árvasági ellátás

Niko804 # 2010.10.03. 07:00

Tisztelt Szakértő!

Árvasági ellátást kapok és az lenne a kérdésem, hogy lehet-e megbízási szerződéssel dolgozni mellette, hogy az ellátás megmaradjon.

csufi99 # 2010.09.28. 20:29

Igen, jogosultak vagytok, be kell adni az igénylést mellékletekkel a nyugdíjbiztosítási igazgatósághoz árvaellátásra is, özvegyi nyugdíjra (ideiglenesre, egy évig jelenleg) is. Nem néztem, de talán az onyf.hu-n találtok letölthető nyomtatványt.

Tenara # 2010.09.28. 20:05

Kedves Fórumozók!
Most veszítettem el édesapámat, akinek 32 év munkaviszonya volt, 50 évesen halt meg, balesetben. Én 22 éves vagyok, egyetemista. Az volna a kérdésem, hogy milyen módon igényelhetnék árvasági ellátást, egyáltalán jár-e ilyen? Édesanyámmal házastársak voltak 24 éve,neki jár özvegyi ellátás?
Előre is köszönöm a segítséget.

lenthys # 2010.09.04. 07:31

Tisztelt Fórumozók!

2010. június 10. én megszűnt a hallgatói jogviszonyom, és most ez év szeptemberben elkezdtem a 2. nappali tagozatos képzésemet. Saját magamat tartom fent, és sem nyáron, sem most nem találtam még munkát (ez okból tanulok tovább), így fontos lenne, hogy nyárra visszamenőleg is megkapom az árvasági ellátást, vagy csak szeptember hónaptól?

Jákob Indián # 2010.09.01. 21:12

Ja és érettségire megyek ezt elfelejtettem irni!

Jákob Indián # 2010.09.01. 21:10

Üdv!
Érdeklődnék hogy akkor is kapom az emelt családit és az árvaellátást ha estin tanulok?Válaszukat előre is köszönöm!

Gyuszi87 # 2010.09.01. 12:10

Szeretnék érdeklődni, hogy 23 éves, nappali tagozaton járok suliba, kapom jelenleg is az árvaságit magamra, van 1 gyermekem, akinek a családi pótlékját szeretném szedni az én nevemre, akkor is jár még rám az árvasági?

Birinyu # 2010.09.01. 08:51

Üdv!

Szeretnék valakitől segítséget kérni. Eddig a postás hozta az árvaellátást, de most szeretném már inkább a bankszámlámra kapni. A Nyugdíjfolyósító honlapjáról letöltöttem az ehhez szükséges nyomtatványt, de valamit nem értek. Ott meg kell adni a fiók nevét és címét. Itt a bank központi címére gondolnak vagy arra a bankfiókra ahol megkötöttem a szerződést?

Köszönöm!

Ezvan25 # 2010.08.31. 15:42

Üdvözlet!
25 éves lettem júliusban! Most iratkoztam be egy főiskolára nappalira! Kérdésem lenne, hogy kaphatom e még az árvaságit, legfeljebb 27 éves koromig?
Köszönöm!

gyertya # 2010.08.29. 16:45

kishorcsog

1. nem, mert nem nappali tagozatos képzés.
  2. az árvaellátás az utolsó szemesztert követő első vizsgaidőszak végéig jár.

Üdv: Gy.

gyertya # 2010.08.28. 19:11

Tina25

Amennyiben az édesanyja rendelkezett megfelelő mennyiségű szolgálati idővel, akkor Ön jogosult lehetett volna árvaellátásra.

Az igény visszamenőleg 6 hónapra volt érvényesíthető (és jelenleg is), így tekintettel arra, hogy a 25. életévét már betöltötte, így Önnek árvaellátás nem jár.

Tina25 # 2010.08.28. 10:00

Tisztelt válaszoló

Lenne egy olyan kérdésem, hogy az árvaellátást visszamenőleg lehet-e kérni?

Az én esetem:
Most 30 éves vagyok. Anyukám 3 éves koromban halt meg 22-évesen. Apukám akkor el is hagyott engem és nagymamámék neveltek fel. Apukám 14éves koromban halt meg.
Ebben az esetben nekem járt volna-e az árvaellátás?

Köszönöm válaszát.

gyertya # 2010.08.28. 09:48

Luvanda

Alap esetben, ha árvaellátásra jogosító képzésben részesül, valamint az elhunyt rendelkezik a szükséges szolgálati idővel, akkor jár az ellátás.
A jogszabály azonban tartalmaz egy szigorítást, ami a következő:
"Az örökbe fogadott gyermeknek vér szerinti szülője jogán árvaellátás nem jár, kivéve, ha a gyermeket a vér szerinti szülő házastársa fogadta örökbe."
Ha viszont a párját nem fogadták örökbe, akkor ez rá nem vonatkozik.

Luvanda # 2010.08.24. 21:47

Üdvözletem!

Segítséget szeretnék kérni, párom édesanyja egy évvel ezelőtt halt meg,de nem ő nevelte már kb. 10 éve és el is voltak válva volt férjétől. Így is megjár páromnak az árvasági. Ő még tanul és 21 éves.
Válaszukat előre is köszönöm.

gyertya # 2010.08.01. 16:59

marcás

Amennyiben befejezte tanulmányait az előző tanévben és az új tanévre beiratkozik, akkor a nyári hónapokra is jár az árvaellátás.

lang19

Ha ez kérdés volt, akkor alapesetben tanfolyami képzésre árvaellátás nem jár. Meghatározott esetekben a felnőttoktatás keretében folytatott tanulmányok jogosíthatnak árvaellátásra.

lang19 # 2010.08.01. 15:06

Sziasztok!
Az lenne a problémám hogy munkaügyis tanfolyamra járok,és arra jár az árvaellátás,még nem töltöttem be a 25öt és nappali felnőttképzés.
köszi a segitségeteket

marcás # 2010.07.30. 21:34

Üdv. Mindenkinek

kérdésem:
Félárva lévén eddig kaptam az árvaságit. Június 30án megszűnt a hallgatói jogviszonyom, mert elvégeztem az alapszakot, így az árvaságit sem utalták. azóta sikeresen felvételt nyertem újabb nappalis szakra. A kérdésem, hogy visszamenőlegesen utalják az árvaságit, vagy csak szeptembertől jár?

Előre is köszönöm a válaszokat!

gyertya # 2010.07.25. 13:27

erika62

Amennyiben nem kötött újabb házasságot, és a gyermeke(i) árvaellátásra jogosító képzésben részesül(nek) szeptembertől, akkor az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága is feléled.

erika62 # 2010.07.25. 10:46

Üdvözlök mindenkit!
Férjem 2006. áprilisában elhunyt. Azóta gyermekeim árvaellátást, én pedig 2007. május óta árva jogán járó nyugellátást kaptam. Ez az ellátás 2010. májusában azért szünt meg, mert mindkét gyermekem középfokú tanulmányait befejezte és egyetemre jelnetkezett. Felvételiük sikeres volt 2010. szeptemberétől nappali tagozaton fognak tanulni. Kérdésem, jár-e árva jogán járó nyugdíj? A válaszokat előre is köszönöm!

Lyonee # 2010.07.14. 14:52

Reni89
Lehet, hogy apukád nem is jogosult rá, nem lett volna szabad megkötni, illetve emiatt érvénytelen!?
A munkáltató nem fizette be a nyugdíjat? Azért konkrétabb válaszokat kérjél, mind a BKV-tól, mind a Nyugdíjbiztosítótól, hogy mi a probléma.

monalisa1 # 2010.07.14. 14:46

ancksunamu85

Az árvaellátás a jogosult 25. életéve betöltéséig jár és nem a 25. életévben megkezdett oktatási év egészére.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.07.14. 14:41

Bubu89

Neked azt tudnán javasolni hogy a ma kapott pénzt még ne költsd el (...) mert nagy valószínűséggel utólag beszámítják/levonják az őszi folyósításkor.

Az eggyel lentebbi linkél találsz telefonszámot, e-mail címet is.

ml.

monalisa1 # 2010.07.14. 14:38

Az igényjogosultság időpontjáig visszamenőleg utólag egyösszegben ki fogják fizetni a megállapításra kerülő nyugdíj összegét - kamat és "kárpótlás" nélkül.

Azt hogy a késedelmes ügyintézés kinek róható fel azt itt megállapítani nem lehet.

Javaslom a lakhely szerint illetékes ügyfélszolgálat felkeresését.

http://www.onyf.hu

Külön meg lehet próbálni eseti szociális segélyt kérni - a semminél addig is több.

"Mona"
laikus hozzászóló

reni89 # 2010.07.14. 08:40

Üdv MIndenkinek!

Lenne egy problémám,amire lehetőleg sürgős megoldást várnék.
Nos, az édesapám hivatalosan április 29-től (korengedményes)nyugdíjas. Ennek ellenére a mai napig nem intézett semmit sem a munkáltató(BKV),sem a nyugdíjfolyósító. Már lassan a harmadik havi nyugdíját kéne,hogy kapja,ehhez képest még egy törzsszámot sem küldtek. Többszöri telefonálgatás után először azt mondták, a munkáltató hibázott ,ezért a nyugdíjintézet tehetetlen.Majd mikor ez elvileg megoldódott,azt mondták most a nyugdíjfolyósító hibázott.Mostanra mindenhol azt mondják,hogy nem tudnak semmit mondani. Nyugdíj pedig sehol.A szüleim ebből élnének,de 3 hónapja nem jutnak pénzhez,így elmaradásaik vannak a számlákban is. Kihez tudunk fordulni? Kérhetünk bármilyen kártérítést a számlák miatt? Mit tudunk tenni?

Bubu89 # 2010.07.12. 10:30

Sziasztok!

2éves OKJ képzésre járok. Elméletileg évente kell leigazolnom,hogy suliba járok.Eddig amíg Főiskolára jártam félévente kellett.Na most ugye július van és ma kaptam az árvaellátási segélyt.Eddig nem kaptam nyáron,hanem csak októberben visszamenőleg. Hogyhogy most kaptam? Hívtam volna őket,de lehetetlen.Email vagy tel.számot nem tud valaki,ahol el lehet őket érni?