árvasági ellátás

lkate # 2004.11.20. 21:05

Arra lennék kíváncsi, hogy amennyiben 25 éves leszek a következő hónapban, de nappali tagozaton tanulok jogosult lehetek-e az árvasági ellátás további folyósítására, ha:

• szüleimtől nem kapok pénzügyi támogatást a megélhetésemhez,
  • próbáltam a szakmámban elhelyezkedni, de nem sikerült (ezért tanulok másik szakmát)
  • nappali tagozatos tanulmányaim mellett magánvállalkozóként próbálom megélhetésemet biztosítani (sajnos az így keresett pénz a megélhetésemhez nem elég).

Ha van esélyem, hogy megkapom az árvasági ellátást, milyen formában kell a fellebezés megírni, hogy elfogadják a Nyugdíjfolyósítónál?

Köszönettel

LK

csufi99 # 2004.11.21. 13:42

Az árvaellátás max. 25 éves kor betöltéséig jár, ha nappali tagozaton tanul valaki. Szerintem hiába fellebbezel. Próbálkozzz inkább méltányossági kérelemmel a tanulmányok befejezéséig, nem tudom van-e esélye. Az összes többi körülmény nem számít, amit leírsz- csak az életkorod.

deakgyuri # 2005.06.28. 10:30

Egy olyan kérdés!
Menyasszonyom most végzett el egy szakmunkásképzőt, és szeretne tovább tanulni nappali tagozaton.

Érettségizni szeretne, de az a választ kapta, hogy az iskola befelyezése előtt betölti 23. életévét és akkor pedig el kell tanácsolniuk az iskolából, mert csak az járhat nappali tagozatos képzére aki a tanulmány utolsó éveében tölti be a 23.évét, tehát ha az utolsó évében lesz max. 23éves.

Ez valóban így van?

Lehet-e ez ellen valmit tenni?

Kála # 2005.06.28. 11:00

Biztos, hogy a menyasszonyodnak előnyös lenne az, ha 14 évesekkel kezdené el a gimnáziumot nappalin? Ha jobban utána gondoltok, az esti tagozat lehet, hogy egyébként is jobb megoldás.

deakgyuri # 2005.06.28. 12:29

Ez tulajdonképpen egy 3 éves érettségire való felkészítő osztály, legfőképp idősebbek járnak ide akik már végeztek szakmát esetleg, vagy valamilyen ok miatt nem volt lehetséges az érettségi megszerzése.

deakgyuri # 2005.06.28. 12:32

Hozzáteszem az a 30e forint amit árvaellátásként kap 25éves korig, ha nappali tagozaton tanul, az kicsit hiányozna a kasszánkból.

Mondhatom azt is, hogy megélhetést jelent számunkra - de ugyanakkor lehetősége van a tanulásra is.

Ha nem kapná az árvaságit akkor nem tudnánk finanszírozni az iskolai tanulmányait.Ezért egy szakmával a kezben menjen el szakmunkásként napi 8-10 órát dolgozni minimálbérért?

Barney # 2005.06.29. 19:44

Sziasztok!

Ha jól tudom, a jogszabály erről úgy szól, hogy az árvaellátás a 25. életév betöltéséig jár, illetve lehet kérni méltányossági alapon 27 éves korig, amennyiben felsőoktatásban tanulsz, és az első diplomádért "hajtasz", nappali tagozaton (csak azért tudom, mert én is ebben a cipőben járok).

Agi@63 # 2005.08.29. 03:34

2001 óta rokkant nyugdíjas vagyok, és most olvastam, hogy a 1997. évi LXXXI törvény 56.§-a azt írja, hogy az árvaellátás 60%-ban jár annak a gyereknek, akinek az életben maradt szülője megrokkant. Ezt a nyugdíjfolyósító semmilyen formában nem jelezte a négy év alatt. Az lenne a kérdésem, hogy van-e értelme négy évre visszamenőleg követelni tőlük az elmaradt árvaellátást, mert ezt közel két és fél millió forintot jelentene?
Ha ez így van, akkor TB-jogász jelentkezését is várom.

gittus # 2005.08.29. 18:14

Javaslom jelezze Ön vagy nagykorúsága esetén az árva jelezze a folyósító szerv felé a rokkantság tényét, amely nem csak magasabb mértékű (!) árvaellátásra de akár, további feltételek teljesülése esetén özvegyi nyugdíjra való jogosultságot is megalapozhat. Ha van különbözet valószínűleg azt el fogják számolni a rokkantság kezdetétől.
üdv
gittus

liza42 # 2005.09.07. 11:07

Sziasztok!

Kérdésem a következő:

Gyermekeim esti tagozatos gimnáziumba járnak, 20 évesek, nincs munkaviszonyuk, kaphatnak-e még árvaellátást? Az édesapjuk 2000-ben halt meg.

köszönettel: Liza42

gittus # 2005.09.07. 18:51

Az 1997.évi LXXXI. törvény. 55. § (1) Az árvaellátás - a jogosultsági feltételek megléte esetén - legkorábban az 54. §-ban említett személy halála napjától kezdődően a gyermek 16. életévének betöltése napjáig jár. Ha a gyermek oktatási intézmény nappali tagozatán tanul, az árvaellátás a tanulmányok tartamára, de legfeljebb a huszonötödik életév betöltéséig jár. Ha a jogosultság megszűnése előtt a gyermek megrokkant, ennek tartamára az árvaellátás életkorra tekintet nélkül megilleti.

(3) Iskolai tanulmányok címén azt a gyermeket is megilleti az árvaellátás, aki huszonöt évesnél fiatalabb és a felnőttoktatás keretében folytat tanulmányokat.
A felnőttoktatás keretében tagozattól függetlenül akár folytatható a nappali oktatás munkarendje szerint szervezetten a oktatás, ha az óraszám eléri a nappali tagozato óraszám 90%-át. Ezt a iskola igazolja.

Liana05 # 2005.09.19. 18:37

A férjemmel 1996-ban váltunk el. A lányunk akkor 7 éves volt.Mivel a volt férjemnek semmiféle jövedelme nem volt (nem szerzett jogosultságot munkanélküli ellátásra sem), ezért megegyeztünk, hogy gyermektartás fejében az ő fél ingatlanhányada a nevemre kerül, így közös házunknak egyedüli tulajdonosa lettem.
Kb.2000-ben a volt férjem rokkantsági nyugdíjas lett, és a közelmúltban elhunyt.
A lányom idén februárban töltötte be a 16. évét, nappali tagozaton tanul, gimnáziumban.
Mivel a gyermektartásdíj ilyen módon lett kiváltva, a lányom kaphat-e árvaellátást?

gittus # 2005.09.20. 17:15

Az árvaellátás nem függvénye annak, hogy a gyermek kapott-e ténylegesen tartást vagy azt milyen formában teljesítették.
A nappali tagozatos gimnáziumi tanulmányok alapozzák meg az igényét, ha az elhunyt szülője az elhalálozásáig megszerezte a rokkantsági nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt. Az igényt az árva lakhelye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál kell beadni, ha a szülő nyugdíjas volt már, akkor a nyugdíjfolyósító igazgatóságnál kell beadni.
üdv.
gittus

Liana05 # 2005.09.24. 12:12

Kedves Gittus!
Nagyon szépen köszönöm a választ, sokat segített.
Liana

peter19 # 2006.01.16. 01:54

Kérdésem a következő lenne!
Feleségem tavaly nyáron halt viszonylag fiatalon!!Sajnos a megfelelő szolgálati idő nem volt meg az árvaellátás folyósításához!!Méltányossági alapon lehet-e kérvényézni az árvaellátást ebben az esetben mivel így két gyermekemet egyedül nevelem!

obsitos # 2006.01.16. 09:14

A feltett kérdésedhez érdemben nem tudok hozzászólni, de egy tipp talán:

Az önkormányzattól lehet kérni "lakásfenntartási támogatást", a semminél ez is több...

Erről bővebbet a http://Magyarország.hu weblapon "Ügyintéző" címszó alatt olvashatsz.

gittus # 2006.01.17. 06:14

igen a lakhely szerinti nyugdíjbiztosítási igazgatóságon

Bogó # 2007.02.08. 16:26

Sziasztok!
Nem velem történt meg az eset, csupán segíteni szeretnék...
2000-ben elhunyt egy apa, így most a fia az édesanyjával él és nem kaptak eddig árvasági ellátást. Igazából nem is kérvényezték meg. Én hívtam fel erre a figyelmület...
A fiú már elmúlt 18 éves, de egyenlőre még középiskolás, s utána nappalitagozaton szeretne a felsőoktatásban résztvenni.
Kérdések: ilyen esetben még megigényelheti, ugye? Mert még nem töltötte be a 25-öt ... ?
Ha igen, akkor milyen papírokat kell csatolnia a kérvényhez?

Köszönöm!
B.

Bogó # 2007.02.09. 16:06

Valaki válaszoljon.... ! :(

csufi99 # 2007.02.11. 09:21

nyugdíjbiztosítási igazgatóság- kérelem nyomtatvány áárvajáradék megállapításához, kell hozz egész biztosan a elhunyt anyakönyvi kivonata, az igénylőé, igazolás, hogy nappali tagozatosn tanulmányokat folytat, s kellene az elhunyt iratai arra vonatkozóan, hogy rndelkezett annyi munkaviszonnyal, hogy nyugdíjra jogult lett volna ( szolgálati ddők összeszedése), a kéelmet gyorsan adja be, visszmenőleg hat hónapra évényesíthető emlékeztem szerint, s a folyósítás korhára is maximiált.
Tehát gyorsan a kérelmet adja be, a hiányosságot időközben pótolhatja.

tyrael # 2007.03.23. 08:40

Sziasztok!

19 éves nappali tagozatos egyetemi hallgató vagyok. Eddig félárva voltam de a múlt hónapban árva lettem. A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor kérelmezhetek-e magasabb összegű árvasági ellátást vagy esteleg valami más támogatást? Ha igen akkor hogyan?

Köszönöm a segítséget!

amatőr # 2007.03.23. 14:13
amatőr # 2007.03.23. 14:15

Nyomtatvány a kérelem beadásához:
http://www.onyf.hu/index.php?…

mgcs # 2007.11.12. 11:00

Sziasztok!
19 éves nappali tagozatos hallgató vagyok, és félárva. A jövő évtől a főiskolán át szeretnék jelentkezni levelező tagozatra, egy szakmát adó intézményben pedig elkezdeni egy 3 éves, nappali, állami támogatású képzést. Ez esetben is jár nekem az árvaellátás?

A választ előre is köszönöm,
Gábor

gittus # 2007.11.12. 11:15

Az utóbbira valószínűleg járni fog az árvaellátás, de a folyamatos nappali tagozatos jogviszony meglétére vigyázni kell. Ellenkező esetben a kieső időre nem jár ellátás.