árvasági ellátás

ancksunamun85 # 2010.07.05. 19:11

Az előző kérdésemhez kapcsolódik:

A családi pótlék is csak 23 éves koromig járt saját jogon, de a 24. születésnapom előtt beiratkoztam egy képzésre, és egész tanévre megkaptam az ellátást, pedig elmúltam közben 24 éves.

ancksunamun85 # 2010.07.05. 18:53

Üdvözlöm!

24 éves árva(mindkét szülő elhunyt) lány vagyok,(jelenleg 4 órás bejelentett munkaviszonnyal).

Szeptember 25-én leszek 25 éves.
A kérdésem, hogy ha jelentkezek a 2010/11-es tanévre egy felsöoktatási nappali képzésre, megkaphatom az árvasági ellátást a tanévre? Persze, akkor nem munka mellett.

Várom mielőbbi válaszát!

Előre is köszönöm!

M.Ili # 2010.06.14. 18:37

Sziasztok!

El vagyok keseredve, és abban a reményben írok, h valaki tud nekem segíteni!
Ez év szeptemberében töltöm a 25. életévemet, de a fősuliból van még hátra 3 félévem. Méltányosságból megigényeltem az árvaságit arra a 3 félévre (azért most , h tudjam mi vár rám szeptembertől) de visszautasítottak arra hivatkozva, h a képzési keretet meghaladóan fogok végezni, ugyanis 3,5 év helyett 4,5 év alatt végzek, mert nem sikerült egy tantárgyam még az első félévben és így csúszok egy évet.

Állami gondozott is vagyok, és ez is megszűnik ez év szeptemberében. Tehát se vagyonom, se házam se semmim nincs. Van valami lehetőség arra, h mégis megítéljék nekem az árvajáradékot? Máshogy sajnos nem fogom tudni befejezni a sulit nappalin (levelezőn is nehéz lenne, mert ha találnék is munklát, ki lesz az a munkaadó, aki elnézi nekem, h minden hónapban egy hétig nekem suli van...)

Szóval teljesen el vagyok keseredve, túl sok erőm fekszik ebben a suliban, szeretném befejezni!

Nem tudtok valami lehetőséget?

Előre is köszönöm.

monalisa1 # 2010.06.01. 21:05

A link a második oldalon folytatódik!

monalisa1 # 2010.06.01. 21:04
monalisa1 # 2010.06.01. 21:01
Dr.Acula # 2010.05.31. 19:39

Azt sajnos kihagytam előző hozzászólásomból, hogy ha be kell jelentenem azt, hogy ezt az iskolát befejezem, de folytatom tanulmányaimat(szakma), akkor melyik formanyomtatványon kell ezt megtennem, vagy vmilyen más lehetőség van rá?

Dr.Acula # 2010.05.31. 19:35

Üdv!

Féléve kapom a félárvaságit, mert édesapám elhunyt. Most érettségizek, szeptembertől pedig szakmát fogok tanulni, nappali tagozaton. Az lenne a kérdésem, hogy ha beíratkozás napján kérek(nemtudom, hogy akkor kapok-e)iskolalátogatási papírt és azt elküldöm a NYUFIG-nak, akkor a nyár alatt is kapni fogom az ellátást? És ha csak szeptember 1.-jétől lehet kérni isk.lát.papírt, akkor visszamenőleg megkapom? Vhogy meglehet oldani azt, hogy nyáron is végig kapjam az ellátást? A választ/válaszokat előre is köszönöm!

Lizi05 # 2010.05.26. 11:31

A párom felesége 2007-ben elhunyt.A Három kisfiút együtt neveljük. Utánuk kapjuk az árvasági ellátást. Az én kérdésem az lenne, hogyha összeházasodnánk a párommal, akkor megvonnák e tőlünk az árvaságit.Válaszukat előre is köszönöm!Lizi

monalisa1 # 2010.05.14. 14:58

A jogszabály nem pontosítja az "oktatási intézményben folytatott" nappali tagozatos tanulmányokat, csak azt írja le, hogy 25 életév betöltéséig, és hogy felnőttoktatás keretében a tanulmányok végzése. Valamint közömbös hogy itthon vagy külföldön tanul-e, csak az iskola igazolja a beiratkozás tényét.

Mindezek után javaslom e-mailban fordulj kérdéssel a Nyufig-hoz, és konkrétan írd le mi is lenne az a mesterképzés - vélem valami művészeti képzés.

http://www.onyf.hu

A megjelenő honlap jobb oldalán található a lakhely szerinti regionális ügyfélszolgálatok felsorolása.

"Lisa"
laikus hozzászóló

fageza # 2010.05.14. 09:31

Sziasztok!

Árvaellátási ügyben szeretném segítségeteket kérni. Édesanyám 7 éves koromban meghalt, főiskolai tanulmányaim alatt kaptam árvaellátást, végeztem, így ez megszűnt. Idén szeptemberben, ha felvesznek folytatnám tanulmányaimat mesterképzés keretein belül nappalis hallgatóként. Kérdésem az lenne, hogy 25 éves koromig kaphatom-e ezt újra és van-elehetőség (lentebb olvastam ehhez hasonlót) hosszabítani?

A választ előre is köszönöm!

monalisa1 # 2010.05.05. 15:51
monalisa1 # 2010.05.05. 15:50

Árvaellátásra az a gyermek jogosult, akinek szülője a haláláig az öregségi, illetve rokkantsági nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezte, vagy öregségi, illetve rokkantsági nyugdíjasként halt meg.

Tehát a szülő által x éven keresztül fizetett tb. nyugdíjjáradék az alapja az árvaellátásnak - vagy az esetleges rokkantsága mint ténykérdés.

Meg lehet próbálni a méltányosságból történő árvaellátás biztosítását - soha nem lehet tudni...

http://www.gazdasag.halmaz.hu/nyugdíj/arvaelletas.php az idézett link alul- a második oldallal folytatódik!

Amúgy: http://www.onyf.hu

"Lisa"
laikus hozzászóló

Ancy # 2010.05.04. 15:05

Segítséget szeretnék kérni a következőben!
A nevelt lányom barátjának az édesapja nemrég meghalt 45 évesen.Sajnos alkalmi munkákból élt,ahol nyilván nem volt bejelentve.A fiú sajnos állami gondozásban él,de még tanul.Ő 20 éves.
A kérdés az, hogy ilyenkor milyen mértékű ellátást kaphat?
Válaszokat és segítséget előre is köszönöm!

Renci1985 (törölt felhasználó) # 2010.04.26. 10:13

Sziasztok!

Én 25 éves leszek egy régebbi ügyem miatt írok 18 éves korom után elmentem egy nappali rendszerű esti képzésre-kozmetikus, amiről én úgy tudtam kapom az árvaellátást, meg is kaptam 1,5 évig a sulitól az igazolást úgy hogy járjon-tehát nappalit húztak be, majd az utolsó fél évben nem adták ki csak estire. A NYUFIG is megkereste a sulit akik szépen mondták, hogy én estire járok, tehát azóta is nyögöm havi 10.000-el a 400.000 Ft-os tartozásomat...amit én úgy gondolok, hogy nem én hibáztam, vagy nem teljesen az én hibám.Voltunk egy ügyvédnél aki azt mondta, hogy örüljünk, hogy részletben fizethetem.
Szerintetek?

monalisa1 # 2010.04.18. 21:05

Mint minden járadék, a kérelem beadásának napjától visszamenőleges 6 hónapra kérhető.

era2 # 2010.04.18. 20:58

sziasztok!az lenne a kérdésem,hogy 2007-ben halt meg(amiröl most értesültem) a gyerekeim apja, akitöl elváltam,a kapcsolatot nem tartotta velün visszamenöleg mettöl kaphatom az árvaságit?
válaszotokat köszi

monalisa1 # 2010.04.18. 18:02

http://www.gazdasag.halmaz.hu/…aellatas.php

A tájékoztató alul tovább folytatódik a második oldalon.

baba53 # 2010.04.18. 10:42

Szeretném megkérdezni-bár lehet, hogy nem itt kéne-szóval a fiam 21 éves lesz májusban,árva/édesapja elhunyt/ egyedül nevelem.Én r,nyugdíjas vagyok,Ő még egy évig jár iskolába A családi pótlék körül most elég zűrös minden. A kérdésem meddig jár még Neki?

dtgomby # 2010.04.18. 08:09

Sziasztok!

24 éves vagyok, májusban töltöm be a 25-öt. Az egyetemen napplai tagozatos hallgató vagyok még két évig. A rendkívüli áravsági ellátással kapcsolatban lenne kérdésem.

Úgy tudom, hogy ha nappalis vagyok, akkor meg lehet hosszabíttatni a 27 éves életkorig az árvasági ellátást.

Az egyetem mellett diákmunkát is csinálok, hogy el tudjam magam tartani, és az árvasági nagyon nagy segítség volt eddig ebben.

Annyi a kérdésem, hogy a diákmunka kizáró ok lehet ilyen esetben? Illetve, hogy érdemes-e vele próbálkozni, milyen esélyek vannak arra, hogy megkapom.

Előre is köszönöm!

D.T.

tklari # 2010.03.03. 17:57

Sziasztok!
Árvaellátás mellett lehet munkát végezni? Befolyásolja a munkavégzés valahogyan az árvaellátás?
Köszi!

tiboa # 2010.01.21. 13:35

sziasztok.lenne egy olyan kérdésem, hogy a fellebezést milyen uton modon kell beadni,és hogyan kell megirni,esetleg van rá valamilyen formanyomtatvány.

billypilgrim # 2010.01.07. 16:55

Örvendek!

Az volna a tiszteletteljes kérdésem, hogy

1. az árvasági ellátás alapjának tekintett III-as rokkantsági nyugdíj (az elhunyt aktív volt) kiszámításakor az elhunyt bruttó keresetét mennyi időre visszamenőleg vizsgálják, és az egyes éveket egyszerűen átlagolják-e, vagy valamilyen módon indexálják?
  2. illetve létezik-e a bruttó keresetnek felső korlátja, amely fölötti rész már nem képezi a számítás alapját?
  3. Továbbá azt is szeretném tudni, hogy változik-e, és ha igen, mennyiben a számítás/ügymenet, ha a z elhunyt az elmúlt 10 évben magánnyugdíjpénztári tag volt.

Ha esetleg konkrét értékekre legalább durva közelítést lehetne adni, azt külön köszönettel venném:

kor: 37 év
szolgálati idő: 17 év (22 év, ha a szakközépiskola el van ismerve szakmunkásképzést végzőként, ahogy tényszerű. Ennek hol lehet utánanézni?)
utolsó 5 év átlagkeresete: kb. 300ezer Ft

Előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni.

bp

Sz.Márton # 2010.01.06. 21:12

Ebben a helyzetben tényleg érdemes a szociális és családügyekkel foglalkozó minisztériumnak is írni, mert nem egyértelműen csak a te kötelezettséged a kiskorú féltesvéreid nevelése, bár a hozzáálásod rendkívűl tiszteletreméltó és dícséretes. A helyi hivatal és gyámügy munkatársainak hozzáállása ebben a leírt helyzetben megérdemelne egy komolyabb, országosan nézettebb sajtóban történő érdemi, az eseted bemutatásán keresztül történő megemlítést is!

latyika22 # 2010.01.06. 21:00

Köszönöm a válaszokat!Igen én nem írtam le teljesen...időkőzben a kicsiknek hivatalosan a gyámjuk vagyok(6hónapja)megvannak a hivatalos papírok!De a kincstár csak ül a babérjain!Nem tudom miért csinálják ezt velünk!Talán azt hiszik,hogy mindez a pénzről szól?!Pedig nem....(tudom ez nem lelki szemetes láda oldal,de a tisztánlátás végett dióhéjban leírnám)Amikor a kicsik hozzám kerültek én voltam a 4.hely(2hónap alatt)munkanéküli voltam egy tanfolyamra jártam!Nem érdekelt a pénz,hogy hu most ebből profitálhatok stb,de igenis kellet,mert ugye munkám nem volt....életemben előszőr elmentem segélyt kérni(nagy szégyen volt)nem kaptam,mert állítolag vannak nálam sokkal rosszabb helyzetben lévők!indok:Van lakásom(jelzálog)dolgozik a kedvesem(elviszi a ban a törlesztésre)na de mindegy!hagytam!Rá 4hónapra kaptuk meg a családit!Visszamenöleg csak 2hónapot,mert az apuka addig fölvette Brüsszelben a bankártyáján,a Konzulátus átvert,a gyámhivatal azt tanácsolta,hogy adjam öket intézetbe,már állítólag nagyonjó család otthonok vannak(olyan lenne mint egy kollégium)szerinte egy3 és egy 5éves kisgyereknek!Talán alkalmatlannak tartanak!Pedig nem a testvéreimként szeretem őket(féltestvéreim)hanem sajátomként,bár nincsen saját gyermekem,de ha lenne akkor ugyanígy szeretném!NEKEM ŐK A SAJÁTJAIM!Amugy meg büszke vagyok rájuk illedelmesek,szépen választékosan beszélnek,és anyának szólítják a párom engem pedig apának...azt hiszem ez sokmindent elárul!Mostmár van egy jóideje munkám,de elkélne a segítség!A párom segít és a szülei is!De kérdezem én ha ezek a gyerekek állami gondozottak lennének havi 13000ft-jukba kerülne mert annyit kapok én utánuk(per fő)ott az ovi dí,csoport pénz,tisztasági stb....nem panaszkodom!De 22évesen vállatam 2kiskorúgyermeket...miért nem kapok segítséget....jah bocsánat karácsony előt fölhívtak,ha gondoljuk 2hétben éthordóban kaphatunk ételt az ingyen konyhán...erre én köszönjük 2kiskorú gyermek mellett nap mint nap főzünk!és elkösztem szépen Boldog Karácsonyt kívánva!Miért ilyenek!IMÁDOM A KICSIKET A KEDVESEM IS....AKKOR MI A BAJ?22 ÉVESEN FIATALNAK TALÁLNAK,VAGY VEGYEKFÖL ALPÁRI STILUST?AZ A MENNŐ EBBEN AZ ORSZÁGBAN....KÉREM NE HARAGUDJANAK RÁM TALÁN EGY KICSIT LEKIZTEM IS SŐT...DE EZ FÖLHÁBORIT!!!A BÜROKRATIZMUS,A NEMTÖRÖDÖMSÉG,A SZEMÉTKEDÉS EZ MAGYAR ORSZÁG.....ÖNÖKNEK PEDIG KÖSZÖNÖM AKIK ELOLVASTÁK LEVELEM!Üdvözlettel:K.Csaba