Magánkölcsön visszaszerzése + feljelentés

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.27. 08:35

Ugye, hülyéskedsz?

gyógyszerész # 2011.06.25. 13:01

Tisztelt fórumozók!Kültagom/Bt/ 2007 augusztusában kivett a cég bankszámlájáról kb 6 M ft-ot,azzal a céllal,hogy a Bt. nevére ingatlant vásárol.Megtette,csak a saját nevére vette.Eddig felszólítani nem mertem,mert perli a kislányomat tőlem .2007 őszén beadta a válókeresetet.Ha felszólítom felhasználhatja-e ellenem,mint rosszindulatú cselekményt?A cég súlyos adósságokkal küzd.Köszönöm.Gy.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.24. 21:31

másrészt a sértett polgári jogi igénye hamarabb érvényesíthető a büntetőeljárásban, mint "az egyéb polgári jogi úton".

Ez egy nagyon nagy tévedés. A fizetési meghagyás egy hónapon belül jogerős; ha kisértékű per lesz belőle, az is lezárul max. 7-8 hónap alatt. A büntetőeljárásból legalább ennyi lesz a nyomozás, és akkor még mindig könnyen lehet, hogy a végén egyéb jogi útra utasítanak. Vagyis jó esetben egy-másfél év múlva van ítéleted, rosszabb esetben egy-másfél év múlva tudod meg, hogy fizetési meghagyást kell benyújtanod.

Dr.Attika # 2011.06.24. 21:21

Tisztelt "cagen"!
Ha így látja , akkor keressen meg.

cagen # 2011.06.24. 20:54

Tisztelt Dr. Attika,

nekem is ez a véleményem. Ha semmit nem teszek semmi sem fog történni.
az pedig, hogy honnan, mi módon szerzi be a fedezetet a részletekre, már az adós dolga, engem cseppet sem érdekel. Pont annyira nem, amennyire őt sem érdekli, hogy én valamikor megbíztam benne, kölcsönadtam neki stb.
A szerződés alapján lehet kérni a meghagyást ez egyértelmű, de én szeretném ha büntetőjogi per is lenne belőle, még ha csekély is rá az esély. Ha pedig látnak a vallomás alapján bűncselekményre okot adó vádat és a bíróság elé kerül az ügy, egy jó ügyvéddel ki lehet hozni belőle valamit. Azt ne felejtsük el, hogy én vagyok a károsult és nem ő.

Dr.Attika # 2011.06.24. 20:45

Az én álláspontom pedig az Kollégám álláspontjával szemben, hogy igenis érdemes a büntetőjog "bunkóját" igénybe venni. Egyrészt megállhat a csalás büntetőjogi különös tényállása, másrészt a sértett polgári jogi igénye hamarabb érvényesíthető a büntetőeljárásban, mint "az egyéb polgári jogi úton". Jelentse csak fel nyugodtan. Szerintem azonnal rohan, mint a "mérgezett egér" rendezni a tartozást, még ha erre is kölcsönt kér másvalakitől.

cagen # 2011.06.24. 17:24

Köszönöm a választ! Azért én teszek egy próbát.
Azzal valóban nem követett el csalást, hogy azt mondta majd fog fizetni, csupán nem teljesítette a szerződésben leírtakat. Tudom, ez sem csalás. De! Ha be tudom bizonyítani, hogy már akkor tudta,hogy nem tud fizetni amikor a kölcsönt felvette, már csalásnak minősül. Ugyanis kiderült nemrég, hogy már akkor sok felé tartozott, többek között más magánhitelezőknek, amikor tőlem az összeget átvette. A Zalatnait is pont ezért ítélték el. Ő sem tudott fizetni és csücsült. A feljelentést megtettem,a bíróságra pedig pár napon belül benyújtom a panaszom. Bízom az igazságszolgáltatásban. :) :S
Köszönöm, hogy foglakozott az ügyemmel és tanácsot adott!
üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.24. 11:17

Arról nem beszélve, hogy a feljelentőnek nem kell tudnia, közölnie, hogy milyen bűncselekménnyel gyanúsítható a feljelentett. Neki azt a tényállást kell előadnia, amely szerinte bűncselekményt valósított meg.

Annyira érdemben válaszoltam, hogy még azt is elmondtam, hogy miért nem célszerű a büntetőjog bunkóját fogatni egy ilyen ügyben, még akkor se, ha esetleg marasztalnák az illetőt. (Aminek túl nagy esélyt nem adok.)

kovacsz # 2011.06.24. 11:07

Azza nem követett el csalás, hogy azt ígérte, hogy a kölcsönt majd vissza fogja fizetni... Més bűncselekménynek pedig meg csak a közelébe sem ér a történeted, így felesleges feljelentésen gondolkodni....

cagen # 2011.06.24. 09:55

Az ügyvéd egy felszólító levelet küldött ki az első elmaradás után, amennyiben nem fizet a teljes összeg esedékessé válik. Amit leírtál, hogy fizetési meghagyás, igen én is tudom, hogy ez a megoldás létezik írtam is, de az első levelemben benne van, hogy én arra lettem volna kíváncsi, hogy milyen vád alapján jelenthetem fel. Csalás, lopás akármi és, hogy a kettő mehetne-e párhuzamosan. Mivel már eljutottam arra a pontra, hogy jó lenne ha valami "mellékbüntit is kapna amiért visszaélt a bizalmammal, türelmemmel, jóindulatommal. Ugyanis több alkalommal kért másik fizetési időpontot. A legelsőt is hozzá igazítottuk ami minden hónap 22-e. Aztán kérte, hogy legyen 28-a, mert a 22 nem jó, akkor nem tud fizetni. Belementem! Amikor eljött a 28-a akkor sem tudott fizetni, és folyamatosan hitegetett, de semmi. Ebből lett elegem. Mindegy elmegyek a rendőrségre és ott előadom ezt és megteszem a feljelentést. Ha 10évig tart akkor addig, előbb-utóbb vissza kell, hogy fizesse kamatostól. köszönöm!
üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.24. 07:39

Egyébként abszolút érdemben válaszoltam. Mit szeretnél még hallani?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.24. 07:38

Már az ügyvéd is küldött ki nekik felszólító levelet,
Ez már nem a szerződés szövegezése, ez már kifejezetten az követelés érvényesítése.

cagen # 2011.06.24. 06:45

Köszönöm a választ! Az túlzás, hogy van ügyvédem. Egyszer egy ügyvéd megírta a szerződést, ezzel be is zárult a dolog. Nyilván nem tettem volna fel itt a kérdésem ha lenne ügyvédem aki tudna tanácsot adni. A rendőrségi feljelentést azért szeretném megtenni, mert ha nem kapom vissza, vagy csak valamikor pár év múlva a pénzem, akkor legalább ne ússza meg. Mert sajnos azért merik azt megcsinálni (adósok), mert tudják, hogy úgy sem tesz feljelentést senki, mert nem ér annyit. Ezen kellene változtatni és akkor talán másképp lenne. Valakitől átvenni több százezer Ft-ot, vissza pedig nem adni, annak márpedig kell, hogy legyen következménye. Mert nem hiszem, hogy ezt meg lehet tenni! Ez is valamilyen szintű lopás, nyilván nem a szó szoros értelmében. Visszatérve az "ügyvédemre", nem tartózkodik Magyarországon és nem is lesz egy jó ideig, ezért nem tudom igénybe venni a szolgáltatásait.
Mégegyszer köszönöm a választ.
Ha esetleg tudna valaki érdemben hozzászólni, nagyon megköszönném.
üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.24. 06:06

Ha képes fizetni, akkor egy jogerős fizetési meghagyás bővel elég. Ha nem tud fizetni, akkor a feljelentéssel se mész semmire. Sőt, ha mondjuk, pénzbüntetést kap, akkor annak a kifizetés mindig meg fogja előzni a te követelésedet, ha esetleg kerül valahonnan pénze.

Egyébként meg van ügyvéded.

cagen # 2011.06.23. 18:46

Tisztelt Fórumozók, Ügyvédek, Ügyvédnők!

Szeretnék tanácsot kérni az alábbiakkal kapcsolatba.
Kölcsön adtam valakinek x összeget 10 hónapos futamidőre ügyvédi ellenjegyzéssel ha jól "mondom". Két hónapja semmit sem fizetett és az eddigieket is akadozva , két részletben és szinte mindig késve. Most már ott tartunk, hogy abszolút nem akar fizetni. Ha felhívom felveszi ugyan a telefont, de mindig csak hiteget, mindig új időpontot kér, de nem teljesíti. Van egy kezes is, de ő sem hajlandó fizetni. Már azt is felajánlottam, hogy fizessen kevesebbet, csak , hogy valamilyen összeg folyjon be és azzal is csökken a hitel összege, de semmi. Egyszerűen nem akar fizetni. 75.000 Ft a havi törlesztő részlet és 20-30.000 Ft-ot sem hajlandó fizetni. Már az ügyvéd is küldött ki nekik felszólító levelet,de semmi. Az lenne a kérdésem, hogy a rendőrségen milyen vád alapján tehetnék feljelentést? Én úgy gondolom, hogy kicsalta belőlem a kért összeget mindenféle ígéretekkel de már akkor tudta, hogy nem fogja tudni fizetni, mivel másfelé is tartozik (mint kiderült) Esetleg csalás vádjával? Tényleg fogalmam sincs, de már nagyon el vagyok/vagyunk keseredve a párommal. Most kettő éves a kisfiúnk és nagy szükségünk lenne arra az összegre. Mivel az adós nem fizet ,és mivel teljesen érdektelenül áll a dolgokhoz, egy esetleges rendőrségi feljelentés "észhez térítené". Tudom, hogy lehet kérni fizetési meghagyást, de arra csak legyintett, nem érdekli. Én arra gondoltam, hogy a meghagyás iránt is indítanék kérelmet és a feljelentést is megtenném a rendőrségen.
Köszönöm előre is a válaszokat!
Tisztelettel:
M