nagykoruság

hori3210 # 2011.10.23. 08:39

azt szeretném megtudni, hogy miután betöétöttem a 18. életévemet, magam intézhetem-e a középiskolai ügyeimet, a szüleim beavatkozása/ beleszólása nélkül? ha magántanuló akarok lenni vagy iskolát akarok váltani azt megtehetem-e a jóváhagyásuk nélkül?
segítségüket és válaszukat elöre köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.23. 09:16

Igen. (De a kapcsolatnak aligha tenne jót a lázadás, márpedig aki tartásra szorul, az igyekezzen jóban leni az eltartóval.)

Sherlock # 2011.10.23. 09:17

Jogi akadálya nincs - a következmények viszont nem annyira jogi természetűek lesznek a családon belül.

dr Zákányi Csaba # 2011.10.25. 21:48

Apropos nagykorúság!
A minap egy 17 éves "asszonykával" találkoztam, aki azt állitotta, hogy a házasságkötéssel ő nagykorúvá vált. Én azt hittem, ezt a régi szabályt eltörölték. Tévednék?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.26. 08:12

Tévednél.

Sherlock # 2011.10.26. 09:00

Ezt beszéltük egyszer tanárommal, hogy hiába válik nagykorúvá, mert senki sem tudja, hogy így van. :)

Ptk. 12. § Kiskorú az, aki a tizennyolcadik életévét még nem töltötte be, kivéve, ha házasságot kötött.

Csjt. 10. § (1) Házasságot nagykorú férfi és nő köthet.

(2) Kiskorú csak a gyámhatóság előzetes engedélyével köthet házasságot.

(3) A gyámhatóság a házasságkötésre indokolt esetben és csak akkor adhat engedélyt, ha a házasuló a tizenhatodik életévét betöltötte.

C a s a b l a n c a # 2011.10.26. 09:16

Kiskorú is csak 16. életévtől köthet házasságot, szülői beleegyezéssel (ha nincs vagy indokolt, akkor a gyámhatóság engedélyével). (Szüleimnél is így volt.)

Főszabály szerint viszont igen, csak nagykorúak köthetnek házasságot.

Bizony, a 16. évesen is lehet nagykorú valaki, ha házasságot kötött. Azt hittem, ezt többnyire ismeri a társadalom...

Sherlock # 2011.10.26. 09:27

A szülői engedélynek nincs relevanciája, gyámhatósági kell.

C a s a b l a n c a # 2011.10.26. 09:37

Is.

Egyébként pedig ilyen esetben a gyámhatóság tartsa és nevelje saját költségén az ivadékot, ha már abba is beleszól, hogy a szülő mit engedjen meg a gyerekének... Mi van, ha a szülő ellenzi a házasságot? A gyámhatóság jobban tudja, hogy mi jó a gyereknek és engedélyezi a házasságot? Biztos, hogy ilyen ellentétes szituációban az ügyintézőt felrúgnám, ha én lennék a szülő...

Sherlock # 2011.10.26. 10:06

Kicsit offoljuk a topicot. Szerintem pont ez a jó megoldás, mert érdekellentét van a szülő és a magát kvázi nagykorúsítani kívánó gyerek között. Ha a gyerek akar "menekülni" otthonról, akkor a szülő nyilván megtagadná az engedélyt(úgyhogy jönne a gyámhatóság), ha viszont a szülő akarná a frigyet, de a gyerek nem(azért nem olyan nehéz ilyen-olyan módszerekkel/fenyegetéssel rávenni egy kamaszt), akkor ugyan megvan a szülői engedély, de megeshet, hogy nem szolgálja a gyermek érdekét.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.26. 10:48

Továbbá a tartásra hivatkozás nem állja meg a helyét, mert a házasságkötéssel a házastárs válik az elsődleges kötelezetté, vagyis a szülő éppenséggel mentesül.

C a s a b l a n c a # 2011.10.26. 10:51

Nem, nem, még ereszkedhetünk néhány lépcsőt lentebb:

• a szülők akarják a házasságot,
  • a gyerekek akarják a házasságot,
  • a gyámhatóság nem engedélyezi a házasságot...