Nagyon peches
Sajnos nem, amennyiben a tanulmányait megszakította a tanulói/hallgatói jogviszony megszűnését követő naptól jogalap nélkül vette fel az ellátást, melyet vissza kell fizetni.
Minden jót: Gy.
Nagyon peches
Sajnos nem, amennyiben a tanulmányait megszakította a tanulói/hallgatói jogviszony megszűnését követő naptól jogalap nélkül vette fel az ellátást, melyet vissza kell fizetni.
Sziasztok!
Félárva, 23 éves vagyok. Az lenne a kérdésem, hogy 2009. 02. 05-én megszüntette a jogviszonyomat az iskola (nappali főiskolára jártam), de a nyufig visszaköveteli a 02. 06-tól felvett összeget. Nem úgy van, hogy a tanulmány befejezésének hónapjának végéig jár az ellátás?
Köszönöm szépen előre is a segítséget!
ugyan ebben a cipőben járok ,de csak iskola látogatási igazolás után kaphatom meg a vissza menőlegest is.Ezt a tájékoztatást kaptam.
Stallone20
Amennyiben az előző félévben befejezte a tanulmányait és a következő félévben továbbra is árvaellátásra jogosító képzésben vesz részt, akkor a nyári hónapokra is jár az ellátás.
Hello!!
Nagyon fontos lenne !!
Én a tanulmányaimat befejeztem júniusban!!
És most szeptembertől folytatom,,, de csak júniusban kaptam árvasági ellátást, küldtek papírt hogy felfüggesztették az ellátást, és küldjem be a további tanulmányokról a papírt, na de ezt csak majd most augusztus 18.-án tudom beküldeni ,, ugye jár a visszamenőleg a nyári hónapokra az ellátás?? Mivel csak felfüggesztették!!,,?
Kérem szépen válaszoljanak, nagyon fontos lenne, nagy anyagi gondokkal küszködök! :S
Stallone20
teljesen egyetértek.
Ha mind az apa mind az anya fizetett járulékot akkor miért nem járhat mindkettő után az árvaellátás.
Sajnos ez a jelenlegi jogi szabályozás nem jogosan, járulékfizetés arányában rendezi ezt a nagyon fájdalmas és kiszolgáltatott helyzetet.
Azonban csak együtt érezni tudok más javaslatom most nincs.
Kedves flyinstead!
Nem vagy egyedül ezzel a problémával. Ugyanebben a helyzetben vagyok én is annyi különbséggel hogy nekem 34000 forint jár.
Nekem a legnagyobb érvágás az volt hogy a családi pótlékot is megvonták tőlem.
Elég rossz a rendszer.....
oregano
Általánosságban írok.Üdv: Gy.
xplosion
Ameddig az egészségkárosodásának mértéke az 50 %-ot eléri, addig nem szűnik meg az árvaellátásra való jogosultsága. Még akkor sem, ha a rokkantsági nyugdíjra való jogosultsága megszűnik a mellette folytatott munkavégzés miatt.
A rokkantság, mint társadalombiztosítási fogalom, az egészségkárosodás legalább 50 %-os elérését jelenti.
Üdv: Gy.
Kedves Fórumozók!
A segítségeteket szeretném kérni.
A szituációm a következő: 27 éves vagyok, apám 1992-ben, anyám 1981-ben (születésemkor) meghalt. 2006 júliusában 100%-os munkaképesség-csökkenést állapítottak meg nálam, amit aztán az orvosi felülvizsgálaton ez év februárjában 70%-ra módosítottak ("leszázalékoltak"). Tekintettel arra, hogy az egészégkárosodás az alatt az időtartam alatt következett be, amíg az árvaellátást folyósították, ezért arra a koromra való tekintet nélkül jogosult vagyok a rokkantság időtartama alatt. Jelenleg felsőoktatásban tanulok. Kérdésem az lenne, hogy amennyiben munkába állok és a keresetem okán a rokkantsági nyugdíjra már nem leszek jogosult (több a keresetem, mint a minimálbér), akkor az árvaellátásra való jogosultság is megszűnik?
A Nyugdífolyósító honlapján feltüntetett "rokkant" kategória az egészségügyii kategória, vagy munkaképesség-csökkenést jelent? Előbbi esetben életem végéig fenn fog állni az állapot, utóbbi esetben, természetesen ha elkezdek dolgozni, már nem.
Segítségeteket előre is köszönöm.
Tisztelt Cím !
Abban az esetben, ha egy 47 éves nő rákbetegségben nagyon rövid idő leforgása alatt sajnos meghal és nem szerzett (nem szerezhetett nyugdíjjogosultságot)- akkor az életben maradt házastársa és kiskorú gyermeke milyen további ellátásban részesülhet?
Milyen egyszeri és milyen rendszeres járandóságokra számíthatnak?
Köszönöm a segítséget, nagyon fontos lenne.
shure
Igen, jól olvasta.
Üdv: Gy.
Sziasztok!
Ha jól olvastam a fórumot akkor ha az árva tanul és rendelkezik bejelentett munkahellyel azért még jár az ellátás?
Augusztusban felakart venni a jelenlegi munkahelyemre ahol most tanulóként dolgozok, ezért lenne fontos a válasz.
Előre is köszi a választ.
D.B.
Amennyiben az egyéb árvaellátásra jogosító feltétellel rendelkezik, akkor igen.
Üdv: Gy
Szervusztok!
A kérdésem az lenne, ha nem államilag finanszírozott egyetemi képzésre járnék, hanem költségtérítésesre, ugyan úgy járna az árvasági ellátás, mint eddig?
Véleményem szerint igen, mivel nappali tagozat és még nem múltam el 25 éves, de annyi kiskapu van már, hogy inkább megkérdezlek Titeket, hátha tudtok segíteni.
A választ előre is köszönöm!
Gyertya, köszönöm szépen a gyors választ!
A legrosszabb az egészben, hogy a nyugdíjbiztosítónál azt hitették el velem, összevonható a két árvaellátás.
Ugyanezt megtették velem most az önkormányzatnál is a temetési segéllyel.
Hát így jártunk!
Köszönöm mégegyszer!
gyertya köszönöm szépen a válaszodat!!
A tanulói/hallgatói jogviszony szünetelése/passziválása esetén csak akkor jár árvaellátás, ha a szünetelés/passziválás az árva betegsége, vagy szülése miatt történik. Önnek bejelentési kötelezettsége van a folyósító szerv felé minden az árvaellátásra jogosító körülmény megváltozása esetén. Amennyiben a következő félévben már szünetelteti a hallgatói jogviszonyát, akkor a megelőző félév utolsó hónapját követő hónaptól jogalap nélkül vette fel az ellátást, melyet sajnos vissza kell fizetni.
sziasztok!
az lenne a kérdésem, hogy ha főiskolán passziválom a következő félévet/évet, tehát halasztok, akkor azt jelentenem kell a nyugdíjfolyósítónak is? eddig aktív nappali tagozatos hallgató voltam és megkaptam juliusban is az árvaságit, de attól félek hogy ha szeptembertől passziválok akkor a nyáron kifizetett árvaságit vissza kell majd fizetnem és utána meg nem fogok kapni a passzív félévre.(tehát passzív hallgatói jogviszonyra jár e árvsági??)ha valaki tud légyszives válaszoljon mert ez most nagyon nem hagy engem nyugodni:S
Sziasztok!
Az a helyzet, hogy édesanyám másfél hónapja elhunyt. Már igényeltem árvaellátást, amit jó esetben a hét végéig el is utalnak
Édesapám már korábban, 1995-ben hunyt el. Utána a mai napig kapok árvaellátást.
Na mármost, ma azt vágták a fejemhez a nyugdíjfolyósítónál, hogy a két árvaellátás közül a nagyobb összegűt fogják CSAK utalni. Ez azért furcsa, mert a nyugdíjbiztosítónál azzal hitegettek, hogy összevonnak, vagy kiszámolnak valami harmadik X összeget, amit folyósítanak.
Mivel teljesen egyedül maradtam testvéremmel budapesti lakásunkban, mindenféle kereset nélkül, és egyetemen tanulok Pécsett, nincs arra valamilyen mód, hogy egy nagyobb összeget kaphassak?
A bátyám sajnos szintén nem rendelkezik jövedelemmel, 32 éves, és büntetett előéletű, jelenleg állást keres, erkölcsi bizonyítvány híján azonban alkalmi munkából próbál pénzt szerezni.Így eléggé rossz helyzetben vagyunk, nincs miből fizetni a rezsit, semmit.
Jelenleg édesapám után 38.000 Ft-ot kapok, édesanyám után pedig 46.000 Ft-ot számoltak ki, amit majd utalnak elvileg.
Tudna valaki valamilyen tanácsot adni?
Előre is köszönöm, minden segítség jól jön, ugyanis egy lakást 38, de 46 ezer forintból is lehetetlen fenntartani.
Szép Napot!
Nem rég fejeztem be 3éves tanulmányaimat, 06.09-n a Nyugdíjfolyósító kiküldött egy végzést, hogy 07.01-től megszüntetik az árva ellátásit, idő hiányban nem igazán tudtam fellebbezni, sőt még az se volt biztos hogy tovább tanulok szeptembertől. Két nap múlva lehet beiratkozni a volt iskolámban technikusi képzésre, természetesen nappali tagozatos. Kérelmet minden képen írnom kell, hogy újra kapjam az árva ellátásit vagy elég ha be iratkozáskor kitöltetem az 1éves igazolást és felküldöm nekik!? Ha kell kérelmet írni, ahhoz honnan tudok letölteni valami sablont, vagy hivatalos okiratot amit csak értelem szerűen ki kell töltenem.
Előre is köszönöm a választ!
További jó munkát.
Kedves Gittus!
Igen, ezt tudom, a probléma, hogy én levelező tagozatra fogok járni.(Eddig nappalira jártam és kaptam is.) Ami nem volt tiszta, hogy felnőttképzésnél mi a helyzet, ott is csak nappali-e a "nyerő". Azóta sikerült utánanéznem, és kiderült hogy ott is nappali tanrend a feltétel. Arra továbbra is kíváncsi lennék, hogy a méltányossági dolgot mennyire adják könnyen, mit néznek, mitől függ. Ha esetleg valaki tudja, megírhatná.
Kedves ppeter
amennyiben a felsőoktatási intézmény nappali tagozatos tanulmányokat igazol úgy nem szükséges a méltányossági kérelem az árvaellátás és édesanyádnak az özvegyi nyd törvény szerint jár.
a méltányossági engedély esetén csak az engedélyezett ellátás jár.
Kedves Sz.Márton!
Köszönöm a gyors választ, azonban egy dolog nem teljesen világos.
Mi is számít pontosan felnőttoktatásnak?
Eddig mindenhol azt hallottam/olvastam hogy csak nappali képzés esetén jár az ellátás. Az 55/3/b pontban viszont nincs külön említve, hogy az esti/levelező tanrend kizáró ok lenne. (Esetemben konkrétan a Corvinus Egyetem mérnök-közgazdász szakirányú továbbképzéséről van szó.)
Idézet, az 1997. évi LXXXI. törvény ide vonatkozó részéből:
2. Cím
Az árvaellátás
Az ellátásra jogosultság
54. § (1) Árvaellátásra az a gyermek jogosult - ideértve a házasságban vagy az élettársi közösségben együtt élők egy háztartásban közösen nevelt, korábbi házasságból, élettársi együttélésből származó gyermeket is -, akinek szülője haláláig az öregségi, illetve rokkantsági nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezte, vagy öregségi, illetve rokkantsági nyugdíjasként halt meg.
(2) Az örökbefogadott gyermeknek vér szerinti szülője jogán árvaellátás nem jár, kivéve, ha a gyermeket a vér szerinti szülő házastársa fogadta örökbe.
(3) Árvaellátás jár a testvérnek és az unokának is, ha őt az elhunyt saját háztartásában eltartotta, és a gyermeknek tartásra köteles és képes hozzátartozója nincs.
55. § (1) Az árvaellátás - a jogosultsági feltételek megléte esetén - legkorábban az 54. §-ban említett személy halála napjától kezdődően a gyermek 16. életévének betöltése napjáig jár. Ha a gyermek oktatási intézmény nappali tagozatán tanul, az árvaellátás a tanulmányok tartamára, de legfeljebb a huszonötödik életév betöltéséig jár. Ha a jogosultság megszűnése előtt a gyermek megrokkant, ennek tartamára az árvaellátás életkorra tekintet nélkül megilleti.
(2) Nem érinti az árvaellátásra jogosultságot, ha a gyermek vagy életben maradt szülője házasságot köt, vagy örökbe fogadják.
(3) Iskolai tanulmányok címén azt a gyermeket is megilleti az árvaellátás, aki
(4)
Iskolai tanulmányok címén az árvaellátás a tanulmányok befejezése hónapjának végéig, a nyári tanulmányi szünet tartamára is jár. A tanulmányok folytatását az oktatási intézmény által kiállított igazolással
a tanulmányok megkezdésétől számított egy hónapon belül kell igazolni.
(5) Az árvaellátásra való jogosultságot nem érinti, ha a középiskola tanulójának a tanulói jogviszonya, illetőleg a felsőoktatási intézmény hallgatójának a hallgatói jogviszonya az oktatási intézmény igazolása szerint a tanuló, illetőleg hallgató betegsége vagy szülése miatt szünetel.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |