fülünket-farkunkat behúzva sunnyogtunk be, ha meg elkapott egy tanár, nem győztünk elnézést kérni. De úgy tűnik ma már ez az elintézési mód (és gondolom még a mocsok tanár örülhet, hogy nem ment be valami hozzátartozó is és nem verte pofán):

"két diák, egy 10. osztályos lány és egy 11. osztályos fiú nyolc óra után érkezett. Az ügyeletes tanár a portán a késés miatt figyelmeztette őket, amire a lány becsmérlő szavakkal válaszolt. Szóváltás kezdődött, majd a fiú nekiugrott a tanárnak, és kisebb dulakodás kialakult ki, de nem sérült meg senki."

Legislator # 2010.11.24. 07:26

Ide vezet a nagy liberalizmus. Csókoljatok kezet a drága Magyar Bálintnak, hogy tönkre vágta örökre a magyar alap-közép-és felsőoktatást. Boldog vagyok, hogy én egy hanyatló diktatúrában voltam általános iskolás (legalábbis 1983-1989 között), akkor még volt egy kis fegyelem, minimális tisztelet a pedagógusok iránt. Most meg hülyét csinálnak a pedagógusból, megkötik a kezét, mert ki merte küldeni a neveletlent? Perekkel fenyegetőznek a szülők? Ne csodálkozzanak, ha egy rakás trágya lesz a gyerek felnőttkorára, ha sem műveltségbeli, sem olvasottsági, sem idegen nyelvi, sem fegyelmezettségi elvárás sincs, sőt, a pedagógusok régen (nagyon-nagyon régen) a legkiválóbbak lehettek, ma meg a -bocsánat- selejt?

Sunshine after the rain.

andibandi02 # 2010.11.24. 07:26

Kiegészítés:A magyar nyelvtan és irodalom érettségi tantárgy és így többen is akadályát látjuk a sikeres érettséginek így.

andibandi02 # 2010.11.24. 07:08

Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben:
A fiam iskolájában tanító magyar tanárnő renszeresen kiküldi az osztály tanulóit az óráról

• ha megkérik beszéljen hangosabban,mivel az első padban ülők sem hallják azt amit mond
  • ha megkérik hogy írjon nagyobb betűkkel a táblára,mert az első padban ülő sem tudja elolvasni amit ír
  • ha a gyerek kérdez bármit

Az osztályban tanulók rendszeresen kapnak 1-eseket indoklás és legtöbb esetben ok nélkül,volt olyan eset is hogy a tanuló igazolt hiányzásának idején kapott egyest,holott nem volt dolgozat írás sem.
A tanárnővel nem lehet kommunikálni illetve megbeszélni semmit sem mert elutasító a szülőkkel szemben is.
Egy esetet leszámítva,amikor is néhány szülő megkérdezte hogy akkor milyen követelményeknek kell megfelelni az órán,akkor azt a választ kapták hogy nem a tankönyvben szereplő témákat veszi alapul,hanem jórészt egyéni szempontok alapján tanít.
Így sajnos a tanmenet követhetetlen,mivel a tankönyvben nem találja a szülő sem az éppen soron lévő tananyaghoz való információkat.
Nagyon szépen kérném hogy segítsenek abban hogy ilyen esetben mi a teendő,és szeretném tudni több szülőtársammal egyetemben,hogy a tanárnő ezzel a hozzáállásával követ e el valamilyen szabály,illetve jogsértést?
Sérül e a tanulók tanuláshoz való joga ebben az esetben?
Mit tehetünk?

websas # 2010.11.15. 12:19

Célszerű lenne résztvenni egy 7/8 -adikos buszos osztálykiránduláson a Tanár segítésére mint " kísérő Szülő" utána érdekelne a tapasztalat.

Dr.Attika # 2010.11.15. 10:11

Marcika,
Itt nyilván nem feljelentésről van szó hanem kereseti kérelemről. Mégegy pontosítás. Nem a tanuláshoz van jog, hanem az oktatáshoz. A tanulás az kötelesség. A jogok és kötelezettségek viszonya miatt. Egyébként joga van a 25-nek beperelni a renitenst. Milyen szép is lenne:
Renitens diák vs. tanár, 25 osztálytárs vs. renitens diák. Beavatkozóként belépne a tanár mellett a tanári kar . A renitens mellett az iskola többi renitense , a 25 osztálytárs mellett az iskola többi tanulni akarója. A renitens mellett belépnének a takarítónők, mert a kiküldöttek összejárkálnák a frissen mosott folyosót. Perben állna az egész iskola. Kéne egy próbaper.

kovacsz # 2010.11.15. 09:55