Segítséget szeretnék kérni abban, hogy mihez van szüksége egy egyiptomi állampolgárnak hogy itt Magyarországon ingatlant tudjon vásárolni. Előre is köszönöm a segítséget!
Küldöldi állampolgár ingatlanvásárlása
Kedves Darcy!
Milyen ingatlant akar venni.
Mert a termőföldről szóló törvény szerint termőföldet nem tud venni.
Lakást vagy irodát engedéllyel de szerezhet.
Ingatlan elhelyezkedése szerinti Kormányhivatal engedélye szükséges,amely megadja az engedélyt ha a vásárlás önkormányzati vagy egyéb közérdeket nem sért, valamint...
a külföldi bevándorlási engedélyt kapott, vagy
a külföldi ingatlanának tulajdonjogát a kisajátításról szóló jogszabály alapján szerezték meg, vagy
a külföldi a tulajdonában lévő belföldi ingatlant másik belföldi ingatlanra cseréli, vagy
a tulajdonszerzés célja közös tulajdon megszüntetése, vagy
a külföldi ajándékozás útján szerez belföldi ingatlant, vagy
a külföldi munkavégzés céljából igazoltan legalább öt éve életvitelszerűen Magyarországon tartózkodik.
A kormányhivatal vezetője abban a kérdésben, hogy az ingatlanszerzés sért-e önkormányzati érdeket, az illetékes önkormányzat polgármesterének nyilatkozatát kéri, s annak figyelembevételével megtagadhatja az engedély kiadását.
Az engedély megtagadható, ha a külföldi honossága szerinti állam nemzetközi szerződés vagy viszonosság alapján nem biztosít a magyar állampolgároknak, illetőleg a magyar jogi személyeknek a belföldiekkel azonos elbírálást.
A nemzetközi szerződés vagy a viszonosság fennállásáról a Külügyminisztérium nyilatkozata az irányadó. Műemlék vagy műemlék jellegű, valamint védett régészeti és történeti jelentőségű ingatlan, továbbá a védett természeti területen fekvő épület tulajdonjogának megszerzésével kapcsolatos eljárásban az ingatlan védettsége szerint illetékes hatóság, szakhatóságként működik közre.
Az eljárás illeték köteles.
Mintha lenne egy olyan jogszabály, hogy 25 M Ft ellenében tárt karokkal várunk bárkit is... (És ha már jön akkor bizonyára nem bérlakásba akar becuccolni.)
Kedves monalisa1!
Nem tartom kizártnak, hogy van. A külföldiek ingatlanszerzését szabályozó 7/1996 Kormányrendelet erről nem ír.
Köszi h a konkrét jogszabályt beidézted.
Nekem csak azt maradt meg, hogy tárt karokkal várjuk (...) a kínaiakat, az oroszokat, az izraeliakat stb., elvégre nyítottunk keletre, délkeletre...
Az illetékes fiatal külügyi államtitkárunk mostanság annyit röpköd hogy csak na...
Tisztelt Hozzáértők, Kedves Fórumozók!
Ha egy (letelepedési engedéllyel rendelkező) külföldi (nem EU-s tagállambeli) állampolgár egy olyan ingatlant vásárolna meg itt Mo.-on, ami azelőtt volt az ő tulajdona is (ergo visszavásárolná), így egyszer már a Kormányhivatal hozzájárult az ingatlan megszerzéséhez, akkor ismét engedélyeztetni kell a tulajdonszerzést?
A Kormányhivataltól megérkezett a válasz, amelyet megosztom a kedves Fórumozókkal:
"Abban az esetben , ha a Kérelmező újból meg kíván vásárolni egy adott ingatlant (vagyis vissza kívánja vásárolni) egy új eljárást jelent, hiszen az illetékes földhivatal egy új bejegyzést fog tenni, amihez ismételten kérni fogja az illetékes kormányhivatal engedélyét."
Szép Napot!
Segítséget szeretnék kérni abban,hogy előfordulhat-e olyan eset,ha külföldi (nem EU-s)állampolgár nem kapja meg a Kormányhivatali engedélyt az Önkormányzattól,csak azért mert a lakosok nem szeretnék,ha a településre költözzenek?
Nincs elfogató parancs ellenük vagy kiutasítás,tehát minden rendeben van velük.Rasszizmusra nyilván nem hivatkozhatnak és perelhető is,ha ez lenne.
Ebben kérnék egy kis segítséget,hogy meghiúsulhat-e ez miatt az ingatlan vásárlása?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdv!
Az én kérdésem is harmadik országbeli állampolgár ingatlanvásárlásához kapcsolodik. Elolvastam nagyon sok cikket és igyekeztem értelmezni a rendeleteket, de számomra nem világos egy dolog. Amennyiben a külföldi állampolgár nem rendelkezik tartozkódási, letelepedési engedélyel, vízummal, másik ingatlannal akkor nem vásárolhat vagy vásárolhat ingatlant, lakóházat (nem mezőgazdasági ingatlant)?
Konkrétan lenne egy egy lakóház amit egy harmadik országbeli természetes személy megvásárolni, de még soha nem járt Magyarországon. A lentebb felsorolt lépések szükségesek? Engedélyeztetés a kormányhivatalnál? Ilyen esetben honnan kell beszerezni a büntetlen előélet igazolását? A saját országából, amit fordítatni, hitelesíteni kell a nagykövetségen? Elfogadott ha az adott országból mondjuk megbíz egy magyar ügyvédet, hogy járjon el a nevében? Vagy egyáltalán milyen lépések szükségesek,amennyiben ez engedélyezett? A választ előre is nagyon szépen köszönöm' Tisztelettel.
Mi az, hogy harmadik ország?
Pl. az egyiptomik harmadik orszagbeli allampolgarok, nem unios vagy egt allampolgarok
Az nem harmadik ország, hanem egyszerűen nem uniós tagállam.
KBS! Ezt így mondják, itt van pld egy oldal:
http://www.bmbah.hu/index.php?…
Szerintem is hülyeség, de ez van....
Vagyis ha jol ertem ahhoz hogy ingatlant vehessen egy egyiptomi allampolgar, mindenfele keppen kell hogy valamilyen letelepedesi engedelyt kernie vagy valamilyen vizummal rendelkeznie? Vagyis ha egy ingatlant, lakast akar venni, mondjuk akar nyaralokent hasznalni, vagyis nem allando lakcimkent hasznalni, nem attelepulni, akkor elobb valamilyen vizummal, tartozkodassal kell rendelkeznie?
Ez a resz nem tiszta nekem. Az ha EGyiptombol megbizast ad egy magyar ugyvednek, hogy a neveben jarjon el az ingatlan vasarlasba, mint magan szemely, az nem megoldhato?
251/2014. (X. 2.) Korm. rendelet
8. § (2) A kérelemhez mellékelni kell:
- külföldi
aa) természetes személy esetén a kérelmező érvényes úti okmányának vagy más, személyazonosításra alkalmas igazolványának hiteles másolatát,
[...]
- az ingatlanszerzésre irányuló előszerződést vagy szerződést, ennek hiányában a 2. melléklet szerinti nyilatkozatot az ingatlan tulajdonosától az ingatlan tulajdonjoga átruházásának szándékáról, valamint
- a megszerezni kívánt ingatlanra vonatkozó, 21 napnál nem régebbi hiteles tulajdoni lapot.
(Megjegyzem: a rendelet a "külföldi személy" fogalmát használja azzal, hogy kiveszi a fogalom alól az uniós tagokat és az azzal azonos megítélés alá eső államokat.)
Koszonom szepen a valaszokat. Magam is olvastam a rendeletet, de bizonyos pontjai elbizonytalanitottak. A lenyeg, hogy semmilyen extra lepest nem kerhetnek akkor ezek szerint. Kell egy magyar ugyved aki a kulfoldi neveben eljar es akkor nem lehet gond azzal sem, hogy helyileg, szemelyesen nincs itt az a szemely.
Az nem lesz gond, de a szerződés alakisága meglehetősen szigorú.
Kedves Fórumozók!
Elolvastam az alábbi hozzászólásokat és már vagy 3 hete nyomozom a vonatkozó törvényeket és Korm. rendeleteket, de sajnos elvesztettem a fonalat. Hálás lennék, ha tudnának segíteni.
EU tagállami állampolgár (német) szeretne állattartásra alkalmas földet, földrészletet, tanyát venni Magyarországon, ahol biogazdálkodást, bioállattenyésztést (szarvasmarha, szürkemarha, black angus) folytatna. Akár magánszemélyként, akár jogi személyként is érdeklődik, munkahelyeket is teremtene.
Már van egy befektetése Nyugat-Magyarországon 200 főnek biztosít munkát egy gyárban, már majdnem 20 éve.
A vonatkozó 2013-as CXXII-es törvény azt mondja, hogy EU tagállami állampolgár szerezhet így ingatlant, ha a földterület egy tanya része és nem nagyobb 1 hektárnál.
Van olyan külön rendelkezés, Korm.rendelet ami meghatározza milyen tanya, ingatlan minősül állattenyésztésre alkalmas földterületnek?
Magánszemélyként vagy jogi személyként lenne érdemes benyújtani az igényt? Melyikkel nagyobb az esélye a vásárlásra? Kicsit kevesli az 1 hektárt, szívesen venne nagyobb területet; van-e erre mód, ha jogi személyként vagy cégként adja be az engedélyezési kérelmet?
Nagyon köszönöm a választ!
Üdv,
Kérész Krisztina
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02