jogászi állás nagykövetségen

Medeia # 2011.10.10. 12:36

Tisztelt fórumozók! Friss diplomás, munkakereső jogász vagyok. Jó nyelvismerettel rendelkezem, 2 felsőfokú nyelvvizsgám van. Szívesen dolgoznék nagykövetségen, francia intézetben, vagy ehhez hasonló, nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó intézménynél. Ezen intézmények azonban nem bővelkednek állásajánlatokban, ezért gerilla módon szeretném elküldeni a jelentkezésemet. Kérdésem az lenne, önök szerint milyen munkakörben dolgozhatnék, ahol mind a jogi ismereteimet, mind a nyelvtudást alkalmazhatnám?
Válaszukat előre is köszönöm.

pazs # 2011.10.10. 12:42

Medeia: ezt mikor találtad ki? Egyetem alatt? És mit tettél ennek érdekében? Semmit? öööö.

Egyébként a Budapesten lévő külföldi követségeken szeretnél dolgozni vagy Magyarország külföldön lévő követségén? Utóbbi esetben irány a külügyminisztérium, de nem tudom, hogy van-e felvétel. Ha van is, kezdőknek nem kívánságműsor, hova mennek, sőt, az első pár évet biztosan Magyarországon kell tölteni.

Arról fogalmam sincs, hogy a Francia Intézetben van-e neked való állás, de azt például tudod, hogy ott inkább Magyarországon élő francia anyanyelvűek dolgoznak vagy franciául nagyon jól beszélő helyiek? Én nem tudom.

Amúgy mi az a két nyelv? tudod is őket spontán szóban-írásban használni? A nyelvvizsga megléte a külügyminisztériumban előny, mindenütt máshol a tényleges nyelvtudást értékelik.

Szóval először is jó lenne tudni, hogy (i) mi a kereslet (ii) te mit szeretnél. Remélhetőleg a kettő találkozik :)

Medeia # 2011.10.10. 12:48

Kedves válaszoló! Való igaz, nem tettem ennek érdekében semmit, a szakmai gyakorlatomat is bíróságokon töltöttem. Ennek ellenére reménykedem abban, hogy van esély számomra is!
Budapesten lévő külföldi nagykövetségre gondoltam, úgy vélem a másik lehetőség túl nagy falat lenne, ennek is nagyon örülnék.
Francia és angol a két nyelv, úgy gondolom tudnám őket élesben is használni, persze ez majd a gyakorlatban bizonyosodik be. Külügyminisztérium is jó lehetőség lenne!
Igen, épp azt szeretném tudni, mi a kereslet.. Egyenlőre interneten keresgélek, itt még nem jártam sikerrel, abban reménykedem hogy itt nálam tapasztaltabb fórumozókkal találkozom!

pazs # 2011.10.10. 13:13

Szerintem viszonylag kevesen dolgoznak (magyar) jogászként budapesti külföldi követségeken, a helyi munkaerő maximum a takarító és a biztonsági őr, az ügyviteli személyzet általában az adott ország állampolgárai közül kerül ki. Ez Magyarország külföldi követségein is így van.

A francia-angol párosítás nagyon jó, én a helyedben még EU-s állásokra is pályáznék, a versenyvizsgát pont ilyentájt (október-november) szokták tartani. A másik, amit írtam is, a külügyminisztérium, hívd fel a munkaügyi csoportot és kérdezz rá, van-e üresedés.

Medeia # 2011.10.10. 13:45

köszönöm a segítséget! EU-s állásoknak még nem néztem utána (őszintén szólva eddig csak fogalmazói versenyvizsgáról tudtam) de igyekszem pótolni a mulasztást! Kedves vagy hogy válaszoltál!

C a s a b l a n c a # 2011.10.11. 06:08

Nem kell ezen filozofálgatni. Minden külképviseletre, követségre stb. küldd el a fényképes önéletrajzodat. Ha szükség van rád, megtalálnak...