árvasági ellátás

monalisa1 # 2010.01.06. 15:58

Szerintem előszőr is be kellene szerezni a gyermekek születési anyakönyvi kivonatát, mert azon kívül hogy "vannak" róluk hivatalos papír nincs a kérdező bírtokában - legalább is nem írta.

A születés helye szerint illetékes anyakönyvi hivatal némi illeték fizetése ellenében a kérdéses okiratot pár napon belül megküldi - csak meg kell indokolni ki és miért kéri.

"Mona"
laikus hozzászóló

Sz.Márton # 2010.01.06. 07:40

A gyámhivatalnak ilyen esetben segítenie kell! Azonnal fordulj a helyi önkormányzat jegyzőjéhez, hogy haladéktalanul intézkedjen az önkormányzat, főleg a kiskorúan félárván maradt gyermekek nevelésének esetleges megsegítésével és hivatalos elhelyezésével kapcsolatos ügyben.

latyika22 # 2010.01.05. 23:26

Mindenkinek kívánok derűs napot!Bár a történetem nem éppen az!De amint látom nagyon sok embernek van problémája,én már végső elkeseredésemben írok ide!Remélem valaki tud segíteni!Én 22éves férfi vagyok,édesanyám több mint 1éve elhunyt brüsszelben,kint élt a férjével(2.férj.kicsik apja)azóta a kicsik nálunk élnek.Ami az ügyet csak bonyolította,hogy töbször kértem a kint konzulátust levélben,e-mailban,telefonon,hogy küldjék el részemre a halotti anyakönyvi kivonatott....akkor kérésemre az jött,hogy a megadott adatok alapján sem az élők,sem a holtak között nem találják,ez így ment kb 8hónapi,aztán történt egy vezető váltás(én tudtam h édesanyám elhunyt és Brüsszelben,előzőleg a férje értesített)az előzőleg leadott adatok alapján 2héten belül megtalálták édesanyám halotti könyvét!A kérdésem az lenne,hogy mi van abban az esetben,ha nem én hibáztam? Már több mint 1év eltelt,és a friss íratokkal az ügy már több mint 1hónapja folyik!( édesanyám magyar és a férje is kint éltek bejelentett lakcím nélkül kb 6hónapot)A férjéről nem tudok semmit,nem jelentkezik,nem érdeklődik a kicsikről (3 és 5 évesek)Semmilyen hivatalos írat beszerzésénél nem segíthetek a segítségére!Elnézést kérek,hogy levelem ennyire kusza,de az igazság,bár kissé zavart vagyok manapság,mert nem vagyok tisztában ezekkel a dolgokkal,és még a gyámhivatal sem segít!Köszönöm bárki is válaszol!

Szatymaz # 2010.01.04. 10:39

Kedves Fórumozók!
Nem tudom volt-e már valakinak ilyen esete, és hogyan zárult:
1988-óta özvegy vagyok, állandó baleseti özvegyi nyugdíjjal. Gyermekem 1,5 éves kora óta árvaellátásban részesül. Most 22 éves egyetemista,
kapja az árvaellátást.
2008. májusától magam is rokkantsági nyugdíjas vagyok, de csak most - véletlenül - jutott tudomásunkra, hogy akkortól ún. teljes árvaellátást kellett volna kapnia a gyerekemnek. Mindjárt hívtam az ONYF-et, hogy ezt nekünk kellett volna-e tudnunk és bejelenteni, azt mondta az ügyfélszolgálat, hogy nekik kellett volna észrevenni. Persze nem ő fog majd dönteni. A lakcímünk nem azonos a gyerekemmel, de én vagyok az eltartója, erre is azt mondták, a lakcím nem irányadó. Lehetséges, hogy ha ők hibáztak, - mivel az aktámat az én nyugdíjam számításakor elővették 88-tól, tehát képben voltak - a teljes időszakra megadják az emelt összeget visszamenőleg?
Mert nem mindegy! Egyébként sehol sem találtam olyan bejelentési kötelezettséget, vagy adatlapot, ahol ezt jelenteni kellett volna. Várom a válaszokat!
Köszi

gittus # 2009.12.20. 18:09

genibaba

Az árvaellátást igényt adja be és jelezze hogy apasági per van folyamatban.
Apasági pert kell indítani, és utána az árvaellátást meg fogja kapni. Máshogy nem megy. Ha most nem adja be és jelzi hogy pert indít akkor az esetleg több évig tartó apasági pert követően nem kapja meg az árvaellátást visszamenőleg.

Shinee # 2009.12.18. 21:31

Sziasztok!
Én csak azt szeretném megkérdezni,hogy engem idén kölcségtérítéses nappali tagozatra felvettek egyetemre.
És édesapám hirtelen tragikus módon elhunyt. Kénytelen voltam most félre tenni ez miatt a tanulmányaimat.És a kérdésem az lenne,hogy mivel árva lettem én nem fogom tudni kifizetni a következő félévem. Ilyenkor nincs mód ,hogy átvegyenek államira?

genibaba # 2009.12.16. 20:17

A kislányom apja most halt meg nem rég!De nincs a saját nevén a kislány,személy igazolvány hiányában, de a védönönél alá írt egy papirt melyben válalta,hogy ö az apja,de az NEM APASÁGI nyilatkozat volt!Igy azt szeretném kérdezni, hogy Igy is járna kislányomnak árvasági?

Svàjc # 2009.11.25. 11:07

TISZTELT SEGÍTÖK!

KOMPLIKÀLT HELYZETBEN VAGYOK, EHHEZ SZERETNÉK SEGÍTSÉGET KÉRNI. ÉVEK ÓTA SVÀJCBAN ÉLEK, AZ 5 ÉVE ELHUNYT FÉRJEM SVÀJCI ÀLLAMPOLGÀR VOLT. MEGKAPTAM A MINIMUM ÖZVEGYI ÉS KISLÀNYOMNAK AZ ÀRVASÀGI NYUGDÍJAT. ÚJ KAPCSOLATOMBÓL SZÜLETETT EGY KISFIAM, DE MÀR NEM JÖVÜNK KI JÓL AZ ÉDESAPJÀVAL ..SZERETNÉK MAGYARORSZÀGRA VISSZAMENNI. RÀKÉRDEZTEM: A NYUGDÍJAK ÖSSZEGÉT NEM VÀLTOZTATJÀK, DE AZ EX KÉRHETI A GYERMEKTARTÀS LESZÀLLÍTÀSÀT A MAGYAR VISZONYOKHOZ IGAZODVA. KÉRDÉSEM AZ LENNE: ADÓKÖTELESEK-E A NYUGDÍJAK ÉS A GYERMEKTARTÀSI DÍJ ÉS A MAGYAR VAGY SVÀJCI HATÓSÀG FOGJA VONNI? A MÀSIK KÉRDÉS PEDIG: HA IGAZOLNI TUDOM AZ ITTENI 50%-OS FOGLALKOZTATÀSOM JOGOSULT VAGYOK-E GYES-RE, GYEDRE? HA IGEN CSAK A FELE ÖSSZEGRE?
NAGYON KÖSZÖNÖM A SEGÍTSÉGET

Sylvi911 # 2009.11.24. 13:07

így hogy évet ismételtem, így nem utalják visszamenőleg ki? Köszönöm segítségeteket!

Sylvi911 # 2009.11.24. 13:05

Lyonee
De igen évet ismételek, de ez befolásolja, az árvaságit? Attól még árva vagyok, hogy évet ismételtem! Vagy ez kapcsolatba hozható, azzal hogy nem kaptam?

Lyonee # 2009.11.23. 18:58

Sylvi911
Nem ismételsz esetleg tanévet?

viccuka # 2009.11.23. 18:38

Sylvi911:
Minél gyorsabban be kéne menni, vagy legalább felhívni a folyósítót és az ügyszámra hivatkozva megkérdezni, hogy mi történt a 6 havi pénzzel. Mi az oka hogy nem jutott el hozzád. Ha valami félreértés az ok, tehát járt volna de nem utalták, akkor visszamenőleg is folyósítják majd egyösszegben. Ha postázták mondjuk, de más vette át, akkor a postától lehet követelni a pénzt. Persze lehet egyéb ok is, nem tudom miért nem érkezett meg.
Én úgy tudom, hogy a házasság nem befolyásolja, hiszen attól még árva valaki mert házas. Egyedül az özvegyi nyugdíj folyósítása szűnik meg a házasságkötéssel, hiszen aki házas, az már tovább nem özvegy.

Sylvi911 # 2009.11.23. 13:29

Kér segítsenek nekem!
Arra lennék kíváncsi, hogy én Október 10.-én töltöttem be a 18.életévemet, de már 1.5 éve a jelenlegi párommal élek! Elhunyt édesapám révén, nekem járna az árvasági ellátás, de én kb 6 hónapja nem kapom! Pedig nappali tagozatos diák vagyok. Szeretném kérdezni, hogy én ezt valamilyen úton nem tudnám e megkapni visszamenőleg? És még az lenne, hogy Decemberben férjhez megyek, úgy hogy folytatom az iskolát, járna e nekem az ellátás?
Előre is köszönöm!

sony2008 # 2009.11.21. 18:27

köszönöm a választ!

monalisa1 # 2009.11.21. 16:54

sony2008

Ahhoz hogy ismét kapd a támogatást be kell majd küldeni a tanintézet igazolását., nem automatikus az ellátás folyósítása, vagyis a hivatal nem tudhatja hogy a tanulmányokat ismét folytatod. (Jövő szeptemberben majd egy tértis levelet küldjél csatolva az igazolást.)

"Mona"
laikus hozzászóló

gittus # 2009.11.21. 14:04

igen

sony2008 # 2009.11.21. 00:07

Sziasztok!

Eddig járt a árvasági nyugdíj amíg iskolába jártam (szakmunkás) de most abba hagytam egy évre, de jövőre folytatni szeretném a tanulmányaimat nappali tagozaton (gimnázium) a kérdésem az lenne hogy jövőre ha vissza iratkozok érettségire akkor járna-e megint a árvasági ellátás most 19 éves vagyok.

Válaszát előre is köszönöm

gittus # 2009.11.15. 14:27

Kefe90
A nagykorú - cselekvőképes -személy oda kéri az árvaellátását ahova akarja. A szülő csak 18.éves kora eléréséig rendelkezhet az árvaellátás felett.

kefe90 # 2009.11.13. 22:28

köszönöm szépen Gittus!

és ha én máshova kérem akkor anyukám bele tud avatkozni késöbb???vagy mi a teendő ahhoz hogy ne tudjon?
köszönöm elörre is

gittus # 2009.11.13. 20:25

viktor
a jogalap nélküli felvétel nem befolyásolja az esetleges jogosultságodat.

Kefe90
A folyósító elvileg küldött nyilatkozatot a 18. év betöltésekor. Az árvaellátás folyósítását természetesen kérheti minden 18 évét betöltött személy akár számlára akár postai úton címére. A törzsszámára hivatkozzon és kérje saját kezeihez.

kefe90 # 2009.11.13. 13:21

Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni!
Azt szeretném megkérdezni hogy megoldható-e az ,hogy én kapjam az árvaságit és ne anyukám bankszámlájára küldjék....És ha igen akkor hogyan??19 éves vagyok és tanuló és persze ha megoldható lakcímet is váltanék problémák miatt.........
Segítségeteket előrre is köszönöm

VictorPictor # 2009.11.11. 11:11

köszönöm és ez a családi pótlékra is érvényes?

VictorPictor # 2009.11.11. 11:09

köszönöm,de azt elfelejtettem hogy édesapám mivel nem tudta hogy én befejeztem az iskolát így jogtalanul felvett 2 havi ellátást és ezt most fizetem vissza...ez nem befolyásolja ezt az egészet??
és ez a családi pótlékra is érvényes?

gittus # 2009.11.10. 20:07

Ha még nem töltötte be a 25 évét és nappalira akar járni akkor jár az árvaellátás.

VictorPictor # 2009.11.07. 22:07

Hello!
Én azt szeretném megtudni hogy....
édes anyám meghalt még iskolába jártam kaptam utánna az árvasági ellátást,aztán megszakadt a tanulói jogviszonyom majd édesapám is meghalt így teljesen egyedül maradtam így most ujra szeretnék nappali tagozatos iskolába járni ami sikerülne is csak azt nem tudom hogy jogosult vagyok-e még az árvasági ellátásra vagy mégis hogy van ez ha egyszer már megszakadta az ellátás??
Előre is köszönöm!