Tanuló megszégyenítése

Zsuzsanna69 # 2010.11.13. 19:37

Tanácsot szeretnék kérni mint szülő, mit tegyek az alábbi esemény megtörténte után:
Hetedikes gyermekemet a tanárnő kiküldte óráról fegyelmezetlen magatartása miatt. Osztálytársai, akik megpróbálták megvédeni, miszerint nem ő volt a rendbontó, azonban ők is beírást kaptak. Gyermekem hiába próbált kopogtatni az ajtón, nem mehetett vissza, sőt óra végén a tanár kiment, és erősen megszorítva a lányom kezét nyomatékosan megfenyegette, hogy amennyiben mégegyszer kopogtat akkor ez és ez fog történni, majd ellökte. Amíg kinn tartózkodott az óra alatt, a tanár az osztály előtt megpróbálta lejáratni lányomat, és nem éppen szép kifejezéseket használt rá vonatkozóan. Mit tehetek ilyen esetben? Félek, hogy ha az osztályfőnököt vagy az igazgatót keresem meg, akkor eltusolják az ügyet. Most még ott tartok, hogy megkerestem egy-két tanulót az osztályból, akik hajlandóak tanúsítani a történteket.

kovacsz # 2010.11.13. 19:52

Mit tehetek ilyen esetben?
Először is beszélni a gyerekkel, hogy viselkedjen rendesen az órákon.

monalisa1 # 2010.11.13. 20:02

Ha nem ő volt a rendbontó akkor miért nem állt fel az igazi vétkes?!

Zsuzsanna69 # 2010.11.13. 20:38

Nem mondom, hogy a gyermekem magatartása tökéletes. Azonban nézzünk vissza gyerekkorunkba, mi is követtünk el diákcsíneket, ki ilyet, ki olyat. Ettől függetlenül nem teheti meg egy pedagógus, hogy olyan mértékben elveszíti türelmét, hogy az osztály előtt lejáratja, erkölcstelennek nevezi a lányomat. Kérje el az ellenőrzőjét, írjon be egy szaktanárit. Vagy óra végén vigye az igazgató elé. Akár az ellenőrzőn keresztül üzenhetett volna a szülőknek, hogy keressük meg, mert problémák adódtak.

Sherlock # 2010.11.13. 20:52

Azonban nézzünk vissza gyerekkorunkba

Nézzünk. Szerintem is. Mintha történt volna velünk is ilyen, mégis itt vagyunk.

micitigris # 2010.11.14. 05:54

Én úgy tudom, hogy tanulót tanóráról semmilyen körlülmény között kiküldeni nem lehet.
A mi iskolánkban írásbeli szankcióval jár, ha a pedagógus kiküldi a gyereket óráról. S ez a gyakorlatban már nem is fordul elő. A legkezelhetetlenebb tanulónak is joga van részt venni órán!
Egyébként ez szerintem őt minősíti. Ha az én gyerekemről lenne szó, biztos nem hagynám szó nélkül.

kovacsz # 2010.11.14. 09:45

micitigris: A másik 20-30 tanulónak pedig joga ahhoz, hogy az órát mindenféle rendzavarás nélkül megtartsák a számukra.

marcika # 2010.11.14. 10:10

"
A legkezelhete­tlenebb tanulónak is joga van részt venni órán!”"

NEM, óriási tévedésben vagy. A legkezelhetetlenebb tanulónak joga van rendesen viselkedni.Olvasd el az iskola háziszabályát.

a nagy liberalizációnak köszönhetően egyes tanulók és azok szüleik abban a tévhitben élnek, hogy nekik csak jogaik vannak.
kovacsz jól írta, a többi tanulónak is vannak jogai. Ők szeretnék végighallgatni az órát. Ez az egyik megközelítés.

A másik: ez a gyerek előbb-utóbb (remélhetőleg) elhelyezkedik. Ott leszenk kollegái, főnökei. Ha nem tanulja meg a konfliktusokat kezelni, akkor komoly problémái leszenk munkavállalóként. Ha szerinte mindig a másik a hibás, akkor....lsd fent.
Nekem is van egy kamaszfiam. Nekem is vannak problémáim egyik tanárral. Leülök a gyerekkel, beszélgetek vele, és elmondom a fentieket neki is. Tisztában vagyok azzal (és ezt a fiam is tudja), hogy nincs igaza a tanárnak, de nem futok/futunk el a problémák elől.

bolondmelós # 2010.11.14. 14:36

Zsuzsanna69: ez becsületsértés, még akkor is ha kiskorú sérelmére történt.
Engem az háborított fel ,hogy egy kiküldéses zavarkeltés miatt beszédet tart, úgy hogy akiről beszél nem védheti meg magát.
"Megszorította a kezét"- tettlegesség,

Ma már nem lehet verni a gyerekeket a nevelési intézményekben. Jó most nem a bölcsiről beszélek,
amikor az egyik agresszívebb kölök a lányomnak bemosott egyet úgy beszoktatás alatt, hogy nekem jobban fájt a pofon- közvetlen aznapi érkezés után.
A kezére kapott egyet, a hegyi beszédet nem is mondva,
nem én voltam hanem a DADA.

Dr.Attika # 2010.11.14. 18:26

Hasonló problémát vet fel a tanóráról történő kiküldés kérdése is, amivel kapcsolatban szintén számos megkeresést kaptunk. A diákok órán tanúsított fegyelmezetlen magatartásának megítélése összetett kérdés. A tanuló ezzel ugyanis nemcsak saját kötelességeit nem teljesíti, hanem zavarja a tanóra megfelelő lebonyolítását, gátolja társai tanuláshoz való jogának érvényesülését, valamint a pedagógus munkájának elvégzését. Éppen ezért indokolt, hogy e kötelességszegő magatartás ne maradjon következmények nélkül, a kiküldés azonban szankcióként nem alkalmazható. A kiküldésre álláspontunk szerint csak akkor kerülhet sor, ha az mások jogainak vagy a tanuló egyéb jogainak védelme érdekében szükséges. Adott esetben a pedagógus joga és felelőssége eldönteni, hogy sor kerüljön-e a kiküldésre, és a tanóra bármelyik percében is küldik ki a tanulót, az nem tarthat automatikusan az óra végéig, hanem csak a szükséges ideig. Ezzel együtt biztosítani kell a kiküldött tanuló felügyeletét is. (K-OJOG-28/2002.)

Oktatási jogok biztosa állásfoglalása a témában. Meg kell mutatni a kiküldős tanárnak. Illetve el kell neki mesélni a Móricjka viccet.
Móricka hangosat szellent a tanórán. A tanár kiküldi a folyosóra. Arra megy az igazgató és megkérdi, hogy miért van kint Móricka. Feleli az igazgatónak .
Szellentettem. Engem kiküldött a tanár úr a friss levegőre, ők meg bent szagolják a büdöset.

marcika # 2010.11.14. 18:52

Nadír, és ki védi meg a többi 20-30 tanulót? Az ő jogaik hol vannak?

Ha egy tanuló bunkó vagy képtelen viselkedni, akkor a többi szív, a tanár meg alkalmatlan.

A bunkó gyerekből bunkó felnőtt lesz. A neveletlen gyerekből, neveletlen felnőtt lesz.
A tanárok tekintélye a béka s.gge alatt van. Ha otthon a gyermek azt hallja, hogy a tanár a hülye, akkor mit várunk tőle? A kommunizmusban divat volt az a szlogen, hogy az iskola nevel. Elsősorban a szülő nevel és nem az iskola.
Persze menjen be a szülő és verje meg a tanárt mert az rossz jegyet adott az ő tüneményes, okos, érzékeny gyerekének.

Hagyjuk már az ideológiákat...

"Nem a konfliktuskezelés tanulása!
Hát persze, ha egy kisgyerektől elveszik a homokozóban a lapátját, akkor vágja fejbe a "lopós" gyereket, mert így megvédi a jogait. Hát...

"És a tanároknak is az a kellemes, ha a gyerek kussol.”"

Nem, a tanároknak az a jó, ha a gyerek érdeklődő, okos, tiszteli a társait, szüleit, tanárait....stb

"
Igaz, a hatalomnak nagyon kellemes, ha olyan alattvalói vannak, akik befogják a szájukat.
”"

hogy jön ide a politika?

mellesleg nem vagyok tanár, csak szülő, aki gyakran jár szülőértekezletre. Ezért osztom azt a véleményt, hogy legtöbbször nem a gyerekkel van a baj, hanem a szülővel.

kovacsz # 2010.11.14. 19:14

Mondhatni mindenkinek addig tart a joga, míg mások jogát nem sérti.

Dr.Attika # 2010.11.14. 19:29

Vitátok teljesen igazolja Langdell a jog autonomiájára vonatkozó axiomáját. ( A jognak morális értékelés mentesnek kell lennie.)
Mi volt a topic indító? Tanár kiküldte a diákot, mert valamit fegyelmezetlenkedett. A jog szerint ezzel megsértette a tanuló oktatáshoz való jogát. Sőt mulasztott, mert nem gondoskodott a tanuló felügyeletéről. Mivel a tanár részéről jogsértés történt, így annak orvoslásának van helye. fegyelmi eljárás kezdeményezése, személyiség jogi per, esetleg büntetőeljárás, ha történt becsületsértés is. Ennyi. Ti meg itt vitatkoztok olyan morális kérdéseken aminek ehhez a jogsértéshez semmi köze.

marcika # 2010.11.14. 19:36

Dr.Attika,

fonjuk tovább a fonnivalót, most már érdekel :)

Ha az én gyermekem, mind jogsértett (hiszen nem tanulhatott, ergo megsértették e béli jogait) feljelenti a "vétkes" tanulót, akkor mi van?

Én programozó matemetikus vagyok, tehát minden oldalról próbálom megközelíteni a problémát (szakmai ártalom :) )

Implajer # 2010.11.14. 20:25

hát igen, ezért rossz a jog...
gyakran, hogy helyesen cselekedj, nem éppen jogszerűen kell eljárnod, és voltaképp, hosszútávon, te járhatod meg.

Dr.Attika # 2010.11.14. 20:35

Marcika!
Nem a "vétkes" tanuló sértette meg a "kiküldött" tanuló oktatáshoz való jogát, hanem a tanár, aki kiküldte. Egyébként lehetne pert indítani és megnyerné az tuutti. egyébként anyagi kártérítési vonzata is lehet a dolognak. Az idézett Biztosi állásfoglalás, amiből idéztem leírja, hogy nagyon sok ilyen panasz fut be hozzájuk. Sok olyan eset is van, ahol késés miatt nem engedik be az órákra a tanulókat. igazolatlan hiányzásnak veszik. Az igazolatlan hiányzás következménye lehet akár családi pótlék megvonás. Az meg hogy a kiküldés alatt nincs felügyelet alatt büntetőjogi kérdést is felvet. És még nem is beszéltünk a mozgásszabadság korlátozásáról.

Lyonee # 2010.11.14. 23:32

Egyetértek Marcikával!
Az osztály tanulóinak is joguk van a zavartalan, nyugodt körülmények közti tanuláshoz. Minden tanulónak kötelessége, hogy mások jogát tiszteletben tartsa.
A szülő kötelessége hogy elősegítse gyermekének a közösségbe történő beilleszkedését, az iskola, rendjének, a közösségi élet magatartási szabályainak elsajátítását.

Attika!
50 óra igazolatlan mulasztás esetén függesztik fel az iskoláztatási támogatást, és kerül a tanuló jegyzői védelembe, és nem azért mert elkésik egyszer.

kovacsz # 2010.11.15. 08:07

Dr.Attika: A kérdéses tanuló jogilag valószínűleg az iskola házirendjét, erkölcsileg a tanárát sértette meg.

Dr.Attika # 2010.11.15. 08:18

Mitől valószínű? Móricka kit vagy mit sértett meg?

marcika # 2010.11.15. 09:07

Attika, félreértettél,

Van egy tanuló 1, aki rendetlenkedik, ergó tanuló2 sem tud tanulni.
Tanuló1-et kiküldik óráról, ezért a szülei feljelentik a tanárt.
Viszont tanuló2 vagy az többi 25 feljelenti tanuló 1-et, mert megsértette a tanuláshoz való jogát.

kovacsz # 2010.11.15. 09:52

Valószínűleg az iskolának van házirendje. :-)

kovacsz # 2010.11.15. 09:55
Dr.Attika # 2010.11.15. 10:11

Marcika,
Itt nyilván nem feljelentésről van szó hanem kereseti kérelemről. Mégegy pontosítás. Nem a tanuláshoz van jog, hanem az oktatáshoz. A tanulás az kötelesség. A jogok és kötelezettségek viszonya miatt. Egyébként joga van a 25-nek beperelni a renitenst. Milyen szép is lenne:
Renitens diák vs. tanár, 25 osztálytárs vs. renitens diák. Beavatkozóként belépne a tanár mellett a tanári kar . A renitens mellett az iskola többi renitense , a 25 osztálytárs mellett az iskola többi tanulni akarója. A renitens mellett belépnének a takarítónők, mert a kiküldöttek összejárkálnák a frissen mosott folyosót. Perben állna az egész iskola. Kéne egy próbaper.

websas # 2010.11.15. 12:19

Célszerű lenne résztvenni egy 7/8 -adikos buszos osztálykiránduláson a Tanár segítésére mint " kísérő Szülő" utána érdekelne a tapasztalat.

andibandi02 # 2010.11.24. 07:08

Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben:
A fiam iskolájában tanító magyar tanárnő renszeresen kiküldi az osztály tanulóit az óráról

• ha megkérik beszéljen hangosabban,mivel az első padban ülők sem hallják azt amit mond
  • ha megkérik hogy írjon nagyobb betűkkel a táblára,mert az első padban ülő sem tudja elolvasni amit ír
  • ha a gyerek kérdez bármit

Az osztályban tanulók rendszeresen kapnak 1-eseket indoklás és legtöbb esetben ok nélkül,volt olyan eset is hogy a tanuló igazolt hiányzásának idején kapott egyest,holott nem volt dolgozat írás sem.
A tanárnővel nem lehet kommunikálni illetve megbeszélni semmit sem mert elutasító a szülőkkel szemben is.
Egy esetet leszámítva,amikor is néhány szülő megkérdezte hogy akkor milyen követelményeknek kell megfelelni az órán,akkor azt a választ kapták hogy nem a tankönyvben szereplő témákat veszi alapul,hanem jórészt egyéni szempontok alapján tanít.
Így sajnos a tanmenet követhetetlen,mivel a tankönyvben nem találja a szülő sem az éppen soron lévő tananyaghoz való információkat.
Nagyon szépen kérném hogy segítsenek abban hogy ilyen esetben mi a teendő,és szeretném tudni több szülőtársammal egyetemben,hogy a tanárnő ezzel a hozzáállásával követ e el valamilyen szabály,illetve jogsértést?
Sérül e a tanulók tanuláshoz való joga ebben az esetben?
Mit tehetünk?