árvasági ellátás

garfield89 # 2009.10.05. 14:47

Köszönöm Katakomba:) végre valaki:)azt hiszem megnyugodtam:)
lenne még egy kérdésem, amit itt a "NAGY" egyetemen sem igazán tudnak megmondani, ez ma történt velem.
Szociális ösztöndíjat igényeltem, amihez hozzácsatoltam az árvasági papíromat gyámügyes papírt, mindent amit csak lehetett, kivéve a jövedelemigazolást, mivel teljesen árva vagyok. Igaz, hogy nem kell jöv. igazolás, hisz hiába vagyok nevelőszülőknél, akkor is az árvaságot kell elsődlegesnek tekinteni?
Előre is köszönöma segítséget:)

Katakomba # 2009.10.02. 17:32

Kedves garfield!

Nem szűnik meg az árvaellátásod. Az ugyanis azért jár Neked, mert árva vagy + tanulsz, és nem azért, mert utógondozott vagy. A kettőnek semmi köze nincs egymáshoz. Az utógondozásnak az átmeneti/tartós neveléshez van csak köze. Az innek kikerült fiataloknak egy segítség az önálló élet megkezdéséhez. Az árveallátás azoknak a fiataloknak is jár, ha tanulnak, akik nem voltak átmeneti/tartós neveltek.

Zsubibu # 2009.10.02. 17:16

:(
Az én kérdésemre nem tudja senki a választ? Hol tudnék utánanézni?
Kérlek, segítsetek!

Köszönöm!

monalisa1 # 2009.10.01. 21:10

Mához egy hónapra sem kell még aggódnod a november hónapot illetően - valamint addig bizonyára megkapod a szept/okt. kifizetést már. (Valószínűleg sok a feldolgozandó hasonló kérelem, de a beadástól két hét eltelte még bőven benne van a tűréshatárban - tehát nyugi.)

"Lisa"
laikus hozzászóló

mandarinjuice # 2009.10.01. 15:11

Kedves fórumozók!

Júniusban felfüggesztették az árvaellátásom, mert befejeztem a képzést, de szeptembertől újra beiratkoztam nappali tagozatra, kérdésem annyi volna, hogy mivel szeptember 14-én adtam le a kitöltött igénylőlapot (a további folyósításért), már októberben megkapom a havi árvaságit és a visszamenőlegest?
postán még mindig nem értesítettek, és már kezdek aggódni, nehogy csak novemberben utaljanak.
köszönöm a választ előre is!

Zsubibu # 2009.09.28. 12:38

Üdvözlöm a Fórumozókat!

Nagyon tetszik ez a hely, rendkívül jártas felhasználók vagytok, s amiért böngésztem az oldalt, az részemről is egy kérdés lenne...

Én is félárva vagyok, jár az árvaellátás, viszont nemrég megkértek, hogy a helyi iskolában segítsek be a hitoktatásba, ami azt jelenti, hogy megbízási szerződést kell kötnöm a püspökkel és az óráim alapján kapok érte egy kis pénzt. Természetesen félve attól, hogy megvonják az árvaságim, a megbízási díjtól eltekintettem volna, de a hittanos gyerekek után normatíva jár az államtól, és a szerződésben engem bíznak meg a feladattal, szóval nincs kibúvó a pénzszerzés alól. Nem képez SZJA alapot és a munkavégzés ideje alatt külön biztosított sem leszek.

Kérdésem: az ONYFI-nak ezt jelenteni kell, hogy "dolgozom" és ha igen, akkor milyen nyomtatványt kell kitöltenem és mi a teendő? Elvileg diákmunkát is vállalhatnék a főiskola és az árvaellátás mellet-ugye?-ha nem jól tudom, kérlek javítsatok ki. Ez a szerződés annak minősülhet?
Előre is köszönöm a segítségeteket!

garfield89 # 2009.09.28. 07:08

gittus:

ezt azért írtad, mert tényleg tudod, vagy mit is akartál ezzel írni? jár vagy nem jár?

gittus # 2009.09.26. 14:09

nem

garfield89 # 2009.09.21. 15:37

hali
20 éves lány vagyok, és utógondozásban vagyok, azaz nevelőszülőknél élek. Árvaellátásban részesülök, mivel egyetemre járok nappali tagozaton. Az lenne a kérdésem, hogy ha megszüntetem az útógondozást, de továbbra is járok egyetemre és lesz állandó lakcímem is, megszűnik-e az árvaellátás.
Előre is köszönöm a segítséget:)

garfield89 # 2009.09.21. 15:30

hali

20 éves lány vagyok, és az lenne a kérdésem, hogy jár-e árvaellátás, ha megszűnik az útógondozói ellátásom, de továbbra is járnék egyetemre nappali tagozaton, és lenne állandó lakcímem.
Kérem csak az szóljon hozzá, aki biztosra tudja a választ:)
előre is köszönöm:)

pestszentlorinc # 2009.09.20. 14:56

Joandi

Voltam ilyen helyzetben néhány éve. A gyerekeknek árvaellátás jár 18/továbbtanulás esetén 25 éves korukig, az özvegynek egy évig özvegyi nyugdíj. További özvegyi nyugdíj majd csak akkor illeti meg, ha már az özvegy is öregségi nyugdíj korba lép és addig nem köt új házasságot.

joandi # 2009.09.20. 12:51

Az elhunyt házastárs még aktív korú negyvenes, aki három kiskorú gyermeket hagy hátra. Milyen támogatásra lesz jogosult a másik szülő? (árvaellátás, özvegyi nyugdíj..stb)

Veci # 2009.08.22. 13:22

T Á J É K O Z T A T Ó a kivételes nyugellátás-emelés és egyszeri segély engedélyezésének feltételeiről
http://www.onyf.hu/index.php?…

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.08.22. 13:21

Figyelem Fórumtársak!

Ma tették fel az ONYF honlapjára a méltányossági nyugdíjemelés és segély engedélyezésének feltételeit.

T Á J É K O Z T A T Ó a kivételes nyugellátás-emelés és egyszeri segély engedélyezésének feltételeiről
http://www.onyf.hu/index.php

„A kormány a gazdasági válság kedvezőtlen hatásainak enyhítését célzó intézkedései között módosította a nyugdíjasok részére nyújtható méltányossági nyugdíjemelés és egyszeri segély engedélyezésének feltételeit is, amely pozitív változást jelent mind a jogosultak körét, mind az egyszeri segély összegét tekintve. Az intézkedés hatására a nyugdíjasok számára a kivételes méltányosságból odaítélhető egyszeri segélynél és a méltányossági nyugdíjemelésnél a jövedelmi határ és az egyszeri segély összege a nem nyugdíjasokra vonatkozó ún. krízistámogatáshoz közelít.”

Nyomtatvány itt letölthető a K16 ill. K17
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

Ezt is ajánlom elolvasni:
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója a kivételes méltányosságból megállapítható ellátásokról
http://www.onyf.hu/index.php
Kinek engedélyezhető kivételes nyugellátás?
„Kivételes nyugellátás engedélyezhető az öregségi nyugdíjkorhatárt elérő, vagy rokkant személynek, továbbá árvának.”

Üdvözlettel Veci

gittus # 2009.08.20. 06:18

duchboy
Árvaellátás jár annak a gyermeknek is aki huszonöt évesnél fiatalabb és a felnőttoktatás keretében folytat tanulmányokat.

A végrehajtási rendelet szerint a felnőttoktatás keretében folytatott tanulmányok alatt a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett képzés idejét kell érteni a felnőttképzésre vonatkozó jogszabályok rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával.

Esti képzésre nem jár árvaellátás csak olyan felnőttoktatás keretében végzett tanulmányokra amelyek a közoktatási tv-ben meghatározott nappali képzés óraszámának megfelel. Ezt jelenti a nappali oktatás munkarendje.

Veci # 2009.08.19. 03:23

dutchboy

A közoktatásban ez a maximális felvételi korhatár. Egyébként a második szakma már tandíjas nappali képzésben is.
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója az árvaellátásról
Kérdezd meg a Nyugdíjbiztosítótól, hogy a te esetedben esti vagy felnőttképzés esetén jár-e még az árvaellátás (szerintem már nem).

Üdvözlettel Veci

dutchboy # 2009.08.19. 00:48

Hello!

Röviden vázolom a tényállást: 24 éves vagyok, félárva. Érettségi után elvágeztem egy 2 éves államilag finanszírozott felsőfokú szakképzést, azután pedig egy államilag finanszírozott főiskolai alapképzést (3 év a bolognai rendszer alapján). Most, mint ahogy már mondtam 24 éves vagyok, és szeretnék elvégezni még egy OKJ-s tanfolyamot, vagy alap-közép-felsőfokú szakképzést. De minden iskolánál azt látom, hogy a jelentkezési korhatár nappali képzésen 22, max. 23 év. Az lenne a kérdésem, hogy ez most csak az államilag finanszírozott képzésre vonatkozik e? Mert ha lehet, én boldogan fizetek a képzésért tandíjat, csak engedjék hogy beiratkozhassak nappali képzésre. Mivel az árvasági csak nappali képzésben jár...

A választ előre is köszönöm!

Veci # 2009.08.12. 09:44

Szerintem a hiteles másolata is megfelel. Azt tenném, hogy hivatalos helyen fénymásoltatnám (pl. önkormányzat anyakönyvi o.), ahol ráírják, hogy az eredetivel megegyező, vagy hasonlót.

Üdvözlettel Veci

kejmpo # 2009.08.11. 20:40

Hello!

Érdeklődnék, hogy az árvasági segélyhez az eredeti halotti bizonyítvány szükséges, vagy elég egy másolat is? Mielöbbi gyors válasz reményében, köszönettel:

Kejmpo

Veci # 2009.08.11. 15:50

Ezt ma tették fel az ONYF honlapjára:

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.08.11. 15:49

Ezt ma tették fel az ONYF honlapjára:

Üdvözlettel Veci

abc50 # 2009.08.11. 06:44

Kedves Gy!
Nagyon koszonom a valaszodat, mar meg is talaltam a Nyufig honlapjan a rank vonatkozo K15 szamu nyomtatvanyt, kerelmunket azonnal tovabbitjuk felejuk.
Legyen szep napod!
abc50

gyertya # 2009.08.10. 19:29

abc50

A 25. életévét betöltött, felsőfokú oktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató személy árvaellátásának meghosszabbítása az első - alap- és mester- vagy osztatlan - képzésben, az oklevél megszerzésére irányuló tanulmányok folytatásának idejére, a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott képzési időt meg nem haladóan, legfeljebb a 27. életév betöltéséig engedélyezhető.

A hallgatói jogviszony fennállásáról szóló igazolás feltétele az elbírálásnak. Amennyiben ezt csak szeptemberben tudja beszerezni, akkor is nyújtson be igényt már most az árvaellátás további folyósításához. Ennek azért van jelentősége, mert visszamenőleges hatállyal méltányossági árvaellátást a rendelkezésre álló keret miatt nem engedélyeznek. A kérelem elbírálásához szükséges nyomtatvány a Nyufigtól beszerezhető.
Egyébként nincs jelentősége, hogy a megszüntető határozat jogerős, mert ez egy új igényelbírálási eljárás.

Minden jót: Gy

abc50 # 2009.08.10. 17:46

Kedves Gyertya,
Orommel olvastam az elozmenyek kozott, hogy letezik kiveteles arvaellatas 25 eves kor utan.
Lanyom e honapban tolti a 25-ot, mar megkapta a hatarozatot az arvaellatas leallitasarol.
Kerdeseim:
Ha megkervenyezem a kiveteles arvaellatast, leven, hogy meg masfel ev hatra van lanyom egyetemi tanulmanyaibol,

• milyen adatokat tartalmazzon ez a kerveny
  • nem baj-e, hogy az arvaell. megszunteteserol szolo hatarozat a juniusi kezhezvetel ota jogerore emelkedett,
  • varjak-e a kerveny elkuldesevel amig szeptemberben mar megkaphatjuk a hallgatoi igazolast, vagy kuldjem anelkul minel elobb.

Valaszodat elore is koszonve
abc50

Stallone20 # 2009.08.09. 06:36

Köszönöm szépen a választ!! Most már megnyugodtam hogy visszamenőleg megkapom ezekre a hónapokra, rengeteg adósságom lett!! :-(

Stallone20